XS
SM
MD
LG

Zvezdo, budi ono što jesi!

Utakmica Crvena zvezda – Jang Bojs, kako god da se rezultatski završi, nije kraj, već definitivno rađanje nove velike Crvene zvezde. 
Ovde i sada ispisujem fudbalsku priču o nečem svetom i o nečem svakodnevnom, upravo kako žive i traju “crveno-beli”, od svog postojanja u kojem stvarnost može da bude, i bila, luđa i dramatičnija od same mašte virtuelnog sveta. 
Fudbal je, kao i sam život, već odavno ovozemljasko čudo kojeg Beograđani, zajedno sa ogromnom armijom svojih poštovalaca, obožavalaca i navijača, žive treću godinu zaredom, na čuđenje i divljenje, istovremeno, celog fudbalskog sveta. Svako sa svojim razlogom!
U toj čarobnoj igri, kazivanje o odnosu zadivljujuće prošlosti i obećavajuće budućnosti nužno je upletena i priča o vanserijskoj talentovanosti sadašnje Zvezdine družine koju predvode: Milan Borjan, Marko Marin, Miloš Degenek i trener Vladan Milojević, kao što su svoje generacije predvodili Rajko Mitić, Vladimir Beara, Lazar Tasić i Aleksandar Aca Obradović, pa Dragoslav Šekularac, Bora Kostić, Vladimir Durković i trener Miša Pavić, onda Dragan Džajić, Ratomir Dujković, Jovan Aćimović i trener Miljan Miljanić, potom Vladimir Petrović, Dušan Savić, Olja Petrović i trener Branko Stanković, zatim Dragan Stojković, Dejan Savićević, Vladimir Jugović i treneri Ljupko Petrović i Vladica Popović… zlatna nit nikad se nije prekidala, čak i u godinama ratnog stradanja i čudovišnih sankcija generacije Dajana Stankovića, Vinka Marinovića, Zvonka Milojevića i trenera Vladimira Petrovića… 
Današnja Crvena zvezda iznad je, i ispred, svog (ne)vremena i zato će ona sve svoje ispite, čak i popravne, položiti pred istorijom. Ona tako hoće!
Nije reč smao o fudbalskom umeću, naprotiv: cela jedna mladost kroz popularnu igru potvrdila je i celoj planeti u najlepšem svetlu ukazala svoj nacionalni identitet, osvetlivši ogromnu sopstvenu prošlost i kao malo ko na nemirnom Balkanu dokazala da razume sadašnjost i u istoj meri duh budućnosti.
Zbog svega toga, makar zluradi, a nije da ih nema – i u belom svetu, i u našem okruženju, nažalost i među nama samima, svima prosto bilo – priželjkuju drugo i drugačije, poraženi su pre nego što je i započela istorijska fudbalska bitka Crvena zvezda – Jang Bojs. Beogradski sportski praznik, uoči Velike Gospojine, biće, ustvari, novi početak nove velike Zvezde koja će opet da sija kao Zvezda Severnjača, videće to i oni zluradi, ma koliko da ih je mržnja pojela!
Zvezdi je suđeno i na nebu zapisano da bude opštenarodna zvezda vodilja; nije to lak posao, ali jeste lep!
Otkad je ljudi i njihovih ćudi uvek su se, gotovo cela pokolenja, bez obzira na starosnu dob, a i ma šta u životu radili, divili onim ljudima koji to jesu. Velika srca beskrajno vole i bivaju voljena!
Zato Zvezdo, u utorak uveče, budi samo ono što već jesi ravno 74 godine.

Sportski žurnal