XS
SM
MD
LG

Milana Božić otisnula se u Švajcarsku: Ovo je veliki korak u mojoj karijeri

Jedna od najtalentovanijih bh. odbojkašica i dojučerašnja igračica Kule iz Gradačca, Modričanka Milana Božić (19) otisnula se van granica Bosne i Hercegovine i od naredne sezone igraće za ekipu VFM(Odbojkaški franš-Montagne) Zesar u Švajcarskoj.

Foto: Jonathan Vallat - VFM Zesar

Ovaj klub nalazi u švajcarskom kantonu Jura, tačnije gradu Saignelegier i takmiči se u prvoj A ligi, što je prva prilika za napredak i razvoj ove mlade bh. odbojkašice.

“Imala sam veliku želju da već ove sezone zaigram u nekom od profesionalnih klubova, gdje ću moći raditi na sebi i napredovati i upravo se to desilo odlazkom u Švajcarsku. Zahvalna sam menadžerima Bojanu Miliću i Aleksi Bećkoviću, zahvaljujući kojima je došlo i do kontakta“, govori ova mlada i talentovana odbojkšica.

Veliku podršku u svojoj karijeri Milana ima od svojih roditelja na čemu im je zahvalna, ali i od trenera Đorđa Miloševića bez koga danas ne bila to što jeste, jer se on zalagao i sa njom trenirao tokom njene karijere.

 

Foto: Jonathan Vallat - VFM Zesar

Rođena Modričanka ističe kako je impresionirana uslovima u kojima radi njena nova ekipa i da je sve posloženo do najsitnijih detalja.

„Iskreno, moja očekivanja su bila visoka, ali ovdje što me je dočekalo je mnogo  više od toga. Za razliku od BiH, sve je dosta profesionalnije od kluba pa do igrača. Treninzi su na izuzetno visokom i profesionalnom nivou. Krenuvši od glavnog trenera i pomoćnog koji su nam tu za sve kritike i sugestije, kako bi bile što bolje.Naravno, tu je fitnes instruktor,  kao i osobe koje su zadužene za vikend treninge poput joge,salse i slično“, govori Božićeva, koja igra na poziciji tehničara.

Ova odbojkašica koja je pored Kule igrala i u Modriči, zahvalna je svima na pomoći u Švajcarskoj, jer kako kaže niko nije dužan da joj bude pri ruci i pomaže, ali su je svi toplo dočekali i trude se pomoći kako bi se što prije uklopila.

„Nadam se da ću se kroz svoje igre odužiti i zahvaliti svima na velikoj pomoći. Jedina sam iz BiH u ovoj ekipi, a pored mene sa Balkana ima i jedna igračica iz Slovenije“, kaže Milana.

 

Foto: Jonathan Vallat - VFM Zesar

Božićeva, koja je protekle sezone sa premijerligašem iz Gradačca osvojila Kup Federacije BiH, a igrala je i finale Kupa BiH, gdje su poražene od ekipe Bimal Jedinstva, ne namjervanja zapustiti školovanje.

„Ove godine ću se posvetit odbojci, kako bi se što prije uklopila i jezik uvježabala, a nakon toga naredne godine upisati i fakultet“, ističe mlada Modričanka.

 

Foto privatna arhiva Milana Božić

Inače, Milana je za pionirsku reprezentaciju BiH zaigrala sa 14 godina, sa 15 je već bila kapiten kadetske selekcije, dok je sa 16 dobila poziv u seniorsku reprezentaciju BiH, a bila je i dio reprezentacije u presudnoj utakmici kada su bh. odbojkašice bile na korak do plasmana na Evropsko prvenstvo.


Goražde 3 : 1 Gacko
Inova 1 : 3 HE na Drini
Sloboda 3 : 0 Kula Gradačac
Novi Grad 3 : 2 Smeč
Maglić 1 : 3 Mostar
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Gacko 18 16 2 46
2 Goražde 18 14 4 43
3 Sloboda 18 13 5 39
4 HE na Drini 18 13 5 36
5 Mostar 18 10 8 32
6 Kula Gradačac 18 8 10 23
7 Smeč 18 7 11 23
8 Novi Grad 18 4 14 13
9 Inova 18 4 14 12
10 Maglić 18 1 17 3