XS
SM
MD
LG

Sokolovi se vratili iz Italije: Naredne godine ponovo napad na Ligu prvaka

Ekipa Sokolova iz Istočnog Sarajeva vratila se kući poslije nastupa na premijernom minifudbalskom Eurocupu u Italiji. 

Nakon dvije godine nastupa u EMF Ligi prvaka u Termama Čatež, Sokolovi su ovaj put išli u Eurocup koji se održavao u italijanskom Linjanu Sabiadoru. U konkurenciji 40 ekipa, Sokolovi su zauzeli peto mjesto, a malo je nedostajalo da se popnu i koju stepenicu više.

Sokolovi su prošli grupu sa devet bodova iz četiri meča. Savladali su Restoran La Monedu (Italija), Slehacky (Češka) i Dixie Pub Italija, a izgubili su jedino od mađarskog Karmacsija, najjače ekipe u grupi sa 2:1, mada su i taj meč mogli prelomiti u svoju korist. Osmina finala im je donijela Gamblerse iz Mosta (Češka), prvoplasiranu ekipu na rang listi, ali su i oni pali pod Sokolove, da bi u četvrtfinale došao rumunski Danco Pro, ekipa koja je druga na rang listi i koja do tada nije primila ni pogodak na turniru. Savladali su Sokolove sa minimalnih 1:0 golom u samom finišu meča, a kasnije su i osvojili prvi EMF Eurocup. Tako su Sokolovi na kraju završili kao petoplasirana ekipa turnira.

''Prvi čovjek'' Sokolova, Natko Sudžuka, ističe da je ovo još jedna potvrda kvaliteta ove ekipe i ističe da će naredne sezone ekipa pokušati da se vrati u Ligu prvaka.

- Mogu biti ponosan na momke. Dostojno su predstavili i sebe i naš grad na turniru u Italiji. Imali smo i baš jake protivnike, ali smo pokazali da i mi znamo igrati mini fudbal. Peto mjesto je veliki uspjeh, ali smo i vidjeli da naša ekipa može sa svakim da igra i to nam je potvrda našeg kvaliteta. Idemo i dalje sa ovom pričom, nastupamo na turniramo i igramo ligu koja je kvalifikaciona za završnicu mininogometnog prvenstva u Vitezu. Potom, napadamo povratak u Ligu prvaka. Mi smo jedna velika drugarska priča, čuvari grada Istočnog Sarajeva koji dostojno reprezentuju kako grad Istočno Sarajevo, tako i čitavu Bosnu i Hercegovinu, rekao nam je Natko Sudžuka.

On se još jednom zahvalio svima koji su pomogli da se ode na ovaj turnir.

- Moram da se zahvalim načelniku Opštine Istočna Ilidža, Marinku Božoviću, na velikoj pomoći pri odlasku u Italiju. Tu su, naravno, veliki doprinos dali i Dragan Ostojič i Pekara Zlatno zrno, ali i naši drugovi Stefan Ignjatović, Siniša Papaz i Majstor za pivo, Aleksandar Reljić. Veliko im hvala. Svi su oni, pa i ja sam dali značajna novčana sredstva kako bi se za naš grad čulo i u Italiji. Hvala i svima onima koji su pratili naše utakmice i navijali, naravno hvala i portalu SportDC i novinaru Stefanu Papazu koji je sve to ispratio. Idemo dalje sa ovom pričom i nadam se da će i još mnogi naši sugrađani to prepoznati i podržati nas u daljem radu, dodao je Natko Sudžuka.

Rezultati:

Grupa H:

Sokolovi- Slehacky Plzen (Češka) 3:1
Sokolovi - Restoran La Moneda Sevilla (Španija) 1:0
Sokolovi - Karmacsi (Mađarska) 1:2
Sokolovi - Dixie Pub (Italija) 5:2

Osmina finala: Sokolovi - Gamblers Most (Češka) 5:3
Četvrtfinale: Sokolovi - Danco Pro 0:1