XS
SM
MD
LG

Lazarević uz Kovačevića?

Radivoje Lazarević

Posle odluke Disciplinske komisije Fudbalskog saveza BiH, koja se nije izjašnjavala po pitanju prijave Mile Kovačevića, predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske, a protiv 13 delegata Skupštine entitetskog Saveza koji su potpisali zahtev za njegovu smenu na vanrednom zasedanju, postalo je više nego jasno da je advokat iz Gradiške izgubio uporište i u “krovnom” Savezu.

Nakon što je izgubio podršku fudbalske većine u Republici Srpskoj i matičnom Savezu (uz nega je ostala grupica istomišljenika) Kovačević je zaštitu počeo da traži u Sarajevu, u pojedincima, telima i organima FS BiH, preskačući nadležne komisije u “kući fudbala” kojom predsedava. Tako je, na osnovu dopisa iz FSRS reagovao Nihad Hodžić, vršilac dužnosti izvršnog direktora Sektora za administraciju FS BiH pretivši Republici Srpskoj da će joj oduzeti pet terena s plastičnom travom iz projekta UEFA i FIFA. Pa je onda Pravni komitet stao u zaštitu predsednika FSRS zaključivši da ne može biti smenjen, nakon čega je isto telo FSRS ustanovilo statutarnu činjenicu da može!

Predsednik i generalni sekretar entitetskog saveza iz Banjaluke Mile Kovačević i Goran Ćejić su, nedavno, odbili zahteve fudbalske većine za sazivanjem vanrednih sednica Skupštine i Izvršnog odbora FSRS, usledila je prijava Disciplinskoj komisiji FS BiH, koja je prekinula niz apsurda “skuhanih” u Kovačevićevoj očajnoj borbi protiv fudbalske većine da sačuva predsedničku funkciju godinu dana pre isteka mandata.

-Disciplinska komisija FS BiH bila je, u načelu, jedinstvena kada je u pitanju prijava Mile Kovačevića protiv 13 članova Skupštine FSRS koji na nivou BiH obavljaju uloge delegata, kontrolora i članova tela i komisija. Jedino je advokat iz Donjeg Šepka Radivoje Lazarević “zatezao” i želeo da se raspravlja o ovom slučaju. Na kraju je bila presudna reč predsednika Komisije iz Mostara. Josip Roso je prihvatio predlog većine ostalih članova da se sve detaljno ispita, pogotovo što su materijali u ovom slučaju stigli pred disciplince neposredno pred sastanak. Ova odluka o neizjašnjavanju po prijavi Mile Kovačevića ima veliku težinu jer je Disciplinska komisija sastavljena od šest pravnika, po dva iz svakog naroda – istakao je izvor Žurnala blizak Fudbalskom savezu BiH.

Prema informacijama iz Sarajeva upravo je Lazarević jedini imao sve papire oko ovog slučaja unapred. Reč je o čoveku koji je advokat po struci, bio je dugogodišnji predsednik Napretka iz Donjeg Šepka i nekada ljuti protivnik Mile Kovačevića. Isticao se kao jedan od najvećih oponenata kolegi po struci, često nije štedeo ni reči da ukaže na nepravilnosti u radu Kovačevića, ali u poslednje vreme “sve je leglo” u odnosima dva advokata i sada “poštuje ono što radi predsednik”.

-Setite se samo priče oko istupanja Napretka iz Donjeg Šepka iz Prve lige Republike Srpske od pre dve sezone. Ona je dijametralno suprotna od priče sa OFK Slogom iz Gornjeg Crnjelova ovog leta. Za razliku od Napretka kojem je Savez “prišao” da izgura sezonu do kraja, OFK Sloga je ucenjivana i od nje su tražene novčane garancije od 100.000 maraka. Samo Kovačević i Lazarević znaju kako su od ljutih neistomišljenika i posle “teških” reči postali saradnici. Lazarevićev nastup na sednici Disciplinske komisije FS BiH nije bio slučajanost – dodao je naš izvor.

Nakon znaka “stop” koji je ugledao u Sarajevu Mile Kovačević polako, ali sigurno gubi podršku i od onih u koje se uzdao da će ga sačuvati od izričitog zahteva fudbalske većine iz Republike Srpske da bude smenjen jer je samovoljom izdao interese Saveza koji vodi, ali i celokuponog fudbala u Republici Srpskoj. Upravo ponašanje po modelu autokratije nateralo je šest od deset članova Izvršnog odbora i 43 od 55 članova Skupštine Fudbalskog saveza Republike Srpske da dignu glas protiv predsednika “koji više nije njihov” i zatraže njegovo razrešenje.

Kako će se dalje odvijati situacija i koja je sledeća instanca na kojoj će Kovačević potražiti zaštitu teško je pretpostaviti? Imajući u vidu da izuzetno dobro, kao advokat, poznaje sve pravne zavrzlame i finte, jasno je da će na ovom polju i dalje braniti svoju funkciju od većine koja mu je džentlmenski nudila nagodbu – da sam odstupi i bude nagrađen počasnom funkcijom.

-Ostavku neću podneti – bio je izričit Kovačević na sednicama izvršnih odbora FSRS i FS BiH.

Na taj način Mile Kovačević se izdiže iznad većine, daje sebi na samoznačaju ignorišući i omalovažavajući one koji su ga do sada podržavali i inaugurisali, a dotle Savez i fudbal Republike Srpske potonuli su do pustoši i stigli do ambisa iz kojeg gotovo da nema povratka.