XS
SM
MD
LG

Mačevanje sve popularnije u Istočnom Sarajevu

Mačevalački klub Romanija iz Istočnog Sarajeva bio je prošlog vikenda domaćin drugih Mačevalačkih susreta. U tri godine postojanja ovaj klub uspio je mačevanje da podigne na jedan viši nivo, prepoznatljiv u regionu, pa su tako u Istočno Sarajevo stigli brojni gosti, njih jedanaest iz BiH, Srbije, Makedonije i Hrvatske.

Osnivačica MK Romanija Marijana Petronić ističe da su ovi susreti nadmašili prošlogodišnje.

- Malo je reći da sam prezadovoljna. Na prošlim susretima je bilo 20 takmičara, a sada već 50. Pomaci su očigledni. Upisali smo se zlatnim slovima u mačevanje Bosne i Hercegovine. Na turniru je učestvovalo 11 klubova, a pojavila su se i svjetska poznata imena Veselko Dumitrov, Aleksandar Anastasov, Ante Poljak, Branko Lozančić, George Pomana. Mnogi su se takmičili i kao veterani, a suđenje su vodile svjetske rangirane i verifikovane sudije. Sablju je vodio Miloš Stamenković iz Leskovca, rekla nam je Marijana Petronić, te dodala:

- Svi smo djelovali kao jedna velika sportska porodica. Iz Osijeka i Splita su donijeli semafore, neophodne za ovakav vid takmičenja. Program je vodio Ante Poljak iz Splita, što je veoma zahtjevan posao. Tri piste smo iscrtali na parketu, ali to nas nije spriječilo da postignemo dobre rezultate.

Uskoro se očekuje i osnivanje mačevalačkog saveza Bosne i Hercegovine.

- To nam je garant da djecu izvedemo na međunarodna takmičenja. Mi smo organizovanjem ovih susreta prišli korak bliže susjednim zemljama čija tradicija traje duže nego što mi i smijemo pomisliti. Moram spomenuti da je ove godine na Evropskom prvenstvu u Torinu i Budimpešti Mačevalački savez Srbije prikupio veliki broj opreme kao poklon svjetskih mačevalaca mačevalačkom savezu BiH kada bude formiran. Čim se okonča dokumentacija i zvanično postavimo savez na svoje noge, dobićemo novu opremu, a to će nam mnogo značiti.

MK ‘’Romanija’’ je osnovan 2016. Godine, a napredak je poslije tri godine funkcionisanja evidentan.

-U odnosu na našu prvu godinu postojanja kada smo počeli sa jednom sabljom, jednim odijelom, jednom maskom i četiri plastična floreta sada smo zalaganjem bogatiji za 15 sablji, 5 rukavica, 5 maski, 15 jaknica za djecu. Jaknice su poklon našeg prijatelja mačevaoca, Martinage Gillesa, iz Francuske. Još da nekako uspijemo nabaviti pantolonice i nekoliko maski – bilo bi odlično. Električne jakne mogu malo i da pričekaju. Nadam se da ćemo u tome uspjeti što vlastitim naporima što donacijom.

U budućnosti, klub planira da nastavi da radi na popularizaciji ovog sporta, pokuša da ga omasovi, uvede neke nove discipline, te svakako da nastavi sa održavanjem ‘’Mačevalačkih susreta’’.

-Popularizacija ovog prelijepog sporta je sada naš prvi korak – bio i ostao. Kad obučete mačevalačko odijelo, kad osjetite njegov miris, dodir sa oružjem – to je posebna priča. Bilo bi mi drago da mačevalački sport na našim prostorima zaživi punim plućima. Imam dobru volju. Dokle god me zdravlje bude služilo daću sve od sebe da ta djeca napreduju. Mi već imamo ozbiljnog kadeta sabljaša. To je naš Marko Mastilović. Djecu treba i dalje njegovati. Da bi ste dobili jednog dobrog mačevaoca potrebno je 4 godine. To je ozbiljan ali i prelijep posao, posao trenera. Za godinu dana namjeravamo pored sablje da uvedemo i disciplinu mač. Mač je lakše raditi. Rade ga skoro svi klubovi. Nije toliko zahtjevan kao sablja. Pa, vidjećemo. Mislim da će to biti pun pogodak. I naravno, što se planova tiče, ne smijemo zaboraviti Treće Mačevalačke susrete u 2020. godini. Do tada, nadam se da ćemo postati jači za barem desetak članova na prostoru grada Istočno Sarajevo. Nije lako, ali, izdržaćemo. Treba osposobiti i trenerski kadar za mačevanje. Na Palama već imamo jednog ozbiljnog kandidata. To je Jelica Jagodić. Na taj način ja bih mogla da se posvetim samo MK Romanija, a ona bi vodila MK Pale. Mačevanje je jedna fina filozofija, jedan fini sport koji će vas dovesti do savršenstva kako u fizičkom, tako i u psihičkom stanju. Ima jedna rečenica koja govori: „Drži svoju sablju kao da držiš pticu. Ni suviše jako – da je ne zgnječiš, ni suviše labavo – da ti ne odleti. Za ove tri godine uspjeli smo da sačuvamo sablju. Nadam se da će tako biti i ubuduće.

Na drugim Mačevalačkim susretima u Istočnom Sarajevu učestvovali su: Vojvodina, Split, Dmitar Zvonimir, Dubočica, Vardar, Prima, Walter, KMK Karađorđe, MK Banja Luka, MK Pale, te domaćin MK Romanija Istočno Sarajevo