XS
SM
MD
LG

Ukrajina bolja od Portugala, takozvano Kosovo od Crne Gore

Gol Jeremčuka

Fudbaleri tzv. Kosova, Engleske, Islanda, Albanije i Ukrajine ostvarili su pobede u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Crna Gora je doživela novi poraz i u Prištini omogućila domaćinu da se nada plasmanu na EP, dok su u grupi B u kojoj se nalazi i Srbija, Ukrajinci nastavili sa sjajnim partijama.

"Orlovi" su u Litvaniji pobedili domaći tim (2:1) i prišli samo na bod Portugaliji, koja je izgubila od Ukrajinaca istim rezultatom.

Jaremčuk slavi pogodak

Ukrajina je na svom stadionu dočekala aktuelnog evropskog prvaka i povela već u šestom minutu, kada je Jaremčuk bio najbrži u petercu i iskoristio odbitak posle kornera.

U 27. minutu je Andrij Jarmolenko pobegao odbrani gostiju, iskoristio fantastično dodavanje Mikolenka sa levog boka i već na poluvremenu doneo žutima veliku prednost.

Portugalci, za koje je pogodak postigao Kristijano Ronaldo sa bele tačke, nisu uspeli da se vrate uprkos tome što su od 72. minuta igrali sa igračem više.

Stepanenko je dobio drugi žuti karton i omogućio napadaču Juventusa da postigne 700. gol u profesionalnoj karijeri.

Ipak, to nije bilo dovoljno da Portugalci izbegnu prvi poraz u kvalifikacijama.

Ekipa Andreja Ševčenka ubedljivo je prva na tabeli sa 19 bodova, Portugalija ima 11, jedan više od naše selekcije.

Jedan od golova kosovskih fudbalera

Što se tiče grupe A, san tzv. Kosova da će se naći na premijernom Evropskom prvenstvu i dalje traje, nakon trijumfa nad Crnom Gorom sa 2:0.

Uvertira u ovaj meč bila je poseta predsednika FSCG Dejana Savićevića grobu Fadilja Vokrija, a domaći fudbaleri su potpuno nadigrali Crnogorce. U 10. minutu Rahmani je posle kornera iskoristio očajnu odbranu gostiju i doneo prednost, koju je nešto kasnije duplirao Murići.

Tzv. Kosovo sada ima 11 bodova i nalazi se na trećoj poziciji u grupi A, sa samo bodom manje od drugoplasirane Češke.

Upravo će te dve selekcije u direktnom duelu 14. novembra možda i odlučiti ko će overiti plasman na kontinentalno takmičenje.

Neprikosnovena je Engleska sa 15, koja je deklasirala Bugarsku – 6:0.

Bugare je načeo Markus Rašford, Ros Barkli je sa dva pogotka potvrdio trijumf, dok je isto učinio i Rahim Sterling. Dokrajčio ih je Hari Kejn.

Rašford je bio strelac prvog gola u Sofiji

Derbi grupe H između Francuske i Turske doneo je uzbuđenja tek u finišu i završen je nerešeno 1:1.

Napadač Čelsija Olivije Žiru je u 76. minutu bio najviši u skoku na centaršut Antoana Grizmana za prednost "trikolora", ali su Turci brzo izjednačili preko Kana Ajhana.

Te dve reprezentacije verovatno će igrati na EP jer imaju po 19 bodova, ali je Turska prva zbog bolje gol razlike. Ispod je Island sa 15 nakon pobede od 2:0 protiv Andore (strelci Sigurdson i Siktorson), dok je Albanija četvrta sa 12.

Albanci su kao gosti bili ubedljivi protiv Moldavije sa 4:0, a mrežu domaćina u prvom poluvremenu tresli su Čikaleši, Bare i Traši, dok je u drugom delu igre goleadu kompletirao Manaj.