XS
SM
MD
LG

Ubjedljiva pobjeda Naida Kekića u Banjaluci

Naid Kekić iz Bosanske Otoke, aktuelni vicešampion BiH u najmlađoj grupi, pobjednik je 21. otvorenog šahovskog prvenstva za djecu do 9 godina starosti "Skakač 2019", održanog 19. oktobra u Banjaluci.

On je skupio 6½ poena iz 7 partija, ostavivši za čitav bod iza sebe trojicu najbližih pratilaca - Đorđa Lukića iz Doboja, Nikolu Sibinčića iz Gornjih Smrtića i Vukašina Gligića iz Trna.

U OŠ "Ivo Andrić" nastupilo je 27 dječaka i 4 djevojčice, koji su odigrali 7 kola, uz tempo od 10 minuta za partiju po igraču i 5 dodatnih sekundi za svaki povučeni potez.

Škola šaha "Skakač" je, u konkurenciji igrača iz Bosanske Otoke, Doboja, Gornjih Smrtića, Trna, Širokog Brijega, Lukavice Rijeke, Doboj Istoka, Prnjavora i Banjaluke, imala 5 predstavnika, koji su sakupili 20 poena iz 35 duela, što daje 57,1 odsto uspješnosti.

Nakon uvodnih riječi Filipa Gube, predsjednika Škole šaha "Skakač", takmičenje je otvorio Borislav Predojević, rukovodilac ŠK Mat iz Teslića.

 

Tabela

Naid Kekić (Bosanska Otoka) 6½

Đorđe Lukić (Doboj) 5½

Nikola Sibinčić (Gornji Smrtići) 5½

Vukašin Gligić (Trn) 5½

Jona Aranđelović Rakas (Banjaluka) 5

Ahmed Kekić (Bosanska Otoka) 4½

Ana Ninković (Banjaluka) 4½

Lucija Galić (Široki Brijeg) 4½

Patricia Ćeranić (Banjaluka) 4

Omer Jahić (Lukavica Rijeka) 4

Luka Forić (Banjaluka) 4

Filip Kršić (Banjaluka) 4

Ivan Latinović (Banjaluka) 4

Benjamin Osmanbegović (Doboj Istok) 4

Vuk Kršić (Banjaluka) 3½

Eldin Babić (Doboj Istok) 3½

Nikša Bulatović (Banjaluka) 3½

Andrej Todorović (Banjaluka) 3½

Ognjen Topić (Prnjavor) 3½

Jovan Gajić (Banjaluka) 3

Luka Ikić (Banjaluka) 3

Đorđe Miladić (Prnjavor) 3

Marko Majkić (Banjaluka) 2½

Sergej Šurlan (Banjaluka 2½

Marko Spasojević (Prnjavor) 2½

Jovan Vladimir Stojanović (Banjaluka) 2½

Milan Majkić (Banjaluka) 2½

Denijal Avdić (Banjaluka) 2½

David Tešanović (Banjaluka) 2

Mihajlo Malešević (Prnjavor) 2

Miloš Trivić (Banjaluka) 1

 

Troje prvoplasiranih nagrađeno je peharima, medaljama i diplomama, a svi učesnici zahvalnicama. Pobjedniku je pripala i statua skakača, tradicionalni poklon velemajstora Borkija Predojevića. Takođe su uručene knjige za 18 prvoplasiranih šahista.

Najmlađi učesnici, Lucija Galić iz Širokog Brijega i Filip Kršić iz Banjaluke, dobili su po kilogram slatkiša. Specijalna nagrada, knjiga "Tri, četiri - pozor, šah", uručena je članovima kluba organizatora Viktoru Dragojeviću i Sergeju Šurlanu.

Zanimljivo je da su vođe crnih figura bile mnogo uspješnije; slavile su 51 put, u odnosu na 38 pobjeda bijelih. U 105 partija zabilježeno je i 16 remija.

Pravdu je dijelio Branko Tomić, klupski sudija, dok je nagrade uručio i takmičenje zatvorio Borislav Predojević.

Manifestaciju je, podsjetimo, 1999. idejno začeo Nedeljko Jotanović iz Doboja. Takmičenje je potom, od 2009. do 2011, nastavio "Gambit", da bi posljednjih 8 turnira organizovala Škola šaha "Skakač".