XS
SM
MD
LG

Marina Kurteš: Poraz me nije demotivisao, već samo motivisao za dalja takmičenja

Karate klub ''Slavija'' održao je press konferenciju u svojim prostorijama poslije povratka Marine Kurteš sa Svjetskog prvenstva u Čileu, kako bi se još jednom zahvalili svima onima koji su pomogli odlazak sjajne karatistkinje u Santiago de Čile na Svjetsko prvenstvo.

- Sami odlazak na Svjetsko prvenstvo je iziskao finansijske probleme. Uz pomoć našeg prijatelja Nebojše Mičića- Divca došli smo ideju da se trči polumaraton u Sarajevu, te je Divac oko sebe okupio sugrađane, zajedno i gospodina Dragaša koji je trčao, i oni su istrčali polumaraton i skupili određena finansijska sredstva i naravno uz pomoć ostalih sugrađana koji su uplatili dodatna sredstva uspjeli smo da osiguramo prvu tranšu za Marinin odlazak na Svjetsko prvenstvo. Kada smo bili gosti na RTRS, dobili smo poziv od premijera Republike Srpske Radovana Viškovića i predsjednice Željke Cvijanović i oni su nam osigurali sredstva za drugu tranšu, te su nam osigurali novčana sredstva da nastupimo na Svjetskoj ligi u Veneciji i na Balkanskom prvenstvu u Laškom. I ja se nadam da će ostati novca da Marina učestvuje na Evropskom prvenstvu. Marina je u prvom kolu nažalost poražena od predstavnice Belgije. Žrijeb je nije nimalo pripazio, a u tom dijelu žrijeba je bila i Marokanka, koja je kasnije postala prvakinja svijeta, a koja je savladala Belgijanku, te tako Marinu nije povukla u repesaž. Još bih da spomenem Savez amputiraca i Srđana Jeremića koja je svoja skromna sredstva dao, baš kao i načelnici Marinko Božović i Ljubiša Ćosić, kao i gradonačelnik Nenad Vuković, da se zatvori ta prva tranša, rekao je Dejan Vukadin, koji se još jednom zahvalio svima koji su pomogli odlazak na Svjetsko prvenstvo i novinarima koji su sve to ispratili.

Situacija u Čileu nije bila baš najbolja. Svjetsko prvenstvo je održano u jeku velikih protesta, a u jednom trenutku je čak prijetilo da ono i ne bude održano. Ipak, na kraju se sve dobro završilo.

- Situacija nije bila baš najbolja. Kada smo mi došli saopštili su nam da su počeli protesti i da situacija nije nimalo jednostavna. Mi smo bili osigurani, u sigurnom hotelu, ali su neke reprezentacije bile u opasnosti i vratile su se kući. U prvom kolu sam poražena od Belgijanke, ali to me nije nimalo demotivisalo, već samo motivisalo da još više radim i da se spremam za Balkansko prvenstvo u Laškom i Svjetsku ligu u Veneciji. Želim ovom prilikom da se zahvalim gospodinu Mičiću i gospodinu Dragašu koji su pokrenuli trku za mene i digli sve to da se prikupe sredstva, kao i predsjednici Republike Srpske i premijeru koji su uplatili drugu tranšu, rekla je Marina Kurteš, pa nastavila:

- Vratila sam se u srijedu i odmah sam u subotu otišla u Banja Luku na takmičenje. Osvojila sam srebro u svojoj novoj kategoriji u koju ću i definitivno preći za koji dan.

Nebojša Mičić- Divac ističe da mu nije prvi put da prodaje kilometre, i da će ponovo to uraditi.

- NIje prvi put da prodajem kilometre. Jednostavno, desio se splet slučajnih okolnosti koji su doveli do toga, da ako već trčim polumaraton zašto ne bih prodao te svoje kilometre i taj novac usmjerio na pravo mjesto, tamo gdje treba. Bukvalno je došlo na ideju preko internet članka kako su upitna sredstva za Čile. Smatram da je svima, čast svim sportovima, ako je neko zavrijedio da bude na Svjetskom prvenstvu onda treba da bude tamo i da nas predstavlja u najboljem sredstvu. Žao mi je zbog momaka koji nisu zbog finansija otišli, čuo sam i za njih. Ispalo je kako je ispalo. Želim da se zahvalim Marini što nas je predstavljala, rezultati će sami od sebe doći. Mlada je, pred njom je karijera, i nema straha da će rezultati dolaziti u budućnosti, pred njom je karijera. Želim da se zahvalim svim prijateljima i građanima koji su podržali to sve. Ne znam ni koga bih sve izdvojio, mene malo i emocije ponesu i ja sam ponosan na sve to, rekao je  Nebojša Mičić- Divac, pa dodao:

- Nastaviću da trčim i prodajem kilometre. Iza Nove godine ću otkriti svoj novi projekat, koji će biti i zahtjevniji. Ali, otom-potom. Bitno je da noge posluže.