XS
SM
MD
LG

Slavijin put u Andoru i Ocelul

Prvo evropsko putovanje Slavije

Nekako se, samo, namjestilo da sam 10 i više godina bio portparol Fudbalskog kluba Slavija. Bila je to i čast a i zadovoljstvo, jer je klub iz Istočnog Sarajeva bio u tim godinama - veliki. Nastupi u Intertoto kupu, pa one kvalifikacije... Liga Evrope je bila u pitanju. Dragan Kulina, Bogdan Čeko, Mišo Maunaga, Mirko Šarović, Milomir Odović. Mišo Glogovac...

Ne mogu sve iz tadašnje uprave nabrojati, a nekoga ću, znam, i zaboraviti. ..Da se na naljute, nije namjerno...

Prvi međunarodni meč, Sent Hulija u Andori. Leti se čarterom... Prvo do Đirone, pa onda autobusom u Andoru i njen glavni grad!!!

Tokom leta, kaže nam Kulina kako je put ka Andori nešto lošiji, pa, kada smo krenuli busom bilo je ’’plakanje’’ od smijeha. Put bolji nego svi naši i onda, naravno, šala – „Vidi imaju sve poklopce na šahtovima...Nije još niko sa naših prostora došao da to sj..b..“

Put brzo prošao!! Dođemo, smjestimo se u hotel i odmah u šoping...Nema se puno vremena. Utakmica je već sutra. „Valja“ stići... U povratku, ulazimo i kafić iz kojeg „trešti“i Ceca. Naši ’’natjerali’’ gazdu da „pusti cd“...Haos... Odomaćili se za kratko vrijeme.

Tokom dana, stigao nam i Zdravko Šalipur – Barba. Putovao sa sinom automobilom. Došao da gleda Slaviju. Pridružili su nam se i Sokolovi - Aleksandar Kostović, Natko Sudžuka i Duško Gutović. To je prvo organizovano gostovanje jedne navijačke grupe iz Republike Srpske na evropskoj utakmici. Meč završen našim trijumfom od 3:2.

Sokolovi u Andori

Povratak nazad, opet onim ’’lošim’’ putem... Igrači nam se, malo nazad u busu, opustili, pa krenula pjesma... Ona patriotska ...a ekspedicija – multietnička!!!! Morao je Kulina ići da im kaže da promijene repertoar. Poslušali su ga. Naravno !!! Povratak svi pamtimo po čudnom ’’okretu’’ aviona iznad Sarajeva. Sretko Vuksanović je bio u kabini, pilotskoj, izašao je i rekao –„ Nikad više u avion, a nama su stjuardese rekle da su piloti željeli da nas probude pred slijetanje“...Šta je bilo ostaje enigma! Revanš na Koševu. Opet 3:2 za nas i odlazak u naredno kolo.

Čeka nas Galati Ocelul. Putuje se busom. Ekipa otišla ranije u Lepenski vir, a mi ćemo doći kasnije. Putovanje kao iz kultnog filma „Ko to tamo peva“. Minibus, sa ’’zavarenim’’ sjedišitima. Nema pomjeranja!!! Kao da sjediš na drvetu. Klima su dva ventilatora ,zavarena za krov minibusa. Kad ustaneš ’’opališ’’ glavom o klimu...

To je inače bio minibus koji je vozio đake iz Petrovića u školu. Bilo je to nezaboravno putovanje. Krenuli u pola osam naveče, stigli sutra u devet,u Lepenski vir.

Taman na trening krenuo OFK Beograd. Kada su vidjeli čime smo došlu- ’’umrli’’ od smijeha. Mislim da nisu mogli ni trenirati ,od silnog šoka...
Odmor, kratak, dva- tri časa, i polazak u Ocelul. Na krajnjem istoku Rumunije. Putovali smo do dva ujutru. Imali smo pratnju policije, ali nam u Bukureštu pobjegnu, pa smo se vozali sigurno 90 minuta da izađemo na put ka Ocelulu.

Stigli, smjestili se u grad. Sutra opet u šetnju, treba snimiti i reportažu, a i vidjeti kako se živi u Rumuniji. Doček domaćina – odličan!!! Bila je to revanš utakmica. Prva se na Koševu završila 0:0.

Sve je u Ocelulu blo sjajano,- sem rezultata. Dobili nas lako 3:0. Za nas igrali: Ratko Dujković, Vukašin Benović, Bojan Regoje, Ivan Stanković, Dragan Bjelica, BojanJamina, Vlastimir Jovanović, Milan Muminović, Goran Simić, Sretko Vuksanović, Darko Spalević. Trener: Milomir Odović.

Povratak kući, odmah nakon utakmice. Samo smo večerali u Ocelulu i gas, ka tada Srpskom Sarajevu. Putovanje trajalo 24 časa. Jesmo se napatili, ali ostalo u kasi novca. UEFA ti da da možeš putovati avionom!!!!Mi busom, da se nešto i uštedi. Lakše će se sezona pregurati....

FOTOSI:
Nastaviće se..