XS
SM
MD
LG

Okupila se bh reprezentacija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine juče je počela sa pripremama za dva poslednja meča kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2020. godine. Reprezentativci su se okupili u Trening kampu u Zenici, a igraće protiv Italije i selekcije Lihtenštajna. Italiju će dočekati u Zenici na Bilinom polju 15. novembra, a u Vaduzu će igrati tri dana kasnije 18. novembra.

Na pripremama će se pojaviti novajlije Luka Menalo i Haris Hajradinović,a danas je umesto povređenog Tonija Šunjića poziv otišao Samiru Memiševiću. U Zenici se pojavio i Amer Gojak povređen.

-Gojak se pojavio na okupljanju, ali nećemo moći računati na njega u ove dve utakmice, rekao je Prosinečki, te naglasio da veruje da će njegova ekipa protiv Italije i Lihtenšatjna odigrati dobro i kvalitetno. Prisetio se Robert Prosinečki  i meča u Torinu. Tada je bh tim poražen sa 2:1, a on veruje da će njegovi izabranici iako su izgubili praktično mogućnost da kroz kvalifikacije odu na završni turnir odigraju dobro i kvalitetno.

- Nema potrebe za prevelikim radom na  motivaciji, igrača kada se radi o meču sa Italijom. Pa šta vam treba više od susreta sa Azurima, rekao je Prosinečki pred novinarima u Zenici.

Posebno se selektor Prosinečki osvrnuo na trenutnu situaciju oko bh igrača. Istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da je veliki broj igrača standardan u svojim klubovima i da dolaze spremni za ove okršaje:

-Mnogi naši fudbaleri praktično igraju svih 90 minuta u svojim klubovima. To je odlično. Imaju dakle kontinuitet i meni je važno da do petka budu apsolutno spremni. Protiv Italijana ću da računam na fudbalere koji će nosti igru selekcije u baraž mečevima, zaključio je Prosinečki.

Debitant Hajradinović je obraćajući se novinarima istakao da će nastojati da se nametne selektoru i proba doći do prvih 11. On je inače ove sezone odlična u Kasimpaši.  

- Sanjao sam poziv bh selekcije.Ostvarenje je to mog sna.Spreman sam i za klupu, ali i za prvi tim.

Ovaj mladi igrač je inače prošao sve mlađe selekcije Bosne i Hercegovine i  zna sve igrače.

Sinoć je održan i prvi, od ukupno četiri treninga u Zenici- Ovom prvom neće biti Radeta Krunića, Miralema Pjanića i Edina Džeke. Oni su sinoć igrali u italijanskom prvenstvu.

Spisak za Italiju i Lihtenštajn: golmani: Ibrahim Šehić (Erzurumspor), Kenan Pirić (Maribor) i Jasmin Burić (Hapoel Haifa); odbrana: Sead Kolašinac (Arsenal), Samir Memišević (Groningen), Ermin Bičakčić (Hefenheim), Eldar Ćivić (Ferencvaroš), Marko Mihojević (Erzgebirge), Adnan Kovačević (Korona Kielce) i Zoran Kvržić (Rijeka); vezni red: Mato Jajalo (Udinese), Muhamed Bešić (Šefield Junajetd), Gojko Cimirot (Standard Liež), Miralem Pjanić (Juventus), Elvis Sarić (Al Ahli), Rade Krunić (Milan), Amer Gojak (Dinamo Zagreb), Haris Duljević (Nimes Olympik) i Haris Hajradinović (Kasimpaša); napad: Edin Džeko (Roma), Luka Menalo (Olimpija), Armin Hodžić (MOL Fehervar), Edin Višća (Istanbul Bašakšehir), Izet Hajrović (Dinamo Zagreb) i Dino Hotić (Maribor).