XS
SM
MD
LG

Prijedorčani najprijatnije iznenađenje Premijer lige

Juniori prijedorskog Rudara apsolutni su hit Premijer lige BiH u fudbalu u ovoj sezoni. Vratili su se oni nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja u Premijer ligu i odmah napravili pometnju u samom vrhu, te su prvi dio sezone završili sa 27 skupljenih bodova, pet manje od vodećeg Željezničara.

- Mi u klubu smo prezadovoljni ostvarenim. Uprava kluba je postavila za cilj opstanak, ne zato što nismo vjerovali u momke, ja sam vjerovao u njih, ali jednostavno nismo toliko godina prisutni u Premijer ligi i nismo znali kakva je liga. Mada ni naša liga nije za potcjenjivanje i tu ima ekipa jačih nego što su neki premijerligaši, kao npr. Željezničar, čiji juniori igraju i Prvu ligu Republike Srpske. Uprava je tražila opstanak, mi smo već sada to uradili na polusezoni. Ostaje žal što nismo bili prvi nijednom u toku polusezone, makar na sedam dana, iako je bilo prilike za to. Ali ako uzmemo u obzir da mi imamo 7-8 igrača koji ostaju i iduće godine i po tome smo sigurno najmlađa liga u ekipi, jer nisam upoznat da je bilo koja ekipa sve utakmice igrala sa toliko mlađih igrača u ekipi od dozvoljenog godišta, ovo je veliki uspjeh. To je naš zalog za budućnost. Da budem iskren, ja sam očekivao da ovaj rezultat dođe tek iduće godine, da se uključimo u prvih pet, kada ti igrači 2002. godište stasaju. Međutim, to je poranilo. Izuzev ove zadnje utakmice protiv Slobode, mi smo ekipa koja nije zaslužila da izgubi. Ovu posljednju utakmicu smo baš bili loši, iako je i tu bilo nekih stvari, ne bih o tome, kao i obično suđenje nikada ne komentarišem, rekao nam je trener Rudara Srđan Marjanović.

On ističe da je cilj Rudara da formira ekipe za seniorski pogon, ali i da se Premijer ligi za juniore vratila draž sa odlukom Saveza da se više ne prate seniorski timovi kao nekada, već da se sada može i ispasti, te izaći u Evropu.

- Omladinska liga ima draž, tu je Liga šampiona, dvije ekipe ispadaju. Nije više da gledaš prvi tim, pa da zavisiš od njih. Mi smo profilisali par igrača, imamo zalog za budućnost. I narednu godinu ćemo igrati u gotovo istom sastavu, za razliku od nekih ekipa koje će ostati i bez kompletnih startnih 11. Ali, ni sada nećemo odustati, pokušaćemo i u drugom dijelu da se približimo vrhu. Imamo odličan raspored i pokušaćemo da uđemo u vrh, sve je moguće ako uđemo u egalu zadnjih pet kola. Mi smo ispunili cilj, ali kažem, ostaje taj žal za prvim mjestom, pa sedam dana, sedam dana. To bi bio baš veliki uspjeh. Mnogi su prognozirali da ćemo se boriti za opstanak, a mi smo u vrhu i, kao što rekoh, imamo odličan raspored na proljeće. Prvo kolo Velež, idemo Zvijezdi, pa nam dolazi Slavija, idemo Krupi, pa nam dolazi Mladost. Tih pet utakmica možemo napasti, pa idemo Borcu, komšijski derbi sve je moguće, dolazi nam Zrinjski, pa onda idemo Olimpiku, dolazi nam Travnik. Možemo napasti bodove u svim utakmicama. I onda zadnje tri utakmice imamo Željezničar, Sarajevo, Široki Brijeg. Tada je sve moguće, sve zavisi koliko ćemo sakupiti bodova. Ako uđemo u egalu, kako rekoh u finišu, onda je sve moguće u finišu sezone, sve zavisi kakav dan dođe i nama i protivniku.

Marjanović ističe da u Rudaru ima i potencijalnih juniorskih reprezentativaca, te da očekuje da iduće sezone kada 2002. godište bude nosilac reprezentacije, stignu i pozivi.

- Mi imamo veznog igrača koji je do zadnja dva kola bio najbolji strijelac lige, Dražen Bilbija, a on je zadnji vezni. I sada je drugi strijelac lige, a igra zadnjeg veznog. To je velika stvar kada igrač sa te pozicije da 8-9 golova, a nije šutirao penale. I od njega očekujemo da ode u reprezentaciju. Također, tu je Filip Mičić, rijetkost je naći i u seniorskom pogonu igrača koji ima takav slobodan udarac. On je dao pet golova iz slobodnog udarca za jednu polusezonu, za mlađeg juniora to je stvarno puno. To su igrači vrijedni, radini, igrači koji imaju i sportske gene iz porodice, a obojica su ljevaci, što je također jako interesantno i od njih očekujemo poziv za reprezentaciju kada bude 2002. godište nosilac igre.

Učitelj prijedorskih momaka dodaje i da je na njega najbolji utisak ostavila ekipa Širokog Brijega.

- Organizacija je puno bolja, na visokom je nivou i suđenje se popravilo. Može se visoka ocjena dati. Moram se pohvaliti da smo mi organizovani na nivou seniorskog fudbala. Imamo spikera, razglas, muziku, to niko nema i to svi hvale i mi ćemo se potruditi da to zadržimo. Što se tiče ekipa, na mene je do sada najbolji utisak ostavila ekipa Širokog Brijega. Ovdje smo ih pobijedili 2:1, može se reći jako srećno. Mene začuđuje da oni nisu u samom vrhu, gledajući selekciju, gledajući kako igraju. Oni su na mene ostavili bolji utisak nego Željezničar i Sarajevo, oni su nam napravili puno više problema. E sada, da li je to bio njihov odličan dan, možda Želji nije bio dan. Ali, dosta su dobro složeni, zaključio je Marjanović.


Sloboda 3 : 1 Široki Brijeg
Rudar Prijedor 2 : 4 Velež
Sarajevo 1 : 2 Zvijezda 09
Željezničar 6 : 0 Slavija
Travnik 0 : 0 Krupa
Olimpik 1 : 1 Mladost
Zrinjski 1 : 0 Borac
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Željezničar 15 11 2 2 35
2 Zrinjski 15 11 1 3 34
3 Sloboda 15 10 3 2 33
4 Rudar Prijedor 15 8 3 4 27
5 Sarajevo 15 8 2 5 26
6 Borac 15 8 2 5 26
7 Zvijezda 09 15 8 1 6 25
8 Široki Brijeg 15 6 3 6 21
9 Olimpik 15 3 5 7 14
10 Mladost 15 3 4 8 13
11 Krupa 15 3 4 8 13
12 Velež 15 3 3 9 12
13 Slavija 15 2 3 10 9
14 Travnik 15 2 2 11 8