XS
SM
MD
LG

U podne ročište osumnjičenima za namještanje fudbalskih utakmica

Ročište za uhapšene u sklopu akcije VAR će biti održano danas u podne.

Tužilac će zatražiti jednomjesečni pritvor za pet osoba koje su uhapšene u jučerašnjoj akciji SIPA-e a u vezi s navodnim namještanjem fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH.

“Mjera pritvora biće predložena zbog opasnosti da bi boravkom na slobodi, osumnjičeni mogli da ometaju istragu, prikriju dokaze, te vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike. Nakon ispitivanja petorice osumnjičenih tužilac Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, prema Sudu BiH, uputiće prijedlog za određivanje mjere pritvora”, između ostalog piše u saopštenju Tužilaštva.

Vladimir Dominković i Ante Bilješko su u komisiji za sudije i suđenje Nogometnog saveza FBiH, a fudbalske sudije Kenan Bajraktarević, Ilija Živković i kontrolor suđenja Fuad Zahiragić su petorica koja su zadržana.

Ukupno 12 osoba do sada je uhapšeno u akciji SIPA-e.

Akcija VAR je provedena u saradnji SIPA-e, Tužilaštva BiH i Nogometnog saveza BiH. Pretresi i hapšenja jučer su izvršeni u Sarajevu, Orašju, Brčkom i drugim mjestima.

Osumnjičene osobe se tereti da su prekršile više članova Krivičnog zakona, a između ostalog im se na teret stavlja organizirani kriminal, zloupotreba položaja, primanje dara i drugih oblika koristi. Pod lupom je najviše utakmica iz Prve lige FBiH iz sezone 2018/2019.