XS
SM
MD
LG

Prosinečki ide ili ne

Robert Prosinečki

Иза фудбалских репрезентативаца БиХ је још један неуспешни, трећи узастопни, квалификациони циклус. После утакмица за одлазак на Европски шампионат 2016. године у Француској када су “Змајеве” водила два селектора, на почетку Сафет Сушић, а завршио га је Мехмед Баждаревић и неодласка на Светско првенство 2018. у Русију (селектор Мехмед Баждаревић, због чега није више селектор) БиХ кроз “групу Ј” није стигла ни до континенталног шампионата 2020. године који ће се играти у дванаест градова у част 60 година првог Првенства Европе.

Селектору Роберту Просинечком је, завршетком квалификација, истекао и уговор са Фудбалским савезом БиХ, а тешко је тврдити да ће бити продужен, односно да ће популарни Жути и у баражу марта наредне године седети на клупи “Змајева”? Дакле, утакмицом против Лихтенштајна (3:0) хрватском стручњаку, који је изабран за селектора БиХ у децембру 2017. године на предлог Фудбалског савеза Републике Српске (први пут у историји “кровног” Савеза).

Можда је олакшавајућа околност управо мартовски бараж у којем ће БиХ у утакмици полуфинала бити домаћин као победник групе у дивизији “Б” новог  УЕФА такмичења Лиге нација на “Билином пољу”. Међутим, према расположену у Извршном одбору ФС БиХ, који ће расправљати о евентуалном продужетку уговора Роберту Просинечком, већина чланова “фудбалске владе” је “окренула плочу” у односу на ону која је “била на грамофону” после срамног пораза у Јеревану од Јерменије и болног од Грчке у Атини, традиционално неугодног противника, којем тај меч ама-баш ништа значио није!

-Трeбамо да будемо задовољни с овим што смо приказали у Вадузу. У пeтак ћe сe вишe знати о томe, с ким ћeмо играти у марту у баражу. Свe су нeкe шпeкулацијe, али када сe дођe на жрeб бићe познато с ким ћe БиХ играти у полуфиналу и јурити пласман на Европско првенство. Остајeм ова три дана до жрeба, па ћeмо онда да разговарамо. У Ниону ћe бити прeдсeдник Савeза Елведин Бегић, гeнeрални секретар Аднан Џемиџић, тако да ћeмо разговарати и видeти на крају свe – рекао јe Роберт Просинечки, који се из Лихтенштајна није вратио у Сарајево, већ је отишао у Загреб.

Фудбалска јавност у Сарајеву је већ почела да лицитира имена наследника Роберта Просинечког, у првом плану се помињу имена Сафета Сушића, Мирослава Ћире Блажевића, Винка Мариновића (тренутно селектор младе репрезентације БиХ), па и Фарука Хаџибегића, селектора Црне Горе. Када је долазио на кормило “Змајева” Роберт Просинечки је “победио” противкандидата Амара Осима, садашњег стратега сарајевског Жељезничара. Међутим, име Осима јуниора медији у граду на Миљацки, у контексту новог селектора овог новембра, за сада, не помињу!

Колико год ће бити занимљиво сачекетаи да се види којим путем ће БиХ морати да иде у марту наредне године, ништа мање занимљивије неће бити ни неизвесност око имена које ће да води “Змајеве” са клупе у тим бараж утакмицама. Роберт Просинечки је после Јеревана поднео неопозиву оставку, па се предомислио после подршке чланова Извршног одбора. Какав је сценарио сада спремљен?