XS
SM
MD
LG

Bosonogi Indijci i odustajanje od Svjetskog prvenstva

Foto: Monojit Chandra

Svjetsko prvenstvo 1950. godine u Brazilu obilježio je „Marakanazinjo“ kada su Urugvajci u odlučujućem meču savladali domaćina, te Indijci kojima je zabranjeno da bosonogi igraju. Ipak ovdje je istina malo drugačija.

Taj Mundijal je po mnogo čemu bio specifičan, prije svega jer je bio prvi poslije Drugog svjetskog rata, zatim jer se igrao u Brazilu pa su mnoge zemlje odustale zbog troškova putovanja. Nijemcima i Japancima je bilo zabranjeno učešće, a prvi put su se pojavili Englezi. Među prvim državama koja je odustala od putovanja u Južnu Ameriku je Turska, zatim Škotska, pa je ponuđeno učešće Portugaliji, Irskoj i Francuskoj. Prve dvije zemlje su to odbile, a zatim i Francuzi kada su saznali da je udaljenost između gradova gdje će igrati prvi i drugi meč preko 3000 kilometara. Iz Azije su redom zvani i taj poziv  odbijali Filipini, Indonezija i Burma, pa je red došao i na Indiju.

Indijci su oduševili publiku na Olimpijskim igrama u Londonu dvije godine ranije kada su većina bosonoga, a neki samo u čarapama izgubili od Francuza sa 2:1. Svjetska fudbalska federacija (FIFA)  je uputila poziv Indijcima za prvenstvo u Brazilu i tada nastaje čuvena legenda da su oni odustali, jer im je zabranjeno da igraju bosonogi. Taj mit, kao i mnogi drugi nije tačan.

Ljudi iz Fudbalskog saveza Indije su, kao i većina naroda Olimpijske igre smatrale najbitnijim takmičenjem, dok Mundijalu nisu pridavali toliko značaj. Posebno nakon što su vidjeli kako mnogi odustaju od puta u Brazil. Oni su tada odlučili da ne pošalju svoje igrače na drugi kraj svijeta i vjerovatno dosta uticali na sam razvoj fudbala u toj zemlji, jer više nijednom ta zemlja nije imala priliku da se takmiči na prvenstvu. Nastavili su ići na Olimpijske igre, a već dvije godine kasnije su doživjeli najveći poraz u svojoj istoriji i to od Jugoslavije sa 10:1. Na tom meču Zebec je postigao četiri gola, a po dva Vukas, Mitić i Ognjanov. Zanimljivo je da su 1956. godine u Australiji došli do polufinala, gdje ih je ponovo zaustavila Jugoslavija, ovog puta sa 4:1, a u meču za treće mjesto bolji su bili Bugari sa 3:0.

I tako je na Svjetskom prvenstvu u Brazilu učestvovalo samo 13 reprezentacija, gdje su najbolji bili Urugvajci,  iza njih su ostali Brazil i Švedska, a Indijci su i dalje ostali vjerni kriketu i hokeju na travi.