XS
SM
MD
LG

Tenderi, gradnja terene, po principu tandara mandara

Akcija gradnja fudbalskih terena sa vještačkom travom, a koju vodi Fudbalski savez Bosne i Hercegovine, u saradnji sa UEFA, postala je prava španska serija.

Do 29. novembra trebalo je biti završeno svih 15 terena. Možda će i biti do 29. novembra, samo je pitanje koje godine? Ove neće!

Pisali smo već o tome, ali da se malo podsjetimo. FS Bih je, uz svesrdnu pomoć UEFA, pokrenuo gradnju terena. Raspisao je FS BiH tender, formirao Komisiju za sprovođenjetendera... Kod odlučivanja favorizovali sujednu firmu, a drugu koja je imala najbolje reference , Mavas Mrkonjić grad,eliminisali. U dva navrata.

Prvo im nisu priznali papire iz Vlade Republike Srpske, da nemaju nikakva poreska dugovanja, pa nakon što su morali taj ''papir'' uvažiti, izbacili ih iz trke za terenima jer kao nisu imali sertifikate Uefa i Fifa, što naravno takođe nije tačno.

U tu Komisiji za sprovođenje tendera FSRS je kooptirao čovjeka za koga u FSRS niko ne zna ko je i kada je i na kojoj sjednici Izvršnog odbora FSRS kooptiran? Nema ni papira o njegovom imenovanju? Barem ga nisu vidjeli članovi Izvršnog odbora FS RS, ali ni članoviIzvršnog odbora FS BiH iz Republike Srpske. Naravno, bolje poznavaoce stanja unutra FSRS to i ne čudi.

Dakle, posao je dobila firma koja apsolutno nije imala bolju ponudu od Mavas Mrkonjić Grad, pa je uslijedila Mavasova tužba.

Sa Suda BiH su tražili od FS BiH da im odgovore na mnoga pitanja, a odgovore jeposlao Nihad Hodžić, čovjek koji je direktno zadužen za gradnju ovih terena.

Izgubili bi smo mnogo vremena i prostora pojašnjavajući neke odgovore koje je Hodžić poslao Sudu BiH, ali ćemo izdvojiti samo neke:

Na upit Suda BiH da li su sve cijenemorala bitiizražene u KM, Hodžić je odgovorio da nisu. Tačnije, bankarska garancija da nije morala biti, mada u tenderskoj dokumentaciji decidno piše da sve cijene MORAJU biti u KM.

U tenderskoj dokumentaciji je izričito navedeno da tereni moraju biti završeni do 29. novembra, što definitivno nije urađeno i neće biti urađeno.

A tražila se potvrda da se mogu raditi po dva terena istovremeno. Ponavljamo, za sada su urađena samo dva, a po našim informacijama već je bilo reklamacija i popravki...

Kada će tereni biti završeni, dakle više niko ne zna. Mavasova tužba je na Sudu Bosne i Hercegovine.

Firma iz Mrkonjić Grada ne odustaje od nje, a ostaje pitanje kako će FS BiH opravdati Uefa činjenicu da tereni nisu i neće biti završeni u zadatom roku.