XS
SM
MD
LG

Prednosti i mane novog sistema Dejvis kupa

Foto: daviscup.com

Prema očekivanjima Rafael Nadal i Španija su osvojili „Dejvis kup“ na domaćem terenu u Madridu, prvi odigran sa svim najboljim reprezentacijama na jednom mjestu, a  taj novi sistem je pokazao svoje prednosti, ali i mane.

Krenimo redom od samog takmičenja, održavao se sedam dana sa 18 selekcija podjeljenih u šest grupa. U svakom duelu igrala su se dva singla i jedan dubl, dalje su išle prvoplasirane i još dvije najbolje drugoplasirane ekipe. U finalu je Španija savladala Kanadu sa 2:0, a sama Kanada je privukla dosta pažnje u grupnoj fazi. Nakon što su pobjedili Italiju sa 2:1, a zatim vodili protiv Sjedinjenih Američkih Država sa 2:0 obezbijedili su prvo mjesto i onda su Amerikancima predali dubl meč koji je registrovan sa 6:0, 6:0. To se kasnije moglo veoma odraziti na ostale reprezentacije, jer je u borbi za najbolju drugoplasiranu ekipu odlučivao svaki osvojen set. To nije pomoglo SAD, jer su Argentinci imali pozitivan odnos osvojenih i izgubljenih setova i oni su prošli dalje kao druga najbolja drugoplasirana selekcija.

Novak Đoković i Endi Marej su kritikovali taj potez Kanađana, smatravši da to nije bilo fer i da nisu bili svjesni koliko to može uticati na ostale ekipe.  Što se tiče same organizacije problemi su bili i kasni mečevi, tako su Španci dubl meč sa Rusijom počeli pola sata iza ponoći, a protiv toga se pobunio Nadal.

- Najgore je kada meč počne u to vrijeme. To je loše za igrače i za ljude koji moraju da rade ujutru. Bilo bi bolje da popodnevni termin počne barem u 17 sati – kazao je Rafael i tako tražio da se termin sa 18 časova pomjeri sat vremena ranije.

Ovaj sistem ima tu prednost što igračima olakašava kalendar, jer za reprezentaciju sada igraju samo jednu sedmicu, eventualno još jedan kvalifikacioni vikend i tako se povećava šansa i da najbolji počnu redovnije uzimati učešće. Poznato je bilo da su teniseri iz vrha često znali da preskoče „Dejvis kup“ vikende, ali da bi se i njima izašlo još više u susret treba još raditi na rasporedu na turniru, posebno jer se on igra sedmicu nakon završnog Mastersa.

Ono što najviše navijači zamjeraju ovom projektu fudbalera „Barselone“ Pikea i njegovih saradnika iz investicione grupe „Kosmos“, je to što više nema odlazaka najboljih igrača širom svijeta, što se sve događa u jednom gradu i sem domaćina ostale ekipe nemaju veliku podršku. Izgubila se i ona draž dugih meča od po pet setova kada autsajder nošen fanatičnom podrškom sa tribina vodi protiv favorita. Ovo je na neki način približavanje ostalim sportovima gdje se Svjetsko prvenstvo odigrava na jednom mjestu, sa identičnim uslovima za sve i vidjećemo kako se razvijati i da li će u budućnosti ta sedmica u tenisu biti posjećena kao Mundijali u ostalim sportovima.

Naravno tu je i raskid ITF i ATP, koji će početkom januara organizovati svoje takmičenje reprezentacija „ATP kup“, koji će se održati u Australiji, a Novak je predložio da se ta dva takmičenja spoje u jedno.

Mislim da ta dva takmičenja ne mogu da se održavaju u razmaku od samo šest nedjelja. Ali ipak je ovo samo prvi korak. Moje mišljenje je da bi Dejvis kup mogao da se igra krajem septembra, poslije US opena, mada ne znam da li je to uopšte izvodljivo. Sad je ovako kako je, poslednja je nedjelja našeg kalendara i teško je – istakao je Đoković.

Pred vodećim ljudima u tenisu je dosta pitanja, održan je Dejvis kup po novom sistemu nakon više od 100 godina, mišljenja su podjeljena, a tu treba naći kompromis da odgovara i igračima i navijačima.