XS
SM
MD
LG

Aida Jusufović, ljepota našeg fudbala, dama koja sudi Evropske utakmice

Aida Jusufović sa svojim kolegama, Irfanom Peljtom i Damirom Lazićem

Jedna od šala koja kruži društvenim mrežama glasi: “Čuvaj se djevojke koja zna šta je ofsajd! Ta je spremna na sve!” Lijepa i zanimljiva priča nam stiže iz Sarajeva. Razgovarali smo sa Aidom Jusufović, jednom od najboljih ženskih pomoćnih sutkinja koju Bosna i Hercegovina ima.

Aida Jusufović rođena je 29.12.1988. godine u Sarajevu. U sudijskom poslu aktivna je veoma dugo, a pored toga što je već godinama asistent na Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine, Aida je i nosilac FIFA znaka, a to je postala 2017. godine.

Javnost, ali i mnogi drugi treba da znaju da je Aida u oktobru ove godine sudila i kvalifikacije za Evropsko prvenstvo za juniorke u Portugalu, a takođe i kvalifikacije za Evropskog prvenstvo za kadetkinje u Zenici. Treba napomenuti da redovno sudi međunarodne utakmice.

Ono što je interesantno, nikada se nije profesionalno bavila fudbalom, ali da fudbal nije najvažnija sporedna stvar u životima muškaraca, već da može da bude glavna u životu jedne dame potvrdile su nam njene riječi.

Aida Jusufović na meču Kvalifikacija za Euro

Zašto ste se odlučili da postanete sudija i odakle ta ljubav prema fudbalu?

- Odlučila sam da postanem fudbalski sudija na nagovor mog prijatelja koji je jedan od boljih fudbalskih sudija u Bosni i Hercegovini. Poslije sam se zaljubila u fudbal i suđenje.

Kako se pripremate za fudbalsku utakmicu?

- Za fudbalsku utakmicu se pripremam uvijek isto, nije bitno kome sudim volim uvijek da budem profesionalna. Uglavnom se dogovaram sa timom oko raspodjele odgovornosti na terenu.

Vi redovno pravdu dijelite i na Evropskoj sceni. Koja je razlika kada sudite u našoj ženskoj ligi i kada sudite u Evropi?

- Velika je razlika suditi Evropske utakmice u našoj ligi. Nažalost mnogo smo poštovane u Evropi, a kod nas baš i ne. Vani su svi fokusirani da više igraju fudbal, a kod nas su svi fokusirani da pričaju na terenu, pogotovo sa sudijama.

Imali ste priliku da sudite i muškarcima. Koja je razlika u ponašanju fudbalera-fudbalerki?

- Pa muškarci su više fokusirani na igru, dok su žene na pričanje.

Nedavno ste sudili djevojkama do 19. godina u kvalfiikacijama za Evropsko prvenstvo u Portugalu. Kako vam izgleda ta zemlja, kako vam se čini kultura?

- Ove godine smo imali sreću da putujemo u Portugal. Portugl je zaista prelijepa država gdje svi jako vole fudbal, kod njih je to jako popularan sport i to mi se dopada. Nosim lijepa sjećanja iz te zemlje i na ove kvalifikacije za Evropsko prvenstvo, jer sam upoznala super sutkinje i imala priliku da sudim s njima. 

Aida Jusufović, prva sa desne strane na meču kvalifikacija za Euro u Portugalu.

Možete li da zamislite kako u budućnosti sudite Ligu šampiona za muškarce?

- Iskreno već zamišljam. Vidjeli smo kako djevojke sude već Super Kup. Tako da sve je moguće. Za mene lično to bi predstavljalo vrhunac moje karijere.

Da li su vaši snovi svi ostvareni?

- Nisu još, postoji još dosta toga što bi željela da ostvarim. Prvi san mi je suditi finale jednog Evropskog takmičenja, pa ćemo vidjeti dalje.

Za kraj imate li neku preporuku za mlade sutkinje u Bosni i Hercegovini?

- Moja preporuka je da ne odustaju od svojih snova i da se bore za ono što vole, a sve ostalo će doći samo. I naravno pozvala bi sve djevojke sportskog duha da nam se priključe.

Aida Jusufović sa svojim koleginicama, Tanjom Račić i Almirom Spahić

 


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6