XS
SM
MD
LG

Kako su se nekada namještale utamice

Proteklih dana pratili smo akciju Var i hapšenje pojedinih fudbalskih sudija i sportskih radnika, zbog namještana rezultata. Prisjetio sam se u tim trenucima utakmice koja se igrala u šampionatu one velike Jugoslavije u Prištini. Sastali su se u sezoni 1987/88 domaća Priština i Čelik.

Bio sam na toj utakmici poslednjeg kola na stadionu u Prištini. Čeliku je trebala pobjeda, ukoliko u Nikšiću Sutjeska i Crvena zvezda odigraju neriješeno. Priština je bila već ispala. Noć pred utakmicu otišao sam u Kosovo polje da obiđem prijatelje, a  koji su nastupali za Prištinu. Čim sam stigao i pozdravio se sa njima ’’opkolili’’ su nas fudbaleri Prištine pitajući da li sam donio novac??? Nisu znali da sam novinar!!!

Sutra na stadionu i gradu  svi pričaju da je namještena utakmica  i da će se pratiti rezultat u Nikšiću. Meč je ’’kasnio’’ sa početkom, pet šest minuta, a u Nikšiću je sve  počelo na vrijeme. Krenuo je i prenos za Radio Beograd, a onda naglo prekinut.

Jedan pripadnik tadašnje JNA me je odveo do jednog stuba na stadionu. Na njemu je bila prekinuta  žica, pa je prenos bio ’’nemoguć’’. Da je neko želio da se prenos radi mogao je samo one žice spojiti...Nije!

Prenosa nije bilo, a pratilo se kretanje rezultata u Nikšiću. Sutjeska je vodila sa 1:0, pa je Zvezda u finišu izjednačila, a u Prištini je domaćin imao plus dva. Kako je javljeno da je Zvezda poravna la, ali i da je meč završen, krenuo je cirkus u Prištini.

Fudbaleri Čelika za manje od tri minute postižu tri gola i ostaju u ligi. Kompletan stadion se tada smijao ovoj režiji...Pojedini fudbaleri, do tog meča standardni igrači Prištine nisu željeli da igraju u tom susretu. Jedan od njih je i moj prijatelj. Otišao je sa stadiona 15 minuta prije kraja i kod Hotel Grand sam mu  saopštio da je Čelik dobio 2:3. Ispale su mu stvari iz ruku, a tokom putovanja do Prijepolja, mojim automobilom, u više navrata su mu polazile suze. On je inače rodom iz Nikšića i teško mu je palo što je na takav način izbačena njegova Sutjeska. Nije želio u tome cirkusu da sudjeluje.

Sa mnom  je bio foto-reporter Milomir Kovačević, pa smo sve nas dvojica upakovali i objavili.  

Sve se završilo. Čelik je ostao u ligi, Priština i Sutjeska ispali...

Iduće sezone prvo kolo Druge lige SFRJ u Nikšiću igraju Sutjeska i Priština. Milomir i ja idemo u Nikšić, a u klupskim prostorijama Sutjeske naša uramljena stranica u kancelariji direktora Sutjeske. Meni i Milomiru to je imponovalo, a timu iz Nikšića samo mala satisfakcija da su izbačeni na nesportski način...

Zašto ovo pišem, pa samo malo podsjećanje kako se namještalo i tada, a  da se ne namješta sada!!!