XS
SM
MD
LG

Bajević ili Krstajić?

Mladen Krstajić

Mladen Krstajić, aktuelni predsednik Fudbalskog kluba Radnik iz Bijeljine biće ozbiljan protivkandidat legendarnom asu mostarskog Veleža Dušanu Bajeviću u trci za selektora fudablske reprezentacije BiH koji će “Zmajeve” voditi u baražu UEFA Lige nacija u martu naredne godine protiv Severne Irske, a možda i protiv boljeg iz duela Slovačka – Republika Irska.

Naime, Bajević koji u Savezu obavlja ulogu člana Odbora za savetovanje i posredovanje, a bio je i u Stručnoj komisiji za izbor selektora zajedno sa Seadom Kajtazom, Munirom Talovićem i Zvjezdanom Misimovićem, lična je želja predsednika Fudbalskog saveza BiH Elvedina Begića, kojeg je u dva navrata već odbijao, nakon što je “visio” Robert Prosinečki posle neuspeha u Jerevanu i Atini. Međutim, kako saznajemo na sednici Izvršnog odbora “krovnog” Saveza u četvrtak, 12. decembra u Sarajevu jedan deo članova ovog tela, u kojem je nastao raskol zbog Mile Kovačevića, predsednika Fudbalskog saveza Republike Srpske, predložiće bivšeg selektora Orlova kao kandidata za klupu Zmajeva.

“Princ sa Neretve” nedavno se oglasio u sarajevskim medijima i istakao je da stoji na raspolaganju da pomogne reprezentaciji da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine, dok na ovu temu popularni Krle još uvek se ne oglašava jer za sada nije ni predložen, a zvanično bi trebalo da bude kandidovan u naredni četvrtak, što bi značilo da 12. decembra BiH neće dobiti selektora.

To je, u saopštenju pre nekoliko dana ustvari potvrdio i Fudbalski savez BiH, demantujući natpise medija, pa će po svemu sudeći naslednik Roberta Prosinečkog, kojeg je za ovu funkciju predložio Fudbalski savez Republike Srpske, biti, najverovatnije, poznat tek u januaru iduće godine. Glavno pitanje u celoj ovoj priči jeste ko će da predloži u ime FSRS novog kandidata za selektora, predsednik Mile Kovačević ili većina koja mu je okrenula leđa? Kao što je poznato advokat iz Gradiške izgubio je podršku četvorice ostalih članova “fudbalske vlade” BiH koji dolaze iz Republike Srpske što se videlo na sednici kada je trebalo da se raspravlja o pismu za UEFA, a ukoliko četvorica Srba u Izvršnom odboru FS BiH stanu iza kandidature Krstajića očekuje se da isto urade i četiri člana iz reda hrvatskog naroda, kao što je to bilo u “slučaju Kovačević”.

Ovakav rasplet bi se mogao očekivati prevashodno što je Bajević već dva puta odustajao od nuđene pozicije selektora BiH u kriznim momentima po Zmajeve, ali isto tako i što ga pojedini članovi Izvršnog odbora FS BiH smatraju među najodgovornijima za neuspeh u minulim kvalifikacijama za kontinentalni šampionat jer je sklonio svoj autoritet u stranu. Fudbalska javnost u BiH se s razlogom pita šta se to, u međuvremenu, dogodilo da je Bajević “promenio mišljenje” nakon čvrstog stava da ne želi na klupu Zmajeva, jer je poznat kao čovek “gvozdenog karaktera”? Podsećanja radi, Bajević je nakon odlaska sa klupe Crvene zvezde, kada je tokom utakmice protiv Vojvodine, s aklupe otišao u tunel nakon prozivki navijača, istakao da nikada više neće raditi kao trener na ovim prostorima!

S druge strane Krstajić, koji je napravio sjajne rezultate sa bijeljinskim premijerligašem i koji je vodio reprezentaciju Srbije na Svetskom prvenstvu u Rusiji prošle godine ima potrebno selektorsko iskustvo, dok bajević nikad nije bio selektor, dolazi iz plejade mlađih stručnjaka, a poput Bajevića poseduje ogromno igračko iskustvo.

Ko će biti novi selektor fudbalske reprezentacije BiH još uvek rešenje nije ni na vidiku?! Krstajić ili Bajević, a možda se pojavi i sasvim neko treći što ne bi bilo iznenađujuće za one koji dobro poznaju metode i principe rada i odlučivanja Izvršnog odbora Fudbalskog saveza BiH.

 Potrebno dvanaest glasova

Pre nekoliko meseci, kada se trebalo glasati o pismu Mile Kovačevića, predsednika FSRS, koje je rebalo da bude poslato u UEFA, većina članova Izvršnog odbora, njih osmorica, je bila protiv: potpredsednici Milorad Sofrenić (Bijeljina) i Ivan Beus (Mostar), te Zlatko Spasojević (Doboj), Dragan Kulina (Istočno Sarajevo), Ranko Vučković (Prijedor), Mato Jozić (Orašje), Ivan Perić (Tomislavgrad) i Dragan Soldo (Široki Brijeg). Uvidevši bezizlaznu situaciju pomenuta tačka je skinuta sa dnevnog reda, a na drugoj strani su ostali: predsendik Elvedin Begić (Sarajevo), Mile Kovačević (Gradiška), Midhat Sarajčić (Travnik), Muhamed Begagić (Zenica), Muhidin Raščić (Goražde), Nurdin peštalić (Gradačac) i Irfan Durić (Cazin), koji je u međuvremenu hapšen u antikoruptivnoj akciji SIPA po nalogu Tužilaštva BiH kodnog naziva “Var”.

Za izbor selektora BiH potrebno je dvanaest glasova od ukupno petnaest članova Izvršnog odbora.