XS
SM
MD
LG

Umićević bivši, Zadro sadašnji predsjednik

U prostorijama RSBiH održan je sastanak Upravnog odbora, na kojem je prisustvao i selektor seniorske rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman.

- Sastanak je bio   Evropskog prvenstvo, da vidimo gdje smo šta smo i dokle smo došli. Naravno, finansije imaju ulogu u svemu ovome, na koji način da se to obezbijedi. U narednim danima ćemo znati sve detaljno, neke stvari su već urađene, ali ima još onih koje nedostaju. Mislim da ćemo to na neki način srediti i privesti kraju, rekao je Šuman.

Inače reprezentacija se okuplja 23. decembra na Ilidži, a tu bi trebala odigra i najmanje dvije prijateljske utakmice. Osim toga sigurno je da će 5. i 6. januara naredne godine igrati protiv selekcije Hrvatske u Poreču. Put za Norvešku planiran je 8. januara i to iz Zagreba. Bih tim će Evropsko prvenstvo otvoriti duelom protiv selekcije Norveške i to 10. januara. Što se tiče sastava, selektor Bilal Šuman je prošle sedmice prijavio 28 igrača Evropskoj rukometnoj federaciji, a njih 18 će putovati na smotru najboljih rukometnih selekcija Starog kontinenta.

Danas je došlo do promjene na čelu UO RSBiH, pa predsjednik više nije Marinko Umičević, već je predsjednik Slobodan Zadro.

- Problema će uvijek biti, ali ih nema ni približno kako je bilo nekada. Mi smo na dnevni red stavili mnogo tačaka, jedna od tačaka je bila informacija o sudskom sportu, koji vodi RSBiH protiv Poreske uprave Federacije BiH. Druga tema je bila reprezentacija, prihvatili smo selektorov prijedlog da ide 26 ljudi u našoj delegaciji. Dogovorili smo i opremu za Evro iz Travnika, avionske karte smo platili, tako da smo i to riješili. Sada molim medije da nam pomognu, ja lično ne mogu da dođem do federalnog premijera Fadila Novalića i ovim putem ga javno pozivam da nam odgovori šta je sa obećanih 100.000 KM premije za plasman na Evro. Sav taj novac ćemo odmah podijeliti igračima, jer su oni to zaslužili. Apelujem i molim gospodina Novalića da se to uplati, kaže Umičević.

On se osvrnuo i na igrački kadar reprezentacije, ali očito s razlogom.

- Zamolili smo selektora da vodi računa o premijerligaškim igračima, jer imamo u reprezentaciji igrače iz njemačke treće lige, pa ako ima to može i neki igrač iz domaćeg šampionata, kazao nam je Umičević.

On je govorio i o sponzorima državnog tima, ali i saveza.
 

Koristim još jednu priliku da pozovem sponzore da nam pomognu. Imamo vrlo malo sponzora, imamo Klas i imamo BH Telecom. Moram da pohvalim direktora BH Telecoma gospodina Sedina Kahrimana, koji ima razumijevanja i želi da nam pomogne, istakao je Umičević te dodao:

- Nije ovaj savez pokrenuo postupak protiv postojećeg ID broja. Država BiH je "rekla" da moramo poništiti taj prošli savez, jer nije registrovan po zakonu, te nije nigdje bio upisan. Imamo 18. decembra suđenje i nadam se pozitivnom ishodu. Mi bez ID broja ne možemo naprijed, ali bez ID broja ne možemo.