XS
SM
MD
LG

Iskustvom u elitu

Dragomir Ilić

Po funkciji je možda na margini sporednog zvanja u klubu, ali u stvarnosti je “alfa i omega” Krupe, srce i duša, vizionar i idejni tvorac istinskog fudbalskog čuda iz kanjona Vrbasa…

Dragomir Buco Ilić retko kad se eksponira, drži se one teze – ćuti i radi, pa gde te to odvede. Nema preterano teških reči, uglavnom bavi se definicijama rezona, kako u fudbalskom kolektivu koji svojom organizacijom, profesionalizmom i takmičarskim umećem može da bude najbolji primer ostalima, mnogo poznatijim i bogatijim klubovima, tako i u porodičnoj firmi “Eko Euro tim” koju vodi sa braćom Draškom i Draganom.

-U vremenu kada su mnogi izgubili realnost, trudim se da svaku situaciju sagledam iz više uglova. Donošenje brzih i nerezonskih odluka se u prvi mah čine produktivne i progresivne, ali se na kraju uvek ispostavi da je “pita skuplja od tepsije”. Svaka greška se plaća, a trud i rad se teško naplaćuju – rekao je na početku razgovora Dragomir Buco Ilić, član uprave FK Krupa.

Prošlog leta Krupljani su nakon tri premijerligaške sezone ispali u Prvu ligu Republike Srpske. Klubu su mnogi “predvideli” tužnu sudbinu mnogih klubova na ovim prostorima, međutim plavi iz kanjona Vrbasa su na putu povratka u elitu BiH.

-Osvojili smo jesenju titulu u Prvoj ligi Republike Srpske sa osam bodova više u odnosu na prvog pratioca i najvećeg konkurenta Rudar Prijedor. Pobedili smo u derbiju na Gradskom stadionu u Prijedoru, završili prvenstvo i celu jesen bez izgubljene utakmice, imamo nekoliko mladih igrača pred kojima je sjajna karijera, iz naših redova dolazi i najbolji strelac prvoligaškog karavana Jovo Lukić, na klupi Krupe sedi prekalji stručnjak Zoran Marić, bivši selektor omladinskih selekcija Srbije… Demantovali smo mnoge odličnim igrama i sjajnim rezultatima. Pokazali smo da Prvu ligu i ovakvu kakva je, sa devet klubova, nismo neozbiljno shvatili. Ustvari za nas su sva takmičenja pod okriljem Fudbalskog saveza Republike Srpske svetinja i igramo ih maksimalnim angažmanom sa najvišim ciljevima. Pogotovo se to odnosi na Kup koji mnogi klubovi izbegavaju – dodao je Buco Ilić.

Pre početka nove sezone mnogi su već videli Rudar Prijedor u Premijer ligi BiH jer je “postao državni projekat”.

-Rudar Prijedor poštujemo i cenimo kao klub svetle tradicije i bogate istorije, imamo respekt prema Prijedorčanima i sigurno je da “rudari” po svemu pripadaju elitnom rangu BiH. Međutim, ako je neko mislio da ćemo se mi u prvenstvu nekome sklanjati i puštati, taj nas dobro ne poznaje i u zabludi je. To nije ni moralno ni u duhu fer-pleja. Mi u Krupi fudbal shvatamo kao rajsku igru. Želimo da igramo pošteno i iskreno, bez nekih skrivenih ciljeva. Poštujemo samo teren. Ako je neko bolji od nas, neka nas pobedi i mi ćemo mu čestitati. Nećemo se baviti nikakvim tračevima niti omalovažavanjem protivnika. Dovoljno smo ozbiljni i iskusni, platili smo visoku cenu “školovanja” u prošloj takmičarskoj sezoni – istakao je najmlađi od braće Ilić.

Krupa je do sada igrala u tri finala Kupa Republike Srpske i sva tri puta ostala bez trofeja, jednom u duelu sa Rudar Prijedorom, a dva puta osle mečeva sa bijeljinskim Radnikom.

-Taj pehar je do sada naša neostvarena želja i daćemo sve da ga osvojimo ove sezone, u maju. Bez obzira na protivnika, a moguće je da to ponovu bude Radnik, pokušaćemo da konačno i ovaj eksponat donesemo u našu trofejnu salu. Kupu Republike Srpske smo uvez ozbiljno i odgovorno pristupali, kao najstarijem takmičenju igranom i za vreme poslednjeg građanskog rata – kaže Buco Ilić.

Posebno se osvrnuo na sjajne rezultate Borca tokom jesenje sezone:

-Čestitam Borcu od sveg srca i samo neka nastavi ovako. Sve me podseća na početak druge decenije ovog veka kada je Borac bio u vrhu fudbala BiH i izašao na međunarodnu scenu. Mi u Krupi, i ja lično, želimo da tako bude i sada. Borac je ikona fudbala Republike Srpske, naš najveći klub i mesto mu je uz Željezničar, Sarajevo, Zrinjski… Borčevi uspesi su generalno dobra stvar za fudbal Republike Srpske, ali i BiH jer Premijer liga sa i bez Borca nije jedno te isto!

Po njegovim rečima Krupa će i na proleće nastojati da nastavi pobedničku i seriju rezultata koji će je dovesti do druge titule u Republici Srpskoj i ekspresnog povratka u Premijer ligu BiH.

-Smatramo da imamo najbolju ekipu u Prvoj ligi, radimo u kontinuitetu, ovo nam pričinjava zadovoljstvo i dok je tako imaćemo i najviše takmičarske ambicije. Prošlog leta smo verovali u iskrenost, pravdu i regularnost, pa samo se opekli i sada, s tim ožiljkom, krčimo sebi novi put do elite. Imamo sve predispozicije i infrastrukturu da ponovo budemo deo fudbalske elite u BiH. Nadam se i da hoćemo  – zaključio je na kraju Dragomir Buco Ilić, “alfa i omega” Fudbalskog kluba Krupa.

 

 

 

 

 

 

 

 


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8