XS
SM
MD
LG

Specijalni vodič za vozače Dakar relija

DžEDA - Prvi put od postanka 1979. godine Dakar reli, koji startuje u nedjelju u Džedi, voziće se na teritoriji Azije, a drugi put na teritoriji samo jedne zemlje.

Odluka da se 42. izdanje prestižne trke prebaci iz Južne Amerike na Srednji istok i Saudijsko poluostrvo donijeta je u aprilu 2019. godine. Naime, Peru, Čile, Bolivija, Paragvaj i Argentina izrazili su brigu iz različitih političko-ekonomskih razloga da mogu uspješno kao prethodnih godina, tačnije od 2009. organizovati ovo veliko takmičenje. Potom je novi direktor trke David Kastera pregovarao sa Angolom, Južnom Afrikom i Saudijskom Arabijom i na kraju je donijeta odluka.

Učesnici će se morati da pređu više od 7.500 kilometara, koji uključuju i preko 5.000 km specijalnih ispita, od kojih je čak pet duže od 450 kilometara. U zemlji koja se naziva još i “pješčano kraljevstvo” više od 75 odsto takmičenja voziće se na pijesku. Start je na obali Crvenog mora, u Džedi. Potom će više od 450 takmičara na motociklima i kvadovima, u SSB (Side By Side) vozilima, automobilima i kamionima, krenuti u borbu kroz pustinju Saudijske Arabije, koja je, inače, najveća zemlja po površini na Bliskom istoku. Dan odmora planiran je poslije šeste etape u Rijadu, a potom slijedi još šest iscrpljujućih dana do cilja u Kidiji, četrdesetak kilometara južno od glavnog grada.

Kako bi, ipak, malo olakšali posao takmičarima, organizatori su za ovu godinu pripremili i neke novine. Tako će “knjiga puteva” biti štampana u koloru, umjesto u crno-bijeloj tehnici, što bi trebalo da olakša pripreme za etape i jasno ukaže na opasnosti i eventualne probleme. Takmičari koji odustanu zbog problema, izuzev medicinskih, imaće i ove godine priliku da takmičenje nastave u posebnoj konkurenciji, i to u svim kategorijama, boreći se za posebne, utješne, nagrade.

Saudijska Arabija se vodi strogim islamskim zakonima. Zato će i vozači Dakar relija morati da poštuju pravila koja važe u ovoj zemlji. Učesnici su dobili “praktični vodič” na deset strana u kojem piše da je, na primjer, zabranjeno konzumiranje alkohola i svinjetine. Pod stavkom “seks” stoji da svaki magazin, DVD ili knjiga treba da budu u skladu sa zakonima Saudijske Arabije. Svaki pornografski ili erotski sadržaj je zabranjen, kao i upotreba droga, a kazna može da bude i smrtna.

Vozači će morati da se oblače po pravilima, da izbjegavaju usku odjeću, da izbjegavaju vulgarne riječi, dok žene imaju obavezu da u javnosti pokrivaju ramena i koljena. Hidžab i abaja nisu obavezni. Vozači koji imaju tetovaže treba takođe da znaju da se to u principu toleriše, ali da ne otkrivaju one koje sadrže eksplicitne slike ili poruke.

Vozači koji su u braku ili vezi moraju da se uzdrže pokazivanja svoje ljubavi u javnosti, ne smiju da se drže za ruke jer i to može da bude nepoželjan gest. Ukoliko žele da budu zajedno u sobi, parovi učesnici Dakar relija moraće da dobiju posebnu vizu.

Počeci

Ideja o trci rođena je 1978. godine nakon što se vozač Tjeri Sabine izgubio u pustinji i zaključio da bi bilo sjajno organizovati reli kroz pustinju. Reli je u početku vožen od Pariza do Dakara sa trajektnim prevozom preko Sredozemnog mora, međutim, usljed raznih, pretežno političkih uticaja, putanja, polazište i cilj su se mijenjali tokom godina, što se odražavalo u čestim prolazima kroz Alžir. Zbog bezbjednosnih razloga trka nije vožena 2008. godine, a već od 2009. preselila se na teritoriju Južne Amerike.