XS
SM
MD
LG

Оgnjеn Vranjеš: Savеz mоra da sе izvini

Ognjen Vranješ

Ognjen Vranješ je u Novu 2020. godinu ušao u dresu grčkog AEK-a u kojem ga obožavaju, a Grci imaju posebne emocije prema “bratu” iz Banjaluke jer ih je očarao, kako igrama na samom terenu, tako i lafovskim ponašanjem i gospodskim manirima.
Pred martovske utakmice baraža UEFA Lige nacija jedno od glavnih pitanja koje se postavlja je to: da li će novi selektor “Zmajeva” Duško Bajević vratiti u reprezentaciju Ognjena Vranješa? Javnost je podeljena, ali se čini da je, ipak, više onih koji ističu da je Ogi potreban “Zmajevima” u duelima sa Severnom Irskom u Zenici 26. marta, a svi se nadaju na istom mestu i 31. marta protiv pobednika duela Slovačka – Republika Irska.
Prvi put otkako se pojavila informacija da bi se Vranješ mogao vratiti u reprezentaciju Banjalučanin je progovorio o toj mogućnosti:
-Imam veliki broj prijatelja u sva tri naroda i dobijam od njih svakodnevno poruke podrške jer sam prolazio kroz jedan težak period u karijeri i životu. Preživelo se. Ako me pitate za reprezentaciju BiH i povratak u nju, moj odgovor je – ne znam! Situacija nije baš jednostavna, slažete li se sa mnom?
Slažemo, ali isto tako znamo da ste razgovarali sa selektorom Dušanom Bajevićem u Grčkoj?
-Jesam, i to nije tajna. Gospodin Bajević je korektan čovek i trener, često se vidimo u Atini. Razgovaramo o svemu. Pričali smo otvoreno. Ja ne bih da iznosim detalje u javnost, ako selektor Bajević ima tu potrebu onda pitajte njega. Kao što sam rekao sve je, mnogo, mnogo komplikovano – kaže Ognjen Vranješ.
Dobro, a pod kojim uslovima bi se Ognjen Vranješ vratio među “Zmajeve”?
-Što se tiče selektora Bajevića s njim bih se lako dogovorio oko svega, već sam rekao da je izuzetno korektan i profesionalan, pokazao je to u razgovorima koje smo vodili. Čini mi se da je i on svestan situacije u koju se došlo ne mojom, ali ni njegovom krivicom.
Koja je to situacija?
-I gospodinu Bajeviću sam rekao da je mene eliminisao Fudbalski savez BiH, na neki čudan, pomalo i ružan način. Izdali su i saopštenje za javnost o mom imenu i prezimenu, nastupu za reprezentaciju, moj status… Jedini sam reprezentativac o kojem su se tako izjasnili, na zvaničnoj internet stranici Saveza.
Znači, Vi ste ljuti na čelnike Saveza?
-Ne zanima me to ko je glavni u FS BiH i ko ga vodi, to je uradio Savez, izdao saopštenje. Dakle, institucija me je precrtala!
I šta sad?
-Pa iskreno, nemam pojma. Imate li Vi možda neki predlog?
Fudbalski savez BiH treba da Vam se javno izvini?
-Slažem se. To svakako trebaju da urade oni koji su napisali saopštenje protiv mene, ali…
Hoćete da kažete da ni tada nije sigurno da ćete zaigrati?
-To ste Vi rekli. Oni trebaju da urade prvi korak. Ljudi iz Saveza. Što se mene tiče uvek sam tu za razgovore, akcije, dogovore, na usluzi… Ako trebam, i kome trebam, zna gde može da me nađe!
U Atini?
-Nije važno mesto, već ono što se dogovori. Najviše mrzim neistine, a u prošlosti ih je bilo jako puno. Pogotovo oko mog imena. To sam direktno rekao i bivšem selektoru Robertu Prosinečkom.
Znači, Ognjen Vranješ bi ponovo zaigrao za reprezentaciju BiH?
-Ovog trenutka ne! Ali ko zna šta može da se dogodi do marta. Odluke donosim isključivo ja i od trenutka do trenutka, kako složim stvari u svojoj percepciji – ostao je pomalo zagonetan na kraju Ognjen Vranješ, defanzivac kakvog “Zmajevi” trenutno nemaju po kvalitetu i stažu u reprezentaciji.

Ognjen Vranješ u razgovoru s predsjednikom FS BiH Dinom Begićem u Grčkoj

Niko nema uticaj na mene

Da li postoji neko ko bi mogao da izvrši uticaj na Vas da se “predomislite”?
-Ja se ne predomišljam, nikada ni za čim žalio nisam. Iskren da budem ne postoji niko na svetu ko može da mi kaže Ognjene ovako ćeš i ovako. Na mene niko nema uticaj. Odluke isključivo donosim ja. Ako su pogrešne ispaštam, ako su dobre uživam.


Srećni praznici

Ognjen Vranješ je praznike dočekao u svojoj Banjaluci, u krugu najdražih – porodice.
-Ovim putem svima želim da čestitam Novu 2020. godinu i Božićne praznike i nadam se da će ova godina biti mnogo bolja i uspešnija nego prethodna. Iskreno verujem u to!

S. Basara/Sportski žurnal