XS
SM
MD
LG

Mandić potopio Rumune

(Foto: instagram.com/lalex.k, VSS)

Srpski vaterpolisti su ostvarili novu pobedu u Budimpešti.

U drugom kolu Evropskog šampionata u Mađarskoj, vaterpolo reprezentacija Srbije pobedila je Rumuniju sa ubedljivih 15:7. Kao i u meču sa Rusijom, protivnik je parirao evropskim šampionima u prvom poluvremenu, posle kojeg je bilo 6:4 za selekciju Dejana Savića. Međutim, u nastavku je Srbija napunila mrežu Rumunije, a posebno raspoložen je bio Dušan Mandić, strelac četiri gola, koji je postigao tri pogotka u poslednjih osam minuta. Srbija je sjajno koristila igrača više i od 18 takvih situacija, iskoristila je 11.

Na početku utakmice Miloš Ćuk i Filip Filipović su šutirali ka golu Rumunije, da bi potom protivnik imao dva napada sa igračem više. Drugu šansu Rumnuni su iskoristili preko 37-godišnjeg centra, Kozmina Radua. Odmah je uzvratio Filipović, a minut kasnije precizan je bio i Ćuk. Nisu Rumuni dozvolili Srbiji da se rezultatski odvoji, pa su odmah poravnali. Usledili su golovi Stefana Mitrovića i Milana Aleksića, da bi Luka Đorđesku na drugoj strani bio precizan za 4:3. Do kraja prvog perioda u strelce se upisao i Mandić (5:3).

Dugo se čekalo na novi pogodak, iako su srpski vaterpolisti često šutirali ka protivničkom golu. Nikole Oanta je postigao četvrti gol za Rumuniju, a pred odlazak na veliki odmor Nikola Dedović je lepim golom povisio na 6:4, koliko je bilo na poluvremenu.

U nastavku je bilo dosta drugačije, pošto je Srbija odigrala dosta bolje u napadu. Filipović je otvorio seriju, zatim je posle sjajne asistencije Mandića Nikola Jakšić sproveo loptu u mrežu, da bi do kraja pogađali i Dedović, Andrija Prlainović i, u samoj završnici četvrtine, Aleksić, za vođstvo od 11:5.

Radu je prekinuo seriju, ali je Ranđelović uzvratio, a potom se raspucao Mandić, koji je sa tri gola u nizu postavio konačan rezultat – 15:7.

Srbija se u subotu sastaje sa Holandijom u poslednjem kolu grupne faze takmičenja.

Selektor Dejan Savić je rekao:

– Imali smo grešaka u meču. Videlo se da su igrači umorni, imamo dan za oporavak, za fizički težak duel sa Holandijom. Ako pobedimo imaćemo tri dana da se odmorimo i pripremimo za sledeći meč.

Milan Aleksić je dodao:

– Nije bilo lako kako se činilo. Nismo u drugoj četvrtini igrali kako treba. Moramo da se fokusiramo na sledeće mečeve. Nadam se pobedi protiv Holandije i direktnom plasmanu u četvrtfinale.

Stefan Mitrović:

– Još uvek nismo u našem ritmu i dobro je što je tako. Dosta je bilo isključenja. Za ovu fazu takmičenja je ovo sasvim dovoljno. Holanđani će biti pokretljiviji, moramo maksimum da damo. Nema opuštanja, sve ekipe traže ozbiljan pristup.

Branslav Mitrović:

– Bez obzira na rezultat igrom ne možemo da budemo potpuno zadovoljni. Imamo neke stvari da popravimo i to će treneri da se fokusiraju. Koncentracija sa Holandijom je sada najvažnija. Generalno kad počne prvenstvo postoji ritam, ulazimo u podizanje stvari na nivo koji je nama potreban.

Rumunija – Srbija 7:15 (3:5, 1:1, 1:5, 2:4)

Rumunija: Ric, Radu 2, Negrean, George 1, Antipa, Prioteasa 1, Đorđesku 1, Fulea, Gergelfi, Oanta 2, Giban, Vančik, Abrudan.

Srbija: G. Pijetlović, Mandić 4, Dedović 2, Ranđelović 1, Ćuk 1, D. Pijetlović, Vico, Aleksić 2, Jakšić 1, Filipović 2, Prlainović 1, S. Mitrović 1, B. Mitrović.

Izvor: Vaterpolo Vesti