XS
SM
MD
LG

Velež bolji od Želje

Foto: Armin Herić, www.fkz.ba

Fudbaleri Veleža su danas u Međugorju savladali Željezničar sa 2:1 u prvom pripremnom meču ove zime za obje ekipe.

Bila je ovo odlična provjera i za jedne i za druge da šefovi stručnih štabova, Amar Osim i Feđa Dudić, vide kako njihovi igrači izgledaju nakon napornih uvodnih treninga. Svakako da je tehničko - taktički izgled u ovom trenutku bio sekundaran, a akcenat je stavljen na fizičku pripremljenost i trku igrača.

Amar Osim je danas od prve minute na teren izveo sljedećih 11: Kjosevski, Stevanović, Jovanović, Osmanković, Pavić, Sadiković, Bojo, Subašić, Mujezinović, Mujić, Zajmović, dok je Dudić počeo sa ekipom: Bobić, Zvizdić, Zvonić, Mrgan, Ćivić, Osmić, Hasanović, Vehabović, Ovčina, Brandao, Fajić

Praktično, već iz prvog napada na utakmici Velež dobija korner sa lijeve strane. Edo Vehabović je loptu ubacio, a sa prve stative Dino Hasanović loptu glavom šalje iza leđa Vedrana Kjosevskog za vođstvo Veleža. Bila je to i jedna od rijetkih opasnosti pred nekim od golova u prvom poluvremenu, a golmani Kjosevski i Bobić gotovo i da nisu imali posla. Igrala se 12. minuta kada je Željezničar uzvratio dobrom prilikom. U završnici akcije našao se Damir Sadiković, šutirao, ali u posljednji trenutak Maid Mrgan uspijeva da ukliže i izblokira taj pokušaj veznjaka Plavih.

Što Željezničar nije uspio tada jeste jedanaest minuta kasnije. Bila je to sjajna akcija ekipe Amara Osima. Mujezinović je dugom loptom na desnoj strani pronašao Zajmovića, ovaj odigrao za Sadikovića, koji asistira za Petra Boju, a veznjak Željezničara petom, efektno, šalje loptu iza leđa Adnana Bobića za izjednačenje.

Nastavak poluvremena donio je sličnu igru kao i do tada. Čvrsto, tvrdo, i bez nekih konkretnih prilika, pa se na odmor otišlo pri rezultatu 1:1.

U drugo poluvrijeme i jedni i drugi su ušli sa potpuno novim timovima, Amar Osim je dao šansu fudbalerima koji se nalaze na probi, pa su tako zaigrali Ikić, Tomašević, Sudar i Cimirotić, kao i novajlija Aleksandar Kosorić. Tako su za Plave u drugom poluvremenu igrali Erić, Stanić, Ikić, Kosorić, Šehić, Mehić, Osmanović, Cimirotić, Dacić, Tomašević, Sudar. Feđa Dudić je takođe na teren poslao novih 11 fudbalera, a među njima je bio i fudbaler na probi, doskorašnji igrač Kabela iz Novog Sada, Faruk Bihorac. Za Rođene su u drugih 45 minuta nastupali: Bogdanović, Dario, Radovac, Jelovac, Bihorac, Ćosić, Behram, Pršeš, Cvijanović, Ćatić, Manev.

Velež do novog vodstva stiže u 63. minutu utakmice. Potpuno oporavljeni Obren Cvijanović je pokazao na djelu da su priče Feđe Dudića da bi potpuno spremni Cvijanović mogao biti veliko pojačanje za njegovu ekipu. Sjajno se snašao u kaznenom prostoru Plavih i pogodio za 2:1.

Očekivano, i jedni i drugi su dosta griješili u nastavku, što je bilo i logično sa obzirom na to u kojoj se fazi priprema nalazi i koliko je novih igrača, posebice kog Plavih, ali sigurno je da i jedan i drugi trener mogu da budu jako zadovoljni jer je sve prošlo bez ikakvih problema i povreda, što je najbitnije u ovom trenutku.

Do kraja utakmice, Željezničar prijeti sa dva pokušaja Tomaševića i Dacića, no problema za Velež nije bilo, te je njima pripala pobjeda u ovom meču.

FK ŽELJEZNIČAR - FK VELEŽ 1:2 (0:1)
/Bojo 23' - Hasanović 2', Cvijanović 63'/

Željezničar: Kjosevski, Stevanović, Jovanović, Osmanković, Pavić, Sadiković, Bojo, Subašić, Mujezinović, Mujić, Zajmović Trener: Amar Osim Igrali su još: Erić, Stanić, Ikić, Kosorić, Šehić, Mehić, Osmanović, Cimirotić, Dacić, Tomašević, Sudar

Velež: Bobić, Zvizdić, Zvonić, Mrgan, Ćivić, Osmić, Hasanović, Vehabović, Ovčina, Brandao, Fajić Trener: Feđa Dudić Igrali su još: Bogdanović, Dario, Radovac, Jelovac, Bihorac, Ćosić, Behram, Pršeš, Cvijanović, Ćatić, Manev


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8