XS
SM
MD
LG

Pale godi Slovencima: Maša Robin i Jure Čas najbrži na Ravnoj planini

Slovenački skijaši, Maša Robin i Jure Čas, pobjednici su prvog dana takmičenja na 4. po redu takmičenju ''Trofej Ravna Planina'' na Palama.

Prvog dana ove trke vožen je veleslalom, koji se ujedno bodovao i za juniorsko prvenstvo Bosne i Hercegovine. U muškoj konkurenciji je najbolji bio Slovenac Jure Čas, koji je sa vremenom 1:45.71 u dvije vožnje iza sebe ostavio domaćeg takmičara Marka Šljivića za 51 stotinku. Na treći stepenik na podijumu popeo se još jedan Slovenac, Martin Križaj, koji je za pobjednikom zaostao 1.29 sekundi.

Na četvrto mjesto došao je reprezentativac Srbije, Rašo Jevremović, a onda slijede dvojica Hrvata, Tvrtko Ljutić i Filip Krota. Sedmo mjesto je ovaj put pripalo još jednom Paljaninu, Strahinju Stanišiću, s tim što on vozi za reprezentaciju Srbije. Odvezao je on jako dobru prvu vožnju, ali ga je jedna greška u donjem dijelu staze koštala boljeg plasmana. Najboljih deset su kompletirali Tim Tršan iz Slovenije, Grk Joanis Prois, te Hrvat, Dario Komšić.

Što se tiče reprezentativaca Bosne i Hercegovine, osim Marka Šljivića plasman su ostvarili i Dino Terzić na 16. mjesto, Alen Bičakčić je stigao kao 29. a Muhamed Huseinović je došao kao 32. Trku nije završio Harun Kunovac.

Kod djevojaka, Slovenka Maša Robin je dvije vožnje završila za 1:54.54 sekunde, te je za 43 stotinke odnijela pobjedu ispred Valerije Knežević. Ruskinja Vasilisa Novikova je zaostala 80 stotinki za Robinovom. Podijum je za svega dvije stotinke izmakao Slovenki, Eviti Kavšek, dok je odličan dan Slovenki kompletirala Tinkara Koren na petom mjestu. Paljanka Maja Tadić je završila kao šesta dok je druga reprezentativka BiH, Esma Alić, došla na cilj kao sedma. Crnogorka, Jelena Vujičić, je na cilj stigla kao osma, a reprezentativka Srbije, Daša Dobrodolac kao deveta. Najboljih 10 kompletirala je Georgija Epiphaniju sa Kipra.

Sutra je na istom mjestu na rasporedu slalom u okviru ''Trofeja Ravna Planina'', te juniorskog prvenstva BiH.