XS
SM
MD
LG
22.01.2020 Administrator DC

Lopez Pineda odveo Španiju u polufinale Evra

Srbija - Španija (Foto: facebook.com/wp2018bcn)

Vaterpolo reprezentacija Srbije nije uspela da se plasira u polufinale Evropskog prvenstva.

U veoma uzbudljivom četvrtfinalu, vicešampion Evrope i sveta, selekcija Španije, pobedila je Srbiju posle peteraca ukupnim rezultatom 10:9 i tako izborila plasman u polufinale Šampionata Evrope u Budimpešti. U regularnom delu meča Srbija je dobro počela, vodila je 2:0 i 3:1, ali su Španci sa četiri brza gola preokrenuli do kraja poluvremena na 5:3. U nastavku su održavali „+2“, ali je Srbija u četvrtoj četvrtini stigla do izjednačenja.

Međutim, Srbija kod peteraca nije imala sreće kao 2009. i 2018. godine protiv istog protivnika. Španci su sada bili precizni u četiri serije, dok je na drugoj strani 39-godišnji Daniel Lopez Pinedo zaustavio udarce Andrije Prlainovića i Dušana Mandića, koji je bio najefikasniji u regularnom delu sa tri gola.

Srbija – Španija 10:9 (2:1, 1:4, 2:1, 1:0 – 3:4)

Srbija je imala bolje prilike u prvim minutima utakmice, ali nije uspela da iskoristi dve situacije sa igračem više. Na drugoj strani je Mark Larumbe šutirao, ali se mreža Branislava Mitrovića, uz dosta sreće, nije zatresla.

Gol za 1:0 postigao je Dušan Mandić, koji je šutirao odmah posle faula i bio je precizan za vođstvo Srbije. Španci su odmah mogli do izjednačenja, pošto su imali priliku sa dva igrača više. Ipak, Adrian Delgado je sa krila pogodio stativu. Nemanja Vico je propustio ogromnu priliku da duplira prednost Srbije. Posle kontre je ostao sam ispred gola Španije, ali je Daniel Lopez Pinedo zaustavio njegov udarac. Ono što nije uspeo centar Srbije, jeste Mandić, koji je svojim drugim golom povisio na 2:0. Odmah je stigao odgovor na drugoj strani, pošto je Španija sa igračem više, preko najboljeg strelca, Alvara Granadosa Ortege, smanjila i sa rezultatom 2:1 se otišlo na odmor.

Na otvaranju drugog perioda Španci su imali neke prilike, ali su ti udarci izblokirani. Srbija je mogla preko Mandića do 3:0, ali je Lopez Pinedo dobro reagovo. Kapiten Srbije, Filip Filipović, bio je zaslužan za još jednu odbranu sa igračem manje, dok je na drugoj strani Duško Pijetlović iznudio isključenje, a Andrija Prlainović je pronašao na prvoj stativi Savu Ranđelović, a srpski bek je povisio na 3:1. Odmah je Fransisko Fernandez smanjio na 3:2. Usledio je pad u odbrani Srbije, što su Španci iskoristili da sa dva gola preokrenu na 4:3. Najpre je iz peterca Felipe Perone izjednačio, a zatim je Bernat Sanauha sa distance pogodio za 4:3. Srbija je pokušavala da dođe do novog gola preko Prlainovića, Mandića, Miloša Ćuka i Filipovića, ali je mreža Španije ostala mirna.

Španci su u poslednjem minutu dobili novog igrača više, a Sanauha je, pun samopouzdanja, još jednom šutirao i matirao Mitrovića, za vođstvo Španije od 5:3.

Nikola Jakšić je golom otvorio drugo poluvreme posle sjajne akcije. Međutim, nekoliko minuta kasnije Perone je šutirao iz prve i iznenadio Mitrovića, za vođstvo od 6:4. Srbija je brzala u napadu i dva napada sa igračem više je propustila. Španci su takođe imali odlične prilike da uvećaju svoju prednost, ali se Srbija odbranila uz dosta sreće. Pred odlazak na odmor Ćuk je golom u poslednjoj sekundi napada, uz zvuk sirene, smanjio na 6:5, dok su Španci imali novu priliku sa igračem više, ali je rezultat ostao nepromenjen.

Posle nove aistencije Prlainović, usledio je treći gol Mandića, za izjednačenje – 6:6. Srbija se još jednom odbranila, dok su na drugoj strani pokušali pokušali Filipović i dva puta Mitrović, da donesu vođstvo Srbiji. Do kraja regularnog dela obe selekcije su imale dobre šanse, ali će odlučivati peterci.

Filipović precizan – 1:0
Perone precizan – 1:1
Prlainović promašuje
Munariz promašuje
Mandić promašuje
Delgado precizan – 1:2
Aleksić precizan – 2:2
Larumbe precizan – 2:3
Ćuk precizan – 3:3
Granados Ortega precizan – 3:4 – 9:10

Izvor:vaterpolo vesti