XS
SM
MD
LG

Andreja ostvaruje košarkaški san

Andreja Stanković uskoro će obući dres ženske košarkaške reprezentacije Srbije. Petnaestogodišnja Vlaseničanka, koja već dvije sezone igra za beogradsku Crvenu zvezdu, jedna je od 17 igračica koje su pozvane na mini pripreme reprezentacije U16, koje će biti u Banji Koviljači od 30.1. do 6.2. 2020. godine.

Andreja Stanković u dresu "Crvene zvezde"

„Od kada sam prvi put u ruke uzela košarkašku loptu san mi je bio da se moje ime nađe na spisku reprezentativki Srbije i za mene ovaj poziv predstavlja veliku čast i radost. Dok sam na parketu Sportske sale vlaseničkog Srednjoškolskog centra "Milorad Vlačić", u dresu ŽKK „Vlasenica“, učila prve košarkaške korake, slušala sam priče mojih sugrađanki koje su igrale u velikim klubovima, a svaku posjetu rodnom gradu koristile da posjete trenera koji je od njih napravio dobre igračice i da nama, mladim djevojčicama prenesu svoje znanje, i maštala o tome da, kao i mnoge od njih, zaigram u dresu reprezentacije čiji uspjesi su nas oduševljavali. Od svoje osme godine sam vrijedno trenirala i dokaz da se rad i trud isplate bili su pozivi na selektivne treninge prvo regiona Centralne i Zapadne Srbije, a kako je koji krug odmicao, izborila sam se da budem i dio selekcije cijele Srbije. Prvoi reprezentativni poziv koji sam dobila  stigao  je 2018. godine, a u pitanju je bilo  okupljanje mlađih kategorija u kampu Karataš, gdje sam prošla ozbiljne psihološke i tehničke pripreme",  priča Andreja.

Sigurna pod obručem: Andreja Stanković

Odlične igre djevojčice iz malog grada podno Viselca zapale su za oko košarkaškim znalcima, pa je te 2018. godine došao i poziv iz najtrofejnijeg srpskog kluba da zaigra na parketu u Železniku.

„Poziv iz Crvene zvezde bio je prilika koja se ne odbija, tako da sam već drugu sezonu dio tima beogradskog kluba i u crveno-bijelom dresu odigrala sam veliki broj utakmica kako srpske, tako i jadranske (WABA) lige. Iako sam sa četrnaest godina osjetila kako je biti član, slobodno mogu da kažem „košarkaške elite“, čvrsto stojim na zemlji i ne dozvoljavam da me ti uspjesi promijene. Iako je košarka moj život, iako zahtijeva mnogo odricanja, snage i rada, ne zapostavljam ni svoje školske obaveze i u dnevniku imam samo petice,  a i u Vlasenici redovno treniram u klubu u kome sam zavoljela ovaj sport. Beskrajno sam zahvalna svom treneru Radovanu Radiki Perendiću na svemu što je učinio za mene, a svojoj porodici na podršci koju mi pružaju. Obećavam im da će se uvijek ponositi mnome“, sigurna je buduća reprezentativka Srbije.

S ponosom nosi trobojku na grudima: Andreja Stanković

Andreja Stanković je obećala da će se izboriti za mjesto u reprezentaciji i za nastup na Evropskom prvenstvu za košarkašice U16 – B divizija, koje će biti održano od 17. do 26. jula 2020. godine u Sarajevu, a u grupi sa Srbijom su još: Ukrajina, Norveška, Švajcarska i Luksemburg.