XS
SM
MD
LG

Kazniti odgovorne

Na adresu našeg portala stiglo je saopštenje Smučarskog saveza Republike Srpske zbog izlaska takmičara Bosne i Hercegovine na na ceremoniju otvaranja takmičenja u italijanskom gradu Folgariju sa ratnom zastavom takozvane Armije BiH. Saopštenje objavljujemo u cijelosti:  

Poštovani,

 Smučarski savez Republike Srpske ima potrebu, ali i moralnu odgovornost, da obavijesti javnost Bosne i Hercegovine o krajnje nesportskom i neetičkom ponašanju trenera i takmičara smučarskih klubova iz Federacije BiH na ceremoniji otvaranja dječijeg međunarodnog takmičenja u alpskom smučanju u italijanskom ski centru Folgarija.

Naime, zbog nedostatka sredstava za organizovan odlazak BiH dječije reprezentacije na takmičenje pod nazivom Alpecimbra, Skijaški savez Bosne i Hercegovine je pružio mogućnost svim alpskim klubovima iz BiH da pošalju takmičare na navedeno takmičenja . Smučarski klubovi iz Republike Srpske nisu izrazili interesovanje za učešće,  dok  je  nekoliko klubova iz Federacije BiH iskoristilo ovu mogućnost i prijavilo učešće svojih takmičara i trenera. Prijavu je izvršio Skijaški savez BiH s obzirom da je u pitanju međunarodno takmičenje i da ne postoji mogućnost samostalnog prijavljivanja klubova i takmičara.

Međutim, takmičari i treneri koji su učestvovali na ceremoniji otvaranja pomenutog takmičenja su na najgrublji mogući način zloupotrijebili povjerenje Skijaškog saveza BiH pojavivši se pod ratnom zastavom BiH. Bez obzira na činjenicu što delegacija koju su, između ostalih,  činili  predsjednik Skijaškog saveza Federacije  BiH Hamid Kantardžić i trener Nedžad Mirojević sa sedam takmičara iz klubova članova Skijaškog saveza BiH nije zvanično imenovana od strane Saveza, ista se na otvaranju pomenutog takmičenja pojavila u zvaničnoj opremi reprezentacije BiH .

Smučarski savez Republike Srpske je zatražio oštru reakciju organa Skijaškog saveza BiH i hitno sprovođenje disciplinskih mjera nad svim učesnicima ovog incidenta, a u skladu sa Disciplinskim pravilnikom.

Mjere kažnjavanja treba da se odnose i na takmičare koji su , bez obzira na svoju dob i činjenicu da su očito izmanipulisani, ugrozilii ugled skijaškog sporta BiH .

Osim toga, ukoliko nadležni organi ne izreknu najstrože mjere kažnjavanja za vođe puta i trenere to će izazvati ozbiljno narušavanje odnosa u Skijaškom savezu BiH, ali i poslati pogrešnu poruku svim sportistima i sportskim radnicima, navodi se u saopštenju.