XS
SM
MD
LG

Bratunčani među ABA ligašima

Košarkaši Bratunca TRB najprijatnije su iznenađenje dosadašnjeg dijela Lige 12. Ekipa Ognjena Radića nakon 17 odigranih kola ima omjer 10-7, te su se sa tim odnosom pobjeda i poraza ugurali između četiri ABA ligaša koliko Bosna i Hercegovina ima.

Sjajnu formu Bratunac je pružio i u posljednjoj utakmici. U nedjelju su dočekali Široki, izgubili, mada su na nešto više od tri minute do kraja imali tri razlike i dva napada za povećanje vodstva, ali su onda stali i Široki je serijom 12:0 stigao do pobjede. Trener Bratunčana, Ognjen Radić, u razgovoru za Oslobođenje ističe da je ovo bila jedna atipična utakmica budući da su i oni, ali i Široki, ušli sa promjenama u sastavu, te da ostaje žal što se nije ostvarila pobjeda nakon svega viđenog, ali i podcrtava da bi, da mu je neko ponudio ravnopravne utakmice protiv ABA ligaša pred početak sezone, objeručke to prihvatio.

- Mi smo očekivali jaku i čvrstu utakmicu. Imali smo se čemu nadati poslije pobjede nad Igokeom i dosta stvari je uticalo na samu utakmicu. Prije svega, to što smo između Igokee i Širokog imali deset dana pauze, ekipa je ispala iz nekog takmičarskog ritma. Sa druge strane, Široki je bio umoran i nije došao sa nekim nosiocima igre. Tačnije, Kraljević i Naletilić su im povrijeđeni, a Filipovića su odmorili. Nama je ekipu napustio MVP lige, Nikola Gajić, a Radenko Pilčević, glava i motor ekipe, se povrijedio i biće odsutan petnaestak dana. Ušli smo i jedni i drugi sa nepunom snagom i vidjeli se da će to biti tvrda utakmica. Mislim da je prelomila njihova mladost i svježina, jer mi nismo imali toliko igrača u rotaciji kao oni. Imali smo svoje šanse, poveli smo na neke tri i po minute do kraja, otišli na tri razlike, imali dva šuta za tri poena  koja nismo iskoristili, a onda smo primili dvije trojke i mislim da je to bio ključni trenutak gdje su nas prelomili. Taktički, imali su veliki broj ofanzivnih skokova i nismo uspjeli iskontrolisati tranziciju.  Igrati protiv prvaka BiH na jednu loptu, bez obzira na sastav, to je uspjeh, tako da nismo nezadovoljni utakmicom. Da nam je neko ponudio prije početka sezone da protiv ABA ligaša igramo ravnopravne utakmice, ja bih to objeručke prihvatio. Sa ove tačke gledišta možda sam i nezadovoljan jer se ekipa Širokog nudila da ih pobijedimo, ali idemo dalje, rekao je za Oslobođenje, Ognjen Radić.

Utakmica protiv Širokog zapravo je u sredini okršaja protiv ABA ligaša. Kao što je pomenuo Radić, deset dana prije ove utakmice oni su senzacionalno razbili Igokeu sa 84:71.

- Nije baš bilo tako lako, rezultat od 13 razlike ne govori pravu sliku na terenu. Bilo je i nekih šest razlike na 2-3 minuta do kraja, bukvalno se utakmica lomila. Mi smo imali kontrolu rezultata čitavu utakmicu, ali to nije bilo lako. MI nismo ekipa bez kvaliteta, nas je jako teško dobiti kući. Igokea je došla poslije utakmice u Zadru i nisu imali vremena ni da odrade trening, možda jesu jedan. Ušli su i malo rezervisano u smislu da nisu igrali punim kapacitetom. Mi smo poveli 11:0 na početku i onda su oni pokušali da sustignu to, okrenuli su list, organizovali se, ali mi smo taj dan šut imali 52%. Pogodili smo 12 trojki. Rastrčali smo se, pogađali, više od 1000 ljudi je bilo u dvorani, praznik košarke. Umor Igokee je doprinio tome, ali mi smo tada imali i Gajića i Pilčevića koji su nam pomogli da dobijemo tu utakmicu. Ne treba zaboraviti i da smo mi prvu utakmicu u Laktašima odigrali na jednu loptu, a Igokea je tada bila u punom sastavu. Potrefilo se da odigramo dvije izuzetne utakmice protiv njih. Mislim da će biti to jako teško ponoviti. Igokea se jako teško dobija. Ne znam koliko je tačan podatak, ali rekli su mi da Igokea nikada nije izgubila u Ligi 12 od ekipe iz Republike Srpske, tako da je to još više značajno za nas.

U seriji utakmica protiv ABA ligaša slijedi za vikend gostovanje u Mejdanu kod Slobode.

- Idemo rasterećeno, kao protiv Igokee i Širokog i iz toga ćemo pokušati ostvariti što bolji rezultat. Mi smo Slobodu kući dobili sa 10 razlike, ja ne bih bio nezadovoljan i da izgubimo do deset razlike jer bismo tada bili u boljem međusobnom duelu sa njima. Međutim, u ovom momentu gledajući i povrede i odlazak Gajića nemamo mi čime da prijetimo Slobodi. Idemo odigrati pravu utakmicu, pa šta bude biće.

Bratunac je na početku sezone želio obezbijediti samo opstanak i to što prije, ali već sada počelo se razmišljati i o plasmanu u Ligu 6.

- Ispostavilo se da je to protiv Igokee 10. pobjeda u prvenstva i gledajući sada rezultate imamo velike šanse za Ligu 6. Mi smo na početku ušli u ligu sa mišljenjem da što ranije obezbijedimo opstanak, da ne ulazimo u zadnja 2-3 kola sa mišlju o tome da li ćemo ostati ili nećemo. Nismo pominjali to, ali uvijek negdje razmišljaš odigraćemo maksimalno pa ako se ukaže prilika za Ligu 6 pokušaćemo to iskoristiti.  Potrefilo se tako da je ekipa uspjela napraviti hemiju, imali smo igru, opasni smo iz tranzicije, imali smo dubinu, opasni smo iz pick&rolla i na sve to došao nam je Nikola Gajića koji je iz Bratunca i koji nije imao angažman. Igrao je na otvoreni ugovor. Naravno, mi ne bismo imali novca da platimo takvog igrača, ali je on iz nekih lokalpatriotskih razloga pristao da igra za Bratunac dok ne pronađe novi klub. Sa njim smo dobili sedam od devet utakmica. Digli smo se u tom periodu. Sada, što da ne. Ako imamo priliku da od narednih pet utakmica sa jednom ili dvije pobjede dođemo do Lige 6 što ne iskoristiti.

Sa pravom se onda postavilo pitanje koliko Bratunac može bez Nikole Gajića, koji je kao što Radić kaže jedan od najboljih igrača lige. Otišao je on u Rumuniju i sada je u Bratuncu ostala jedna praznina.

- Mi imamo nekih igrača da probamo to nadoknaditi. Naravno, teško je Nikoline kvalitete nadomjestiti. On donosi čvrstinu u odbrani, pametan je sa strane pomoći, ima velike dimenzije, vrlo zahvalan timski igrač, u pravom je 'spejsingu' u svakom momentu. Dosta smo veću širinu sa njim imali. Plus, kvalitet i iskustvo u napadu. Pokušaćemo, teško je nadomjestiti, ali borićemo se svim silama.

Na kraju, Ognjen Radić je prokomentarisao i dosadašnji tok Lige 12.

- Liga 12 je ove godine kvalitetnija nego prošle godine. Prošle godine smo imali 2-3 ekipe za koje smo znali bukvalno da će ispasti ili biti kandidati za ispadanje. Sada je situacija znatno drugačija poslije poraza Mladosti od Proma, i pogotovo poslije poraza Leotara od Zrinjskog. Sada je to užasno komplikovano i neće se znati do samog kraja.Jedna pobjeda će bukvalno odlučivati ko se bori za Ligu 6, a ko se bori za opstanak. I prošle godine je Kakanj imao tri pobjede viška u play outu, pa smo ih mi pretekli i Kakanj je bio u opasnosti. Da su predzadnje kolo izgubili, ispali bi iz lige. Zato je Liga 6 za nas odlična stvar ako bismo uspjeli da se plasiramo tamo i da tako prebrodimo brige o opstanku.  Zrinjski ima dvije pobjede više od proma, recimo, a dvije manje od nas. Ali, to je ekipa koja je digla značajno igru. Po meni je ekipa Slobode sigurna u Ligi 6, zajedno uz Igokeu, Široki i Sparse, a mi ćemo se za 5. i 6. mjesto boriti sa Leotarom, Mladosti i Zrinjskim. Od te četiri ekipe dvije će ići u Ligu 6. Teško je reći ko će to biti. Mi smo možda u najboljoj situaciji jer imamo dvije pobjede viška u odnosu na njih, ali nikada se ne zna. Mi imamo kod kuće Čapljinu i Kakanj do kraja i ja se nadam da bismo mi uz te dvije domaće pobjede, ukoliko ih ostvarimo, da obezbijedimo Ligu 6, zaključuje razgovor Ognjen Radić.


21 .kolo Prvenstvo BiH
Čapljina : Široki
Sloboda : Zrinjski
Bratunac TRB 78 : 63 Kakanj
Igokea : Mladost
Spars 83 : 82 Promo
Leotar : Vogošća
Tabela
Poz Tim Utak Pob Por Bod
1 Igokea 20 18 2 38
2 Široki 20 16 4 36
3 Spars 21 15 6 36
4 Bratunac TRB 21 11 10 32
5 Sloboda 20 11 9 31
6 Leotar 20 10 10 30
7 Zrinjski 20 9 11 29
8 Čapljina 20 9 11 29
9 Promo 21 8 13 29
10 Mladost 20 8 12 28
11 Kakanj 21 7 14 28
12 Vogošća 20 0 20 20