XS
SM
MD
LG

Fudbalski savez pamti Zorana Smilevskog

Zoran Smileski i Slobodan Tešić

Zlatnu plaketu Fudbalskog saveza Republike srpske, juče u banja Luci, na manifestaciji Dan fudbala dobio Zoram Smileski.

Zoran Smileski je rođen 9. januara 1950. godine u Skoplju. Sjedeći na klupi Borca komplikovane 1992. godine ušao je u istoriju kao jedini trener koji je Banjalučanima donio evropski trofej – Mitropa kup, najstarijeg klupskog takmičenja u Evropi, preteče Kupa šampiona.

Bila su to vremena kada je Borac, uprkos sankcijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija nastupao na međunarodnoj sceni kao posljednji jugoslovenski klub, ali ujedno je, prvi od svih klubova, ponio sportski barjak Republike Srpske koja je prije uspjeha u Fođi nastala svega tri ipo mjeseca ranije, zanimljivo na njegov 42. rođendan. Uvijek s ponosom ističe da on i Republika Srpska isti dan – 9. januara – slave rođendane!

U mlađim kategorijama nastupao je za splitski Hajduk i Partizan, a u Borac je došao 1969. godine. Bio je član generacije koja je 1970. vratila klub u Prvu ligu Jugoslavije, a potom je igrao finale Kupa Jugoslavije 1974. protiv Hajduka. Ukupno je deset godina proveo u Borcu, sa izuzetkom kada je 1971. igrao za prvi tim Partizana. Bio je i omladinski reprezentativac Jugoslavije. Nakon Borca igrao je u austrijskom klubu Vaker iz Insbruka. Igračku karijeru je završio u BSK-u iz Banjaluke koji je tada bio jugoslovenski trećeligaš.

U bogatoj trenerskoj karijeri, Smileski je sjedio na klupi Borca u više navrata, trenirao i fudbalske klubove u Makedoniji ali i inostranstvu. Borac je uveo u Premijer ligu BiH 2002. godine, a s Banjalučanima bio šampion Republike Srpske 2006. godine. Bio je i šampion Makedonije sa Sileksom, a s Pobedom iz Prilepa osvajao makedonski Kup. Bio je selektor mlade reprezentacija Iraka 1998. godine, u karijeri je još trenirao klubove: Omladinac, BSK, Omarska iz Republike Srpske, zatim Škendiju, Pelister, Teteks, Renovu (Makedonija), Janjinu, Trikalu, Tivu, Olimpijakos Lutraki (Grčka), Petrohimi Tabriz, Kašine sazi Tabriz i Foled jazd (Iran).

Lično je upoznao Sadama Huseina i Mahmuda Ahmedinedžada za koje kaže da su dobri ljudi koji vole svoje otadžbine, svoj narod i fudbal. U organizaciji revije “Svijeta sporta” izabran je za najboljeg trenera Borca u istoriji kluba, a u izboru “Glasa Srpske” nezaobilazni član je najboljeg tima Banjalučana svih vremena.