XS
SM
MD
LG

Zlatna plaketa Fudbalskom savezu Srbije

Zlatnu plaketu,a povom 100 godina postojanja na Danu fudbala dobio je i Fudbalski savez srbije. Plaketu je primio Slaviša Kokeza, predsjednik FSS: 

Fudbalski savez Srbije je zaživio 28. avgusta 1948. godine, ali je po odluci UEFA i FIFA, pravni nasljednik Fudbalskog saveza Jugoslavije koji je osnovan 1919. godine, a kasnije i Fudbalskog saveza Srbije i Crne Gore od 2003. do 2006. godine.

Fudbalski savez Jugoslavije je osnovan 14. aprila 1919. godine u Zagrebu pod imenom Jugoslovenski nogometni savez (JNS), funkcioniso je do 1941. godine. Posle Drugog svetskog rata obnovljen je 8. septembra 1948. u Beogradu kao udruženje republičkih i pokrajinskih fudbalskih saveza i ujedno je bila glavna organizacija fudbala u SFRJ. Postojao je do 1992. godine kada ga je nasledio FSSCG. Osnovne nadležnosti su mu bile razvoj fudbala u zemlji, organicacija takmičenja saveznog ranga, međunarodne veze, program pojedinih kategorija fudbalskih reprezentacija Jugoslavije.

U FSJ su učlanjeni i Savez fudbalskih sudija Jugoslavije (osnovan 11. decembra 1948), Savez fudbalskih trenera Jugoslavije (osnovan 27. decembra 1950) i Udruženje klubova Prve savezne lige (osnovan 1966). FSJ je član Saveza za fizičku kulturu Jugoslavije (SFKJ). Jugoslovenskog olimpijskog komiteta (JOK), Međunarodne federacije fudbalskih asocijacija (FIFA) i Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA).

Jugoslovenski nogometni savez (JNS) je osnovan 14. aprila 1919. u Zagrebu. U JNS bilo je 1920 registrovano 112[1] fudbalskih klubova (Zagreb 73, Beograd 13, Split 11, Ljubljana 7, Sarajevo 8). Godine 1923, JNS je organizovao prvo prvenstvo Jugoslavije po kup sistemu uz učešće šest prvaka republičkih podsaveza, Zagreba, Beograda, Splita, Sarajeva, Ljubljane i Skoplja.

U članstvo FIFA, bio je primljen najpre sa statusom privremenog člana (4. maja 1921), a stani član je postao 20. maja 1923. Skupština JNS je 16. marta 1930. preseljena u Beograd. Uz postojeće podaveze osnovani su i novi u Novom Sadu i Velikom Bečkereku (sada Zrenjanin).

JNS je delovao do 1. oktobra 1939, kada je ugašen i istog dana na osnivačkoj skupštini je osnovan Vrhovni nogometni savez Jugolavije (VNSJ), koji je obuhvatao tri saveza, Nogometni savez Hrvatske, Srpski loptački savez i Slovenačku nogometnu zvezu. VNSJ je prestao sa radom 6. aprila 1941, kada je otpočela agresija na Jugoslaviju.

Još pre definitivnog oslobođenja zemlje prišlo se obnovi fudbala, ali na novim osnovama. Najpre je osnovan Odbor za fudbal pri Fiskulturnom odboru (FOJ) 18. marta 1945. Pre toga umesto FOJ 4 i 5. maja 1945. osnovan je Fiskulturni savez Jugoslavije (FISAJ) u okviru kojeg su bili formirani odbori za svaku sportsku granu, pa tako i Odbor za fudbal. Slični odbori osnovani su i pri svim republičkim fiskulturnim sacezima. Godine 1948 čine se koraci za decentralizaciju rukovođenja sportom, pa je tako došlo i do i do osnivnja Fudbalskog saveza Jugoslavije sa sedištem u Beogradu.

Fudbalski Savez Srbije je najmasovnija i najorganizovanija sportska federacija u Srbiji. Prva fudbalska utakmica, prema vjerodostojnim zapisima, odigrana je još u maju 1896. godine između zidina Donjeg grada Kalemegdana i Nebojšine kule. Organizator meča bilo je Gimnastičarsko društvo Soko. O fudbalu se pisalo i 1899. kada je Prvo srpsko društvo za igru loptom organizovalo utakmicu na novom ograđenom igralištu kod Doma sirote djece za čije je uređenje potrošeno 500 dinara. U proljeće 1901. fudbal se prema nekim zapisima ponovo igrao u Beogradu. U aprilu 1903. godine, pri beogradskom Gimnastičarskom društvu Soko, osnovan je istoimeni fudbalski klub. Šest mjeseci kasnije u Kragujevcu je osnovan klub Šumadija. Najstariji srpski klub ipak je subotička Bačka (3. avgust 1901), uz napomenu da je Subotica u to vrijeme bila dio Austrougarske, pa se ovaj klub nekoliko godina takmičio u ligi Južne Mađarske. Prvi fudbalski turnir u Srbiji održan je 1913. godine. Učestvovale su ekipe Sokola, BSK-a i Šumadije.

Prije stotinu godina organizovan