XS
SM
MD
LG

Ambasador fudbalča Mladen Krstajić

Mladen Krstajić i Ognjen Valjić

Bivši selektor Srbije Mladen Krstajić dobitnik je nagrade Ambasador fudbala Republike Srpske  na Danu fudbala, održanom u Banja Luci, 18. februara, u organizaciji Sportskog žurnala i Fudbalskog saveza Republike Srpske.

Mladen Krstajić je rođen 4. marta 1974. godine u Zenici. Ponikao je u mlađim kategorijama Čelika iz Zenice, a u jeku gražanskog rata u BiH 1992. godine izbjegao je u Kikindu.

Kao seniorski fudbaler je debitovao u Senti odakle nakon pola godine prelazi u OFK Kikindu, koji je u to vrijeme bio član Prve B lige SR Jugoslavije. Nakon zapaženih partija u dresu OFK Kikinde, interesovanje za njega su pokazali Partizan i Crvena zvezda. Krstajić se odlučio za Partizan, klub za koji je navijao. Uskoro postaje prvotimac “crno-bijelih i igra na poziciji levog beka, a kasnije prelazi na poziciju štopera. S Partizanom je osvajio tri titule prvaka i jedan Kup. Iz tog perioda ostala je upamćena njegova partija protiv Rijeke u kvalifikacijama za Ligu šampiona 1999. godine, kada je sa dva gola donio pobjedu Partizanu.

U ljeto 2000. godine Krstajić dobija poziv iz Njemačke i prelazi u Verder Bremen s kojim u sezoni 2003/04. osvaja “duplu krunu“. Već naredne sezone postaje član Šalkea za koji nastupa narednih pet sezona i postaje kapiten. Za vrijeme provedeno u Njemačkoj izgradio je status jednog od najboljih odbrambenih igrača Bundeslige. U ljeto 2009. vraća se u Partizan i u prvoj sezoni osvaja još jednu titulu prvaka, a potom i “duplu krunu.

Igrao je za tri reprezentacije: SR Jugoslaviju, Srbiju i Crnu Goru i Srbiju, nastupao je u 59 utakmica i postigao dva gola. Debitovao je 5. septembra 1999. u kvalifikacijama za EP 2000. protiv Makedonije (3:1) u Beogradu. U kvalifikacijama za SP 2006. bio je standardni član „čuvene odbrambene četvorke“ (Nemanja Vidić, Mladen Krstajić, Goran Gavrančić i Ivica Dragutinović) koja je u kvalifikacijama primila samo jedan pogodak kod selektora Ilije Petkovića. Zvezdan Terzić i Havijer Klemente su ga vratili u selekciju Srbije nakon oproštaja poslije Mondijala 2006. godine.

Bio je sportski direktor Partizana, a zatim pomoćni trener selektoru Slavoljubu Muslinu, kao i selektor Srbije na Prvenstvu u Rusiji 2018. godine. Fudbalskog kluba Radnik iz Bijeljine je s Krstajićem kao predsjednikom osvojio Kup BiH 2016. godine i ostvario istorijski plasman na međunarodnu scenu. Prošlog ljeta Radnik je ponvo igrao u kvalifikacijama za UEFA Evropsku ligu, a Krstajić je u Bijeljinu, sa sobom, donio fudbalsku Evropu!