XS
SM
MD
LG

Vranješ: Hvala porodici

Predrag Sarić i Stojan Vranješ

Kapiten banjalučkog Borca Stojan Vranješ nastavio je zlatni niz najboljih, postao je deveta karika u istorijatu “Dana fudbala Republike Srpske” koji je ogrnut lovorovim vencem besmrtnosti u banjalučkom hotelu “Bosna”. Odlikovan je nagradom “Velimir Sombolac” kojom se čuva uspomena na nekadašnjeg fudbalera Borca, olimpijskog pobednika iz Rima 1960. godine i prvog selektora Republike Srpske.

-Pomalo mi, sve ovo, izgleda i nestvarno. Doživeo sam veliku satisfakciju. Ali i moj klub Borac. Kada u ovim godinama dobijete priznanje onda to mnogo znači, a siguran sam da mi je draže što sam dobio nagradu ove godine nego da je to bilo na početku igračke karijere. Jer ona potvrđuje da sam još uvek daleko od penzije. Ovo je velika zasluga kompletnog klupskog kolektiva, na čelu sa upravom, trenerima, saigračima i svim zaposlenima. Naravno, mnogo dugujem i svojoj porodici. Bio sam samo pojedinac koji je iskoristio dobar razvoj situacije u Borcu i Banjaluci i naravno da sam srećan zbog toga – rekao je Stojan Vranješ, kapiten Borca i zvanično najbolji fudbaler Republike Srpske.

Ponikao je na banjalučkom Gradskom stadionu, prošao sve omladinske kategorije crveno-plavih, i prošle godine se iz sarajevskog Željezničara vratio u matični klub, da pomogne u osvajanju titule u Republici Srpskoj i ekspresnom povratku u premijeligaško takmičenje nakon sramne odluke Fudbalskog saveza BiH da zbog takmičarske licence Banjalučane izbaci iz elite, što je bio presedan svih fudbalskih presedana u “Dejtonskoj zemlji”.

-Minule zime bio je pravi trenutak za povratak u Borac, jer sam još uvek u godinama u kojima mogu dosta da pomognem na terenu. Banjalučka publika me pamti po dobrim igrama. Naravno da je cilj izlazak na evropsku scenu i osvajanja nekog trofeja, to je i presudilo da se vratim kući. Želimo da to u što skorije vreme i ispunimo. Ponovo bih naglasio ulogu porodice u ovom uspehu. Samo oni znaju kroz koje situacije smo zajedno prošli tokom karijere. Naravno, lepo je kada se dobije nagrada, ali oni su bili tu kada je bilo teško, kada nije išlo i kada su neki možda sumnjali u mene – nastavio je Vranješ.

Boraca u takmičarskom proleću koje počinje za vikend očekuju veliki izazovi. Premijera je u Širokom Brijegu, pa u Banjaluku dolaze Sarajevo i Željezničar, onda se ide Veležu u Mostar…

-Prve četiri utakmice mogu da odluče u kom pravcu će se kretati dalje naša sezona i ambicije. Spremni smo i lično volim utakmice protiv teških protivnika jer se tad pokažemo u najboljem svetlu. Naravno da smo se spremali i sa nestrpljenjem očekujemo prvi meč u Širokom Brijegu. Prošle godine sam na prvom meču po povratku u Borac postigao gol protiv istog protivnika. Međutim, tada smo izgubili, ali se sada nadam da ćemo neporaženi da se vratimo u Banjaluku, s bodovnim plenom – optimistički je poručio Vranješ.

Svestan je i činjenice da će od njihovih igara uglavnom zavisiti euforija navijača i poseta na Gradskom stadionu.

-Banjalučka publika voli velike utakmice, pobednički niz iz jeseni želimo da nastavimo, to je magnet za ljubitelje fudbala u našem gradu. Ukoliko ostvarimo dobar rezultat protiv Širokog Brijega očekuje se pun stadion protiv narednih protivnika, Sarajeva i Željezničara. To je ta draž koja je možda prethodnih godina nedostajala Banjaluci. Želimo da osetimo da grad diše sa nama i da svi dođemo do zajedničkog cilja. Podrška nam je svakako potrebna u nastavku sezone. Iskreno me raduje što smo FK Borac vratili u žižu svih interesovanja u Banjaluci, Republici Srpskoj, a i BiH – rekao je na kraju Stojan Vranješ, najbolji fudbaler Republike Srpske za 2019. godinu.

Stojan Vranješ je rođen 11. oktobra 1986. godine u Banjaluci. Prošao je sve omladinske kategorije u Borcu i 2005, sa devetnaest godina, zaigrao za prvi tim crveno-plavih iz grada na Vrbasu. Potom je 2010. otišao u rumunski Panduri, bio pozajmljen Klužu, 2013. godine stigao je u novosadsku Vojvodinu, potom u Poljskoj nastupao za Lehiju Gdanjsk, Legiju Varšava i Pjast Glivice, a u Premijer ligu BiH se vratio 2018, tačnije u sarajevski Željezničar. Ponudu iz Borca nije mogao da odbije u januaru 2019. godine, pa se vratio u matični klub.

Vranješ je istinski vođa ove generacije, a jesenas je na susretima u Premijer ligi BiH postigao jedanaest pogodaka, jedan manje od Sulejmana Krpića iz Željezničara i Voje Ubiparipa iz Tuzla sitija na listi premijerligaških golgetera. Ove zime produžio je ugovor s Borcem do leta 2023. godine s ciljem da osvaja trofeje i izbori plasman u Evropu. Bio je kadetski i mladi reprezentativac BiH, a za “A” tim je odigrao tri utakmice u periodu od 2009. do 2012. godine. Njegov mlađi brat je takođe reprezentativac Ognjen Vranješ.


Radnik 5 : 1 Zvijezda 09
Željezničar 1 : 0 Tuzla Siti
Velež 2 : 1 Borac
Sarajevo 2 : 1 Mladost
Široki Brijeg 1 : 1 Zrinjski
Sloboda 2 : 1 Čelik
Tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Sarajevo 22 13 6 3 45
2 Željezničar 22 12 6 4 42
3 Zrinjski 22 11 5 6 38
4 Borac 22 10 6 6 36
5 Tuzla Siti 22 10 5 7 35
6 Radnik 22 10 4 8 34
7 Široki Brijeg 22 8 8 6 32
8 Velež 22 9 5 8 32
9 Sloboda 22 4 9 9 21
10 Mladost 22 4 6 12 18
11 Čelik (-3) 22 5 5 12 17
12 Zvijezda 09 22 1 5 16 8