XS
SM
MD
LG

Dva saveza kao braća

Slaviša Kokeza

Sve je kao nekada, pre 2007. godine, a evo, hvala Bogu i posle 2019. Fudbalski savezi Republike Srpske i Srbije su ponovo bratski pratneri, “kuće fudbala” sa identičnim vizijama, a Banjaluka i Beograd su ponovo fudbalski bliski. I bili bi, čak i da to ne predviđaju paralelne i specijalne vezene iz Dejtonskog sporazuma.

Bio je ovo zaključak većine gostiju na tradicionalnoj devetoj manifestaciji “Dan fudbala Republike Srpske” u banjalučkom hotelu “Bosna” koja je održana u organizaciji Fudbalskog saveza Republike Srpske i Sportskog žurnala. Svetkovinu su “obojili” svetski čuveni trener i Ginisov rekorder, fudbalski čudotvorac Velibor Bora Milutinović, ambasador Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, kao i poštovanje prema fudbalskoj organizaciji sa Terazija 35 koja je proslavila vek postojanja i rada. I Milutinović, ali i Fudbalski savez Srbije, u čije ime je priznanje primio predsednik Slaviša Kokeza, apsolutno su zaslužili internacionalno priznanje Zlatnu povelju “Miljan Miljanić”.

-Sve je bilo na izuzetno visokom nivou. Nadam se da će tako da bude i u budućnosti. Ovo je odlično za fudbal u Republici Srpskoj, kao i za sam Fudbalski savez. Nadam se nastavku uspešne saradnje. Sa novim predsednikom Vicom Zeljkovićem smo uvek imali dobre odnose i nadam se da će to da se nastavi. To što je izabran na ovu funkciju je velika čast i obaveza, pa je na njemu da uradi sve što je u njegovoj moći da što više klubova iz Republike Srpske igra u Premijer ligi BiH – rekao je Slaviša Kokeza, prvi čovek FS Srbije nakon svečanosti u Kristalnoj dvorani hotela “Bosna”.

U pojedinim momentima poslednjih dvanaest godina bilo je i “razmimoilaženja mišljenja”, pa možemo i reći animoziteta između dva saveza, ali zahvaljujući novom rukovodstvu Fudbalskog saveza Republike Srpske predvođenog najmlađim predsednikom u njegovoj istoriji “braća su ponovo zajedno”.

-Nešto manje od mesec dana nam je bilo potrebno da organizujemo jednu ovakvu manifestaciju za koju smo dobili pohvale i čestitke sa raznih strana. Kriza u Savezu je, na svu sreću iza nas, uspeli smo u rekordno kratkom vremenu da se organizujemo i pripremimo jednu ovakvu svetkovinu koju su nam uveličale eminentne i zvanice iz svetskog fudbala, na šta smo posebno ponosni. Nećemo da se vraćamo u prošlost, i šta je bilo, gledamo isključivo napred, u budućnost, a našem Savezu će biti kud i kamo lakše uz partnera, prijatelja i brata kakav je Fudbalski savez Srbije. Hvala još jednom svima onima koji su došli u Banjaluku da uveličaju našu svečanost – istakao je Vico Zeljković, prvi čovek FS Republike Srpske.

Bio je ovo prvi dolazak predsednika Slaviše Kokeze i delegacije FSS na poziv FSRS posle dugo, dugo godina, jer ni njegov prethodnik Tomislav Karadžić nikada nije bio “u gostima” u kancelarijama smeštenim u Aleji Svetog Save u Banjaluci. Vremena su se, na sreću srpskog fudbala, promenila što je bilo najavljeno i na svetkovini Fudbalskog kluba Borac u decembru 2018. godine, kada je klub bio prvoligaš Republike Srpske posle sramnog presedana FS BiH kada je klub svetle tradicije zbog takmičarske licence izbačen u niži rang takmičenja, kao prvi i za sada jedini iz Premijer lige BiH!

Tada je Kokeza javno podržao Borac istakavši da će FS Srbije pomoći banjalučkog velikana, u skladu sa svojim mogućnostima, da se vrati na staze stare slave i da “titule i trofeji konačno treba da dolaze u Banjaluku, a ne samo u Sarajevo i Mostar”. Dolazio je i na Gradski stadion u Banjaluku, iz svečane lože gledao prvenstvene utakmice Borca, a konačno je uveličao i svetkovinu FS Republike Srpske na čije čelo je zaseo Vico Zeljković 24. januara ove godine, posle razrešenja Mile Kovačevića.

-Dva saveza su uvek negovala dobre, prijateljske i bratske odnose i tako treba da bude i u budućnosti. Mi u Banjaluci i Republici Srpskoj nikada nećemo, ali i ne smemo, da zaboravimo koliko nam je pomogao, i valjao, prvo Fudbalski savez Jugoslavije, a potom i Fudbalski savez Srbije. Miljan Miljanić, Nebojša Leković, Dragan Stojković i Zvezdan Terzić, kao čelnici organizacije sa beogradskih Terazija dali su veliki doprinos u afirmaciji naših klubova, fudbala i Saveza, što moramo da nastavimo, da se ne osvrćeno na ono što je bilo, već da isključivo gledamo napred i koračamo ruku pod ruku – istakao je Rodoljub Petković, nekadašnji dugogodišnji generalni sekretar Fudbalskog saveza Republike Srpske i čovek kojeg u Beogradu izuzetno poštuju i cene.

Arnija navijača orlova iz Republike Srpske, ali i onih kojima su u srcu Crvena zvezda, Partizan i Vojvodina mogu da odahnu jer na Drini ponovo ne postoji fudbalska granica. Dokazao je to “Dan fudbala Republike Srpske” koji je, u potpunosti bio posvećen veku postojanja Fudbalskog saveza Srbije.

Jedan smo rod.

Lazarević: Srce kuca za Srbiju

Prvi predsednik Fudbalskog saveza Republike Srpske Branko Lazarević iz Bijeljine (1992 – 1998) bio je gost na svetkovini u hotelu “Bosna”.

-Pre svega moram da kažem da sam oduševljen ambijentom čiji sam akter bio i izuzetno sam ponosan na manifestaciju “Dan fudbala Republike Srpske”. Ovakve svetkovine retko ko može da organizuje, a samo priznanje gostiju iz Beograda da su oduševljeni svim viđenim u Banjaluci daje nam obavezu da u narednom periodu budemo još bolji. FSRS je međunarodno priznat u okvirima FS BiH, ali svima je jasno da većini stanovnika Republike Srpske srce kuca za Srbiju i Orlove. To je i normalno i logično jer Drinu smo uvek smatrali kao reku, ali ne i granicu – rekao je Branko Lazarević.

 

Borac kao spona

Fudbalski klub Borac je oduvek bio spona između Banjaluke i Beograda, dva saveza, čak i one najteže 1992. godine u vreme sankcija. Banjalučani su poslednji jugoslovenski klub koji je igrao u Evropi i osvojio Mitropa kup u Fođi, a ujedno je bio i kamen temeljac za osnivanje FSRS 5. septembra 1992. godine.

-Ta 1992. godina je bila najteža u istoriji i kluba, ali i FSJ. Prolazili smo kroz pakao, ali upornim zalaganjem, ubeđivanjem argumentima i istrajavanjem uspeli smo da pobedimo u diplomatskim bitkama kada su UEFA i FIFA dozvolile Borcu da se takmiči u sistemu SR Jugoslavije, tačnije Prvoj saveznoj ligi, kada je bio registrovak kao Borac Banjaluka iz Beograda! To se nikada ne sme da zaboravi – rekao je Tomo Marić, novinar i pisac, tada direktor Banjalučana.

Utakmice

Gradski stadion u Banjaluci je dva puta ugostio reprezentaciju SFR Jugoslavije, prvi put 25. marta u prijateljskom meču gostovala je selekcija Austrije, a “plavi” su slavili pobedu rezultatom 4:0. Iste godine, 2. septembra olimpijske reprezentacije Jugoslavije i Finske igrale su kvalifikacioni meč za Igre u Seulu, domaćin je slavio rezultatom 2:0.

Poslednji put Jugoslavija je bila u Gradu na Vrbasu 3. oktobra 2001. godine kada je reprezentacija uveličala 75. rođendan Borca i pobedila slavljenika visokim rezultatom 5:1. Od 2008. postoji želja da u Banjaluci, u interesu fudbala, prijateljski humanitarni meč odigraju Republika Srpska i Srbija, ali on još uvek nije dobio “zeleno svetlo” od UEFA i FIFA.