XS
SM
MD
LG

Lakih osam komada crveno-belih "vučica"

Fudbalerke Crvene zvezde danas, nedelja 23. februar, započele su prolećne borbe u okviru Super lige Srbije u fudbalu za žene. Prvi protivnik u kalendarskoj 2020. godini bio je "fenjeraš" iz Požarevca, pa se i pre samog odigravanja susreta konačni ishod mogao naslutiti i samo se postavljalo pitanje koliko lopti će završiti u mreži požarevačke ekipe. ŽFK Crvena zvezda : ŽFK Požarevac 8:0 (4:0).


Lepo nedeljno popodne privuklo je na tribine terena sa veštačkom travom stadiona „Rajko Mitić“, za uslove ženskog fudbala u Srbiji, priličan broj gledalaca. Primetno je bilo da su u velikom broju ovom susretu prisustvovali i predstavnici različitih kako superligaških, tako i prvoligaških klubova, čime se još jednom pokazalo da je Crvena zvezda magnet za sve, pa čak i za one koji joj ne misle dobro.
Početak meča kasnio je gotovo 40 minuta usled nedostatka atesta za gromobransku zaštitu bez kojeg delegat Ilija Vukanović nije želeo da odobri početak susreta. Publika je strpljivo čekala početak meča i definitivno nije zažalila zbog toga.

Fenjeraš iz Požarevca iznenađujuće je ušao u meč i pripretio već u 2. minutu. Tijana Batočanin je pokušala iz velike daljine da ugrozi Jovanu Petrović na golu naše ekipe, ali je njen udarac završio visoko preko gola. Bila je to ujedno i prva, ali i poslednja prilika gošći u prvom delu igre. Igrao se 8. minut susreta kada je Jovana Stojanović pokazala da je povreda za nju daleka prošlost, prodrla je po levom krilu i upitila oštar centaršut u kazneni prostor. Mirela Tenkov nije uspela da stigne do lopte, ali je na drugoj stativi najprisebnija bila Nikolina Milović i loptu smestila iza leđa golmanke Milene Obradović – 1:0.

Svega pet minuta kasnije strelac vodećeg pogotka Nikolina Milović idealno je centrirala, a u srcu šesnaesterca najviša u skoku bila je Aleksandra Savanović i lopta se od prečke odbila u gol. Iako je u prvom momentu bilo dileme da li je lopta celim obimom prešla gol liniju, sudija Zorana Stoiljković bez mnogo razmišljanja pokazala je na centar igrališta – 2:0.

Dva brza gola u uvodnim minutima meča nisu zadovoljile devojke u crveno-belim dresovima koje su nastavile sa brzom i atraktivnom igrom, a kao plod takvog odnosa snaga Jovana Aranđelović je mogla da se upiše u strelce. U 16. i 17. minutu nije bila dovoljno skoncentrisana u prilikama koje su joj omogućile Jovana Stojanović i Anđela Krstić, ali do nove promene rezultata nije moralo mnogo da se čeka. Igrao se 19. minut kada je Jovana Aranđelović odlično uposlila Jovanu Stojanović na levom krilu, usledio je idealan centaršut nakon kojeg najboljem strelcu u istoriji kluba Mireli Tenkov nije bilo teško da matira Milenu Obradović – 3:0.

Nakon dve asistencije Jovana Stojanović se u 21. minutu susreta upisala i u listu strelaca. Jovana Aranđelović je odlično uposlila, a popularna Žiga je ušla u šesnaesterac gošći u situaciji „jedan na jedan“. Golmanka Požarevljanki uspela je da zaustavi prvi udarac crveno-belog levog krila, ali ne i drugi – 4:0.

Činilo se već tada da će i do isteka prvih 45 minuta igre fudbalerke Požarevca doživeti pravu katastrofu, ali je bilo uočljivo da su naše devojke malo „spustile nogu sa gasa“. I u takvoj igri „Vučice“ su imale nekoliko izglednih prilika, ali nedostatak koncentracije naših navalnih igračica i golmanka Milena Obradović glavni su krivci za činjenicu da se rezultat nije menjao. Samo ćemo nabrojati velike prilike koje su otišle u nepovrat: Aleksandra Savanović u 23. minutu, Mirela Tenkov u 25. i 34. Nikolina Milović u 37. minutu, a niz propuštenih prilika završila je Jovana Aranđelović u 40.

U nastavku susreta nije se mnogo čekalo za novi pogodak. Anđela Krstić je odlično centrirala sa pozicije levog krila, a Mirela Tenkov je rutinski loptu sprovela u mrežu – 5:0.
U 55. minutu susreta trener Slaviša Čula je izvršio prvu i ispostaviće se jedinu izmenu na susretu. Umesto do tog momenta odlične Jovane Stojanović koja je nakon gola i dve asistencije napustila igru kako bi bila sačuvana za naredne klupske izazove u igru je ušla mlada Teodora Stojaković koja je u potpunosti opravdala poverenje stručnog štaba.
Do novog pogotka crveno-belih „Vučica“ čekalo se desetak minuta, a u tom periodu nove prilike pripustile su Mirela Tenkov i Aleksandra Savanović, kao i Anđela Krstić čiji je udarac glavom golmanka Požarevca krajnjim naporom zaustavila. Već pomenuta Teodora Stojaković je u 64. minutu odlično šutirala po zemlji iskosa sa desne strane, a lopta je završila u suprotnom uglu Milene Obradović – 6:0.
U narednih sedam, osam minuta igre ponovo su Aleksandra Savanović, Anđela Krstić u dva navrata i Nikolina Milović imale izgledne prilike, ali do promene rezultata nije došlo. Treba ipak posebno istaći pokušaj Anđele Krstić iz slobodnog udarca sa preko 20 metara koji je gostujuća golmanka krajnjim naporom zaustavila.

Igrao se 75. minut kada je Aleksandra Savanović „probila“ po desnom krilu, idealno centrirala, a Mireli Tenkov nije bilo teško da još jednom zatrese mrežu – 7:0.
Dva minuta nakon sedmog pogotka naše ekipe, konačno su zapretile i Požarevljanke. Trenutak nepažnje naše odbrane iskoristila je Olja Paunović koja je krenula sama ka golu Jovane Petrović, ali se u odsudnom trenutku uplašila i uputila neprecizan udarac pored desne stative našeg gola.

Do kraja susreta, u 88. minutu, možda i najbolji akter ovog meča Nikolina Milović još jednom se upisala u listu strelaca za konačnih i ubedljivih – 8:0.

Crveno-bele su pokazale lepršavu i efikasnu igru. Stigle do očekivane pobede koja je mora shvatiti kao priprema za ono što nas tek očekuje. A prvu pravu proveru trenutnog stanja ekipe videćemo narednog vikenda kada na teren iza južne tribine dolazi ekipa zemunske Sloge čiji su predstavnici danas bili izuzetno brojni na tribinama.

Moramo napomenuti da su se pred početak susreta, kao podrška našim „Vučicama“, na tribinama pojavile i članice STK Crvena zvezda koje zbog obaveza nisu mogle duže da se zadrže jer ih je očekivao prvenstveni duel protiv novosadskog Flipa, a nadamo se da će u nekoj drugoj prilici naše „Vučice“ posetiti neki od mečeva crveno-belih stonoteniserki koje se bore za plasman u srpsku stonotenisku elitu. Svakako izražavamo veliku zahvalnost ženskom timu STK Crvena zvezda.
Stadion: Teren sa veštačkom travom stadiona „Rajko Mitić“
Gledalaca: 120
Sudija: Zorana Stoiljković
Pomoćne sudije: Mirela Malešević; Ljubica Čubrilo
ŽFK Crvena zvezda: J. Petrović, A. Šćepanović, N. Nikolić, M. Vasović, A. Krstić, A. Trišić, A. Savanović, J. Aranđelović, N. Milović, J. Stojanović (od 55` T. Stojaković), M. Tenkov /kap./. Trener: Slaviša Čula