XS
SM
MD
LG

Pvoligaška previranja i srpskoligaška nadanja

Foto: Prva liga Srbije

Sudeći po završnicama liga, počev od dve profesionalne, pa sve do trećeg, četvrtog amaterskog ranga takmičenja, očekuje nas uzavrelo fudbalsko proleće. Više je prisutna strepnja i sumnja u ostvarenje zacvrtanih ciljeva, nego zadovoljstvo jesenjim ostvarenjima. Okreni-obrni, oni koji imaju visoke domete su u manjini u odnosu na one koji strepe za očuvanje postojećeg statusa. Za nekog je osvojena titula ravna opstanku... Svako ima svoj cilj, koji želi da ostvari. Mnogo želja a sve se ne mogu ostvariti, jer u tom slučaju sportska borba gubi smisao i draž. Propušteno jesenas, mnogi će pokušati da nadoknade u nastavku, što neće biti lako!

Dosta se prašine diglo oko najave reorganizacije Prve lige, odnosno povećanje broja klubova na 20 od sledeće sezone. U ozbiljnim fudbalskim zemljama reorganizacija se najavljuje 2-3 godine ranije, a ne u tekućoj sezoni. To se radi sve zbog regularnosti i spuštanja tenzija. Strasti će se tek uzburkati ako odluka dobije potvrdu na najvišim forumuma i od jeseni zaživi. Jasno se da sagledati da težimo da se približimo sistemu takmičenja u ligama popularne "petice", i broju takozvanih drugoligaša. Pored brojke od 20 klubova, zaživeo je baraž u koji će biti uklučene ekipe plasirane do šestog mesta. Neko će da se, kako naš narod  kaže, lepo ovajditi. Tu pre svega mislim na srpskoligaše, tačnije klubove koji se budu plasirali na drugo, treće mesto, i u eventualnom baražu vide šansu da se domognu društva prvoligaša. Opet ekipe iz donjeg prvoligaškog karavana  s pravom mogu da očekuju da oni budu povlašćeni u odnosu na srpskoligaše.

Činjenica je da se koplja lome oko Prve lige. Lako se može dogoditi da čak tri prvoligaša novu sezonu započnu u Super ligi Srbije. Sudeći po postojećem rasporedu snaga, Prva liga je toliko ujednačena da ekipe uslovno rečeno, iz donjeg dela tabele razdvaja mala bodovna razlika u odnosu na bezbednu zlatnu sredinu. Za opstanak strepi gotovi pola lige. Da li će planirana reorganizacija njima ići na ruku ili pojedinim srpskoligašima ostaje da se vidi. U tom slučaju lako se može posegnuti za proširenjem po ugledu na srpskoligaški Zapad.

Gledajući tabele trećeg ranga takmičenja, proleće će doneti najviše bure u Srpskoj ligi, grupa Beograd. Zbog male bodovne razlike, više od pola lige deli tek 7-8 bodova. Najviše glavobolje im zadaje položaj na tabeli beogradskih klubova među prvoligašima. Najugroženiji su, pored Budućnosti, Sinđelić i Zemun. Po najgorem scenariju to automatski povlači selidbu četiri srpskoligaša u Beogradsku zonu. To za sobom povlači tumbanje u četvrtom rangu koji se popunjava iz postojeće tri grupe beogradskih liga. Potresi  će se osetiti sve do opštinskog nivoa. To su samo pretpostavke i nagađanja. Verujemo da u savezu sede ozbiljni i odgovorni ljudi, koji su reorganizaciju takmičenja dobro prostudirali i da će se na kraju voditi računa o interesima većine klubova.