XS
SM
MD
LG

Bijeljina cilj prve etape trke "Beograd-Banjaluka"

 Jedini grad, uz one koji su u imenu biciklističke trke "Beograd - Banjaluka", a koji je prešao sav put sa organizatorima i po 14. put će ugostiti karavan, je Bijeljina.

Centar Semberije ove godine biće cilj prve etape koja kreće iz Beograda i startno mjesto druge do Vlasenice, a gradonačelnik Mićo Mićić podvlači da baš ova trka ima veliki značaj kako za Bijeljinu, tako i Republiku Srpsku. Dolazak takmičara iz više od 30 zemalja svijeta i karavan koji broji oko 400 ljudi prava je prilika za domaćine da pokažu svoje pravo lice i predstave gostima ono u čemu su najbolji.

- Drago nam je što smo i 14. godinu zaredom dio trke koja je gledajući učesnike skoro sama svjetska elita. Potrudićemo se da našim sugrađanima osim trke ponudimo mnogo sadržaja kao što su kulturno-zabavni program i dječije trke, a svakako nam je velika čast da ponovo ugostimo ljude iz svih krajeva Evrope i svijeta. Učestvovali smo u organizaciji sa 15.000 maraka i obezbijedili prenoćišta za dio gostiju, a sve detalje oko organizacije već godinama usaglašavamo sa ljudima koji vode trku - rekao je Mićić.

Prva etapa (22. april) pogodovaće sprinterima jer je od Beograda do Bijeljine ravan teren, dok će dan kasnije od Bijeljine do Vlasenice preko Lopara, Ugljevika i Zvornika biciklisti biti na najvećem iskušenju, a zbog konfiguracije staze prednost će imati momci koji se bolje snalaze na brdu.

- Biciklisti će za četiri dana prevesti skoro 750 kilometara, što je zaista puno, ali nismo imali izbora jer želimo da udovoljimo svim gradovima koji hoće da ugoste karavan. Bijeljina je uz nas od početka, u trenucima kada je malo ko vjerovao u budućnost trke, tako da smo izuzetno zahvalni gradonačelniku i njegovim saradnicima. Ove godine trka će biti mnogo zanimljivija gledaocima jer će prije samog finiša prve etape grupa voziti krugove užim centrom Bijeljine što je samo po sebi spektakl - rekao je direktor trke Vladimir Kuvalja.

I održavanje ovog događaja kao i svi ostali u Srpskoj, ali i velikom dijelu svijeta u direktnoj je vezi sa virusom korona.

- Zbog obima posla moramo da se pripremamo kao da će trka biti održana kada je planirano (22.- 25. april). Ipak, pratićemo sva uputstva resornog ministarstva i Vlade Republike Srpske, što je na kraju krajeva obaveza ne samo nas nego svih sportista i građana. Ukoliko procjene budu da održavanje trke nije bezbjedno, pomjerićemo je za neki drugi termin, ali u ovom trenutku nema naznaka za tako nešto - rekao je Kuvalja.

Lopare prolazni cilj

Drugu godinu zaredom prolazni cilj biće u opštini Lopare čije su vlasti podržale trku. Tako će biciklisti u drugoj etapi proći kroz ovu opštinu, a s obzirom na zahtjeva teren, možda će baš kilometri kroz Lopare odlučiti nosioca žute majice. Predstavnici opštine izrazili su želju da budu domaćini jednoj ekipi, a to će najvjerovatnije biti reprezentacija Srbije.

GLAS SRPSKE / DUŠAN REPIJA