XS
SM
MD
LG

Kako će sport izgledati nakon koronavirusa ?

Foto: Rutharford College

Koronavirus potresa cijeli svijet. Obustavljena nastava, skraćeno radno vrijeme, zatvorene granice, svako neke mjere preduzima. Naravno, sa svime ovim trpi i sport i gotovo pa da je sve odgođeno do daljnjeg. Međutim, pravo je pitanje kako će sport izgledati nakon Korone ?

Svaki sport ima svoje specifičnosti u normalnim okolnostima. Zato je nemoguće naći univerzalno rešenje za sve sportove. Pojedinačni sportovi će se nekako laške nastaviti. Tenis na primjer, ne bi trebao imati problema. Pauza će biti za sada šest nedelja (za ATP i ITF seriju ali ne i za VTA gdje nema još dugoročne odluke). Kada se stanje stabilizuje, turniri će se nastaviti onako kako je i trebalo u tom dijelu godine (na primjer u maju ako se nastavi igraće se Madrid, Rim Rolan Garos i tako dalje a turniri do tada će se otkazati za ovu godinu). Međutim, ono što je malo nelogično jeste to što ATP nije ''zaledio'' bodove. Tako za sada teniserima odbijaju bodove od prošle godine na turnirima a oni nisu u mogućnosti uopšte da brane bodove jer su turniri otkazani. Zbog broja branjenja bodova na naredan tri Masters turnira, Noletu čak i odgovara da se bodovi oduzimaju ali ruku na srce i nije baš fer.

Foto: ATP Tour

U ekipnim sportovima situacija je dosta teža. U košarci su gotovo sve lige otkazane do daljnjeg. Igraju još Turci i još neke lige ali većina ih je otkazala mečeve do daljnjeg. Litvanci i Ukrajinci su proglasili kraj liga i šampione su proglasili na osnovu trenutnih tabela.

Kako će ostale lige postupati, pokazaće nam naredni period. Ono što je sigurno da će pauza biti. U NBA je pauza mjesec dana za sada. U Evroligi i Evrokupu pauza je do 11. aprila za sada dok je u ABA ligi pauza do daljnjeg. Španci su odgodili naredna dva kola a do daljnjeg su otkazane VTB, Francuska i Njemačka liga. Isti slučaj je i sa ligama na Balkanu, izuzev za sada Srbije.

Košarka je dosta u problemu. Nije problem sama pauza koliko činjenica da su klubovi van trenažnog procesa jer ne treniraju uopšte. Samim tim, i da radi koronavirusa bude bezbijedan nastavak sredinom aprila, ekipe prije maja neće moći igrati. Zašto ? Pa nemoguće je da igrači bez mjesec dana ičega izađu na teren a i vrlo je opasno radi mogućnosti teških povreda. Kroz nekih 15-20 dana oni bi mogli ući u ritam.

E sad tu se postavlja drugo pitanje, kako uskladiti kalendare ako bi se hipotetski sve nastavilo u maju ? Jasno je da mora doći do premještanja OI na narednu godinu a Eurobasketa na ''slobodno ljeto'' 2022. godine. Tako bi se bar velika takmičenja mogla u košarci podesiti a da se sezone završe u maju i junu. Međutim, tu se rađa dosta problema.

Prvo, niko nije siguran da će se stvarno nastaviti u maju. Jesu sadašnje procjene da će se moći tada nastaviti ali svjedoci smo da se situacija mijenja iz časa u čas. Drugo, ekipe bi morale ostavljati igrače pod ugovorima a da pri tome ne znaju kad će se i da li će se nastaviti sezona. Nije tu problem za velike klubove pune para ali šta je sa našim klubovima koji i ovako, čast izuzecima, spajaju jedva kraj sa krajem ? Faktički bi mjesec ipo bar duže morali držati igrače pod ugovorima a da uopšte nisu sigurni šta će biti.

Foto: FIBA

Šta je rešenje ? Bilo bi sve jednostavno kad bi neko stvarno mogao garantovati kad će virus stati i kad će se sve nastaviti. Moglo bi se prilagoditi situaciji i da se umjesto plej ofova igraju turnirske završnice. Ali ko može da bude siguran do kada će ovo trajati ? Svi se nadamo što kraće ali jednostavno situacija nije dobra. 

Zato košarkaške lige imaju dva rešenja. Ili da proglašavaju prvaka na osnovu trenutnog stanja ili da čekaju kako će sve teći. Ligama je lako čekati jer šampiona uvijek proglasiti mogu ali opet ponavljam, klubovima će biti mnogo teško izgurati naredni period posebno na našim prostorima.

Sigurno je da NBA liga za sada neće raditi ništa i pratiće situaciju kroz narednih mjesec dana. Tamo sigurno neće proglašavati prvaka i prije će poništiti cijelu sezonu. Prosto je preveliki pritisak da se tek tako Milvokiju (trenutno najboljem) da titula na ovakav način. EL i EK takođe teško da će reagovati. Nacionalne lige, bar većina, mogu sve riješiti jer više nacionalna prvenstva i ne znače mnogo, bar kad je plasman u EL u pitanju. Bilo bi i zemalja bez prvaka (Crna Gora a vjerovatno i Srbija jer teško da će se igrati cijelo vrijeme samo u Srbiji) ali prosto situacija je takva kakva jeste.

E sad dolazimo do onog najtežeg pitanja. Šta sa ABA ligom ? Ako se sad proglašava prvak to bi bio Partizan. Niko ne bi ispao (kao ni u nacionalnim ligama) a najbolje dvije ekipe iz drugog ranga bi ušle u prvi rang i naredne sezone bi bilo više ekipa. E sad, tu dolazi do problema. Ionako je pretrpan kalendar pa kako još sa dva nova tima u eliti ? A kako opet da se ne nagrade najbolje ekipe iz drugog ranga ? Svakako dosta je tu pitanja na koje je teško dati odgovor.

A ako se Partizan proglasi za prvaka ABA lige, to bi bilo fer jer su trenutno najbolji ali bi bilo more saopštenja. Znate već kako to kod nas ide. E sad,prvak ABA najvjerovatnije (99%) ide još i naredne sezone u EL, tu dolazi do problema. Ukoliko se stopira EL i poništi sezona, faktički svi bi timovi iz ove sezone morali ostati. To bi dovelo do toga da se, uz proglašenje Partizana za šampiona u ABA, i Zvezda i Partizan nađu u EL. To je ono što bi bilo sjajno ali to je ono što Bartomeu neće dozvoliti. Pošto je njemu para bitnija od sporta, realnije je da naš region ostane i bez jednog predstavnika kroz par sezona.

Suština priče oko košarke jeste ta da bi lige morale imati nekakvu kordinaciju. Ako znamo kakav je rat između EL i FIBE i u normalnim okolnostima, ako znamo da je NBA svijet za sebe, teško se onda nadati nekom logičnom i jedinstvenom rešenju. Najlogičnije je ili proglasiti prvake u svim zemljama ili se nadati smirivanju koronavirusa i kroz turnire završiti sezonu. Sve ostalo je poprilično neizvodljivo.

Vidjećemo naravno šta će i sa fudbalom biti. Gotovo sve lige stopirane su dod daljnjeg. Odgođene su utakmice baraža za EP a po poslednjim informacijama i samo EP će biti odgođeno. Ideja UEFE jest da se ljeto iskoristi za završetak nacionalnih liga a onda da se sredinom naredne sezone (u decembru) odigra EP.

No da li će do toga doći, ostaje da se vidi. Nijemci zasjedaju u ponedeljak i razmotriće šta i kako. Moguće je i da će završiti sezonu a postoji scenario i sa proglašenjem prvaka i sa time da se sezona završi bez prvaka. U četvrtak zasjedaju i Englezi a većina liga će imati sastanke. Nekako je za očekivati prilično lakše jedinstvo nego u košarci i da će sve lige manje više donijeti jedinstveno rešenje. Naravno ostjae tu da se vidi šta oko Lige Šampiona i Lige Evrope. Za sada je odgođen nastavak takmičenja. Ukoliko se sezona cijela završi sada, prvaka Evrope u fudbalu imati nećemo.

Tu dolazi do brojnih problema. Određivanje učesnika u LŠ i LE za sezonu 20/21 bi bilo vjerovatno na osnovu trenutnih tabela, ukoliko se stanje ne smiri, a ispadanja ne bi bilo. Opet, nagrađivani bi sigurno neki timovi iz nižeg ranga (recimo prva dva). Ali šta onda ? Opet bi bilo više utakmica. I ovako ih ima preko 30 a sa novim timovima to bi uredno išlo i preko 40. 

Nekako je najoptimalnija opcija pomjeranja EP i da se ljeto iskoristi za kraj liga u fudbalu. Sve je to super naravno ako bi se stanje smirilo. O obustavi treninga, plaćanju ekipa i tim stvarima, važi isto što i za košarku, posebno kod nas, pa se nećemo ponavljati.

Sve u svemu sport je u najvećoj krizi još od Drugog svjetskog rata, bar ako pričamo o globalnom nivou. Svi se nadamo naravno da će se sve smiriti i sa one ljudske i zdravstvene strane ali i sa strane ljudi koji vole gledati sportska takmičenja.

Ali preživjeće sport i ovo. Biće mnogo konfuzije, biće mnogo teških odluka ali živjeće sport i nakon Korone. Samo zdravlja svima i vama i nama a sporta će opet biti. A kad će biti ? Nadamo se što prije...