XS
SM
MD
LG

Terzić u Visli

Rukometni reprezentativac Bosne i Hercegovine Mirsad Terzić zvanično je potpisao dvogodišnji ugovor sa poljskom ekipom ORLEN Visła Płok, navodi zvanična stranica ovog kluba.

Defanzivni specijalista je karijeru počeo u Željezničaru odakle je prešao u Izviđač gdje je osvojio dvije titule prvaka Bosne i Hercegovine nakon čega je prešao u RK Zagreb. U Sloveniju, tačnije u ekipu Celja je rpešao 2007. godine i u oba pomenuta kluba je osvajao titule prvaka države.

Dvije godine poslije prešao je u Telekom Vesprem gdje je u 11 sezona provedenih u ovom klubu stekao status klupske ikone, te je osvojio titulu prvaka Mađarske i Kup devet puta. Također, 2015. i 2016. godine kada je Ksavier Sabate vodio Telekom Vesprem osvajao je SEHA ligu, a na Fajnal Foru  rukometne Lige prvaka je bio pet puta.

Od 2001. godine je standardni član rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine za koju je odigrao 168 utakmica i postigao 469 pogodaka.

- Dolazak Mirsada Terzića je druga u nizu promjena koje će se desiti u našem klubu nakon ove sezone. Mogu potvrditi da će nas napustiti Renato Sulić koji želi završiti svoju karijeru, rekao je predsjednik kluba Robert Čvarteki dodao:

- Terzić je odbrambeni lider Vesprema dugi niz godina i to je uloga koju će imati i u našem klubu. On posjeduje ogromno iskustvo koje je stekao igrajući za jedan od najboljih klubova svijeta. Veoma sam sretan što će Mirsad u sljedećoj sezoni nositi naš dres.

Sportski direktor poljskog kluba Adam Višnijevski, koji je bio reprezentativac Poljske, pun je riječi hvale za našeg rukometaša.

- Imao sam zadovoljstvo da nekoliko puta igram protiv Terzića koji je jedan od najboljih, ako ne i najbolji odbrambeni rukometaš na svijetu. Vrhunski je rukometaš, a također je veoma dobar momak van parketa. Nadam se da će mlađi rukometaši iskoristiti njegovo znanje i iskustvo i usmjeriti to u svoj individualni napredak, rekao je Višnjevski

Jedan od  najboljih bh rukometaša ikada je bio pun riječi hvale za svoj novi klub gdje je igrao nekoliko puta u dresu Veszpréma.

- Visła je ozbiljno dobar tim. Svaki put kada sam igrao protiv njih u dresu Veszpréma, posebno u Płoku, nije bilo nikada lagano i mislim da otkako sam ja u klubu nismo nikada pobijedili u ORLEN Areni. Atmosfera ovdje je fantastična. Dvorana je prelijepa i klupski ciljevi su izuzetno visoki tako da odluka da se pridružim ovakvom projektu je bila lagana za mene, kazao je Terzić na službenom predstavljanju i zatim dodao:

- Naravno, važan utjecaj na ovu odluku je bilo to što sam ranije u Mađarskoj radio sa Ksavijem Sabateom i Josepom Esparom tako da mogu reći da poznajem njihov sistem igre. Moja uloga će biti odbrambena kao u Mađarskoj, ali ako me trener treba u napadu, uvijek ću biti na raspolaganju. Ja sam tip igrača koji radi više dobrog za ekipu nego li za individualnu statistiku.

Inače, Terzić je drugo pojačanje za Visłu Płok za sljedeću sezonu i to nakon dolaska desnog beka Davida Fernandeza koji dolazi iz Ademar Leona i koji će u klubu zamijeniti Slovenca Žigu Mlakara koji odlazi u PPD Zagreb.