XS
SM
MD
LG

Mahir Karić iz Hong Konga: Život se polako normalizuje

Jedno od rijetkih mjesta gdje se fudbalska lopta kotrlja u ovom trenutku je i Hong Kong.  I tamo je sve bilo stalo, ali se prethodne sedmice počelo sa takmičenjem u FA Cupu, a uskoro će početi i prvenstvo.

Bosanskohercegovački internacionalac, Mahir Karić, gotovo dvije godine je već u Hong Kongu, a ponio je i kapitensku traku ekipe Happy Valley. U razgovoru za naš portal on nam govori o tome kako je borba sa koronavirusom prošla u ovoj zemlji Dalekog istoka.

- Početkom januara smo saznali da se nešto događa u Kini, da se pojavio neki virus. U startu nismo imali puno informacija, jer je očigledno Kina to vješto krila od ostatka svijeta. Ubrzo nakon toga saznajemo da je epicentar COVID-19 virusa lociran u Wuhanu. Sva ta pokrajina odmah je otišla u totalni karantin. Hong Kong je brzo reagovao, dosta letova su obustavili, zatvorili većinu granica sa Kinom i tako napravili prvu liniju otpora koja se ispostavila dobrim potezom, rekao je za naš portal Mahir Karić, pa nastavio:

- Liga je stala, sva sportska takmičenja su stala. Mjere su bile striktne i rigorozne. Ljudi su ovdje jako disciplinovani, te su to prihvatili bez pogovora i pridržavali se svih uputa. Evo već tri mjeseca nosimo maske, kretanje je ograničeno, s tim da se život polako normalizuje. Fudbalski savez Hong Konga je u skladu sa guvermentom uspostavio inicijativu, te predložio da se u martu odigraju dva kupa, FA i Sapling kup, a poslije toga da se nastavi prvenstvo početkom aprila.

Bivši fudbaler brojnih klubova u BiH je prezadovoljan kako teku njegovi dani u Hong Kongu i kako sve to sa fudbalske strane izgleda.

- Što se tiče mene i ovog kluba sve je odlično. Ja sam zadovoljan uslovima i ljudima u klubu. Ovo je jedno potpuno novo iskustvo za mene. Kapiten sam i to mi je onako jedna malo veća odgovnornost. Imamo dosta mladu ekipu, a ja pokušavam da im dam korisne savjete i da svojim ponašanjem i profesionalizmom budem primjer koji oni mogu slijediti