XS
SM
MD
LG

Vježbajmo sa Ivanom Nikolić (video) 7.

Ivana Nikolić

Jedan od bitnijih faktora rizika za zdravlje je hipokinezija. Sam termin hipokinezija u širem smislu označava: nedostatak kretanja, dugotrajno zadržavanje prinudnog položaja, lokalni karakter mišićnih naprezanja, jednolične pokrete.

Hipokinezija se ogleda u premalom fizičkom naporu, preferiranju vožnje automobilom, sjedenje u udobnim foteljama, ispred televizora ili kompjutera, kupovina putem interneta, što dovodi do velike neravnoteže između kretanja i mirovanja.

Rasprostranjenost kao i veliki broj negativnih posledica hipokinezije natjeralo je Svjetsku zdravstvenu organizaciju da je uvrsti u samostalni riziko faktor. U novije vrijeme zdravstvena struka zauzima odgovarajuće stavove u smislu prevencije i terapije kroz fizičku aktivnost, gdje je od presudnog značaja postavljanje dijagnoze, izbor terapije tj. fizičke aktivnosti kao i kontrola i praćenje postignutih rezultata.

Hipokinezija je odgovorna za loš kvalitet zdravlja, razna razboljevanja kao i prerano umiranje. Ona se odražava i na opšte psihičko stanje i aktivnosti jer uslovljavaju pojavu pospanosti, razdražljivosti, loše raspoloženje, nesanicu.