XS
SM
MD
LG

IDEALNI TIM SLAVIJE: Ratko Dujković No1

Ratko Dujković

Ratko Dujković izabran je, u anketi našeg portala, za najboljeg golmana Slavije u poslijeratnom periodu.

U konkurenciji je imao vrsne čuvare mreže poput pokojnog Rajka Ešpeka, Miloša Krstajića, Dejana Rankovića, Mladena Lučića…

Rođeni Dobojlija karijeru je započeo u mlađim kategorijama Sloge, a onda ga je put odveo u OFK Kikindu, gdje je potpisao prvi profesionalni ugovor.

Iz Kikinde se preselio u tuzlansku Slobodu iz koje je ’’očistio’’ papire u matičnom klubu, a onda napravio jednu od najboljih profesionalnih odluka. Sa 23 godine došao je u Slaviju iz Istočnog Sarajeva. Bilo je to 2006. godine.

- Tadašnji predsjednik Dragan Kulina i sportski direktor Željko Radonja su me gledali i pozvali da dođem u Slaviju. To je bio period kada se pravila ekipa, koja će kasnije ostvariti najbolje klupske rezultate. Brzo sam se adaptirao na novu sredinu i izborio mjesto u timu. Bio sam standardan do utakmice sa Zrinjskim u sezoni 2008/2009, kada sam zadobio povredu ukrštenih ligamenata i odsustvovao sa terena nekih sedam mjeseci – kaže Dujković i nastavlja:

- To su bile najljepše godine moje karijere u Slaviji i jedna velika odskočna daska za dalje. Imali smo kvalitetan tim, ali i sjajnu atmosferu u svlačionici. Već te prve godine smo se do kraja borili za duplu krunu. Nažalost, prvenstvenu trku smo nesrećno izgubili remijem protiv Sarajeva, kada smo primili gol na samom kraju, a kasnije i finale protiv Širokog Brijega, ali smo uspjeli otići u Evropu, kroz tadašnji Intertoto kup.

Prema njegovim riječima Slavija je u tom periodu igrala najljepši fudbal u BiH.

- Kada samo pogledamo sastav Slavije, jasno je da se radilo o kvalitetnoj ekipi i čast mi je što sam bio dio tog tima. Tadašnji trener Milomir Odović je unio lepršavost u našu igru, a njegova ideja ’’pas igre’’ je donosila rezultate, dovodila publiku na stadion. Ne pamtim utakmice iz tog perioda, a da naše tribine nisu bile ispunjene – prisjeća se Dujković.

Slavija je jačala i u sezoni 2008/2009. godine osvojila je Kup BiH, Dujkovićev prvi trofej, te ostavila odličan utisak u kvalifikacijama za Ligu Evrope. Povreda ga je spriječila da brani prvo protiv Olborga, a potom i protiv Košica. Na golu ga je zamijenio odlični Mladen Lučić, s kojim i danas ima bratski odnos.

- Vrhunski golman, koji mi je bio jaka konkurencija, ali između nas nikada nije bilo zavisti. Nadograđivali smo se i rasli zajedno, poštovali smo se bratski, a tako je i danas – kaže Dujković.

U Slaviji je ostao do 2013. godine i stekao status klupske ’’ikone’’ što potvrđuje i naša anketa.

- Ovo priznanje mi mnogo znači, pogotovo što sam izabran u konkurenciji sjajnih golmana, koji su čuvali mrežu Slavije u proteklih 25 godina. Publika i ljubitelji fudbala su mi se odužili na najbolji način, a da je i neko drugi od mojih kolega ponio ovo laskavo priznanje ne bi bilo nezasluženo – rekao je Dujković.

Iz Slavije je 2013. godine prešao u Zrinjski i već prve sezone sa Mostarcima osvoji šampionsku titulu. Godinu dana kasnije proglašen je za najboljeg golmana Premijer lige BiH, te postavio rekord lige sa samo 13 primljenih golova u 30 utakmica.

Tokom 2014. i 2015. godine bio je pozivan u seniorsku reprezentaciju BiH i jednini je golman Slavije, koji se našao na spisku bh. selektora.

U nedavnoj anketi, u kojoj su učestvovali navijači Zrinjskog, proglašen je za najboljeg golmana decenije.

Ratko Dujković, kao internacionalac nastupao je jednu sezonu, 2015/2016. godine, za iranski klub Sapia, a potom se vratio u BiH, gdje je nastupao za Olimpik, Rudar iz Kaknja i Čelik u kojem je prošle godine okončao golmansku karijeru.

Ratko Dujković trenutno je trener golmana u ekipi Mladost Doboj - Kakanj, a takođe uspješno radi u Akademiji škole golmana Sarajevo 1, koju vodi Adnan Gušo, jedan od najboljih golmana u istoriji  Premijer lige BiH.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8