XS
SM
MD
LG
02.04.2020 Administrator DC

Vježbajmo sa Ivanom Nikolić (video) 11.

Da biste vježbali bezbjedno odaberite aktivnost koja vam po intenzitetu najviše odgovara. Većini ljudi koji se bave rekreativnim aktivnostima vježbe umjerenog intenziteta donose svu  potrebnu zdravstvenu korist.

Pitate se kako ćete odrediti optimalni intenzitet aerobnog vježbanja? Ukoliko želite sami da odredite optimalno opterećenje, bez konsultacija stručnog lica, preporučuje se „test govora“, što znači da bi pravo opterećenje za vas bilo ono kada možete normalno da   dišete i razgovarate dok vježbate. Ako tokom vježbanja dišete veoma teško i ne možete da izgovorite ni nekoliko riječi, trebali bi da usporite.

Međutim, koliko snažno opterećujete svoje tijelo pri treniranju najbolje ćete odrediti mjerenjem frekvencije pulsa - broja otkucaja vašeg srca u minuti. Najjednostavnije ćete izmjeriti puls tako što ćete izvršiti blagi pritisak sa unutrašnje strane podlaktice tačno iznad zgloba šake ili na vratnim žilama ili uz pomoć pulsmetra ukoliko ga imate.

Nedostatak mjerenja pulsa pritiskom na vratne žile ili iznad zgloba šake je taj što  moramo zaustaviti aktivnost  da bi izmjerili otkucaje, čime automatski puls počinje da pada, tako da je mjerenje manje precizno nego kada se puls mjeri i  prati pulsmetrom.

Ukoliko mjerite puls pritiskom na jednu od pulsnih tačaka učinite to tako što ćete izbrojati otkucaje u roku od 15 sekundi pa taj broj pomnožite sa 4 i dobićete broj otkucaja u minuti. U stanju mirovanja frekvencije pulsa se kreće od 60-90 otkucaja u minutu.