XS
SM
MD
LG

Okej, prekinite prvenstvo, ali vaši klubovi neće igrati u Evropi!

Svakodnevni život u Evropi je pod znakom stop već sedmicama. Pandemija koronavirusa broji već više od milion zaraženih širom svijeta, a pitanje je kada će doći sami vrhunac. Države zbrajaju štete u ekonomiji i privredi, a istim problemima bave se i sportski klubovi koji iz dana u dan ulaze s istom mišlju, a to je kako preživjeti, a ne bankrotirati.

Fudbalska prvenstva su prekinuta širom Evrope i igra se još samo u Bjelorusiji. Lopte miruju još od sredine marta, a velika vjerovatnost je da će se to nastaviti još mjesecima. UEFA je na sastanku u srijedu u saradnji s 55 fudbalskih saveza donijela odluku da neće prekidati sezonu i prvake proglašavati po trenutnom stanju na tablici, a prema njima, fudbal će se nastaviti čim to budu uslovi dozvolili i to pred praznim tribinama, a očekuje se da će to biti tek negdje oko juna.

To znači da će će početak sljedeće sezone biti značajno odgođen. No neke lige ne žele živjeti u neizvjesnosti pa je tako belgijski fudbalski savez odlučio prekinuti prvenstvo i proglasiti prvake po aktuelnom stanju na tablici, a to bi bio Klub Briž koji ima 15 bodova više od drugoplasiranog Genta. Ali predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin se ne slaže s tim i poslao im je ultimatum. Okej, prekinite prvenstvo, ali vaši klubovi neće igrati u Evropi!

- Možemo razgovarati o materijalnoj šteti klubova koji organizuju fudbalske utakmice. Utakmice bez navijača sigurno nisu iste. Moramo biti svjesni da se cijeli svijet nalazi u specifičnoj situaciji. Još je bolje igrati utakmice na TV-u nego uopšte ne igrati utakmice. Oni koji će samovoljno odlučiti završiti sezonu, sljedeće sezone možda neće igrati u evropskim takmičenjima, rekao je Čeferin za RTV Sloveniju.

Koliku je štetu korona virus napravio fudbalu?

- S jedne strane, fudbal je jedna od rijetkih industrija na svijetu u kojoj se rad potpuno zaustavio. Troškovi, naravno, i dalje postoje. S druge strane, takođe je istina da će se problem oko fudbala riješiti prilično brzo. Teško je reći hoće li to potrajati mjesecima ili godinama. Sve zavisi o tome kada će se kriza završiti i možemo  ponovno početi igrati. Potpredsjednici su dobili prilično neobičan prijedlog da odobre trošenje prilično velikog iznosa od FIFA-e. Namijenjen je onima koji će ga trebati, a mi odlučujemo kome će  trebati. Ovo je bila neobična situacija i uspostavili smo radnu grupu koja će točno utvrditi posljedice krize. Na UEFA-i moramo vidjeti kako možemo završiti sezonu. Moramo pričekati dok ne završimo evropska takmičenja i državna prvenstva, a onda ćemo vidjeti gdje smo, kaže Slovenac.

Evropsko prvenstvo je prebačeno na 2021. godinu, a uz to je UEFA potpuno izmijenila kalendar takmičenja za reprezentacije. Mnoga prvenstva širom svijeta muče se također s istom situacijom, ali jesu li i oni pretrpjeli štetu kao i evropski klubovi?

- Problemi su prilično slični, ali odnosi su potpuno različiti. Evropski fudbal donosi najviše novca, ali istovremeno su troškovi najviši. Evropski klubovi vjerovatno će biti najteže pogođeni.

Fudbal, sport i svijet i dalje žive u neizvojesnosti. Trčanje po travnjacima je zasada samo san, ali nadamo se da će neko upaliti prekidač i izvaditi nas iz ove noćne more koja je pogodila svijet. Prvo je najbitnije riješiti širenje virusa i vratiti život u normalu, a onda će sve ostalo doći, uključujući i fudbal...