XS
SM
MD
LG

Na današnji dan 1944. godine osnovan prvi klub u SFRJ - Podgrmeč (Sanski Most)

Narodni heroj Milan Milančić Miljević

Fudbalski klub Podgrmeč iz Sanskog Mosta osnovan je, na današnji dan, 4. aprila 1944. godine, na tadašnjoj slobodnoj teritoriji nakon narodno-oslobodilačke borbe i tako postao prvi klub koji se rodio u novoj Jugoslaviji, bez obzira što su partizani i dalje ratovali protiv okupatora i domaćih izdajnika. Na taj način Podgrmeč je postao ne samo fudbalski, već i simbol novog života i slobode koji su stigli u Podgrmeč i Sanski Most, nakon ustaškog pokolja na Šušnjaru i neprijateljske ofanzive na Grmeču.
Taj datum ušao je u istoriju jugoslovenskog fudbala jer su prvi prolećni lepi dani u gradu oslobođenom od okupatora u oktobru 1943. godine izmamili ljubitelje fudbala i borce u naselje Redak, koji su igrali ovu magičnu igru sa dotrajalom loptom, bez golova, dresova i kopački… Međutim, i tada, aprila 1944. godine, fudbal je bio jači od rata u Sanskom Mostu, kao i pola veka kasnije kada je Podgrmeč, takmičeći se u Kupu Republike Srpske, pisao nove stranice svoje istorije prkoseći granatama i bratoubijanju, noseći ponosno fudbalski barjak Republike Srpske. 
Umorni od rata i stradanja, budeći novi život, Sanjani su se te 1944. godine sve više okupljali na Retku sa željom da gledaju nadigravanje bez cilja i golova, ali učestvovali su u druženju, podizanju morala, vraćanju vere u bolje sutra, slaveći slobodu. Posle nekoliko zajedničkih druženja i utakmica bez rezultata koje su bile prve nakon tri godine pauze stigla je ideja da se formira Fudbalski klub.


Prema svedočenjima učesnika tih događaja kazanih u knjizi Branka J. Bokana „Srez Sanski Most u NOB-u od 1914. do 1945. godine“ najodanije pristaše fudbala među kojima su bili Rasim Hromalić Singer, predsednik Opštinskog NOO, Milan Mićuka Miljević, Hase Unkić i Pero Vidaković su o toj ideji vodili razgovor u Komandi mesta, Sreskom komitetu KPJ i Štabu četvrte NOU divizije i od svih dobili saglasnost, pa se odmah prišlo sazivanju osnivačke Skupštine.  
Svedoci tog vremena pričali su da su po gradu bili izlepljeni plakati, ispisani ćiriličnim pismom, na kojima je upućen poziv Sanjanima da dođu na osnivačku Skupštinu kluba. U ranijoj Sindikalnoj čitaonici, nedaleko od rečice Zdene, u utorak, 4. aprila 1944. godine održana je osnivačka Skupština, kojoj je prisustvovalo više od stotinu meštana i boraca, među njima i Petar Vojnović, komandant Četvrte divizije, Mišo Jokanović, komandant mesta, Stevo Ćulibrk, predsednik Sreskog NOO, Rajko Đurđević, politički komesar Komande mesta i još mnogi uticajni i poznati Sanjani. 
„Nakon izbora radnog Predsedništva i zapisničara govorilo se o NOB, o skorom oslobođenju svih krajeva, a potom o potrebi formiranja kluba i njegovim zadacima.
Najduže se diskutovalo o tome kakvo ime dati novom klubu. Neki su predlagali stara imena fudbalskih klubova u Sanskom Mostu, koji su delovali do 1941. godine: Sana, Bosna, drugi da se klub nazove Jedinstvo ili Bratstvo. Stojanka Miljatović, član Sreskog komiteta SKOJ-a suprotstavila se predlogu da se daje neko ranije ime, podsećajući na razmirice, pa i svađe. Tada je narodni heroj Milan Milančić Miljević, kome je dosadila preduga rasprava oko imena, predložio da se klub zove Podgrmeč, što je Skupština prihvatila“, stoji u zapisniku pomenutog skupa sačuvanog u jugoslovenskim arhivama.
Na osnivačkoj Skupštini je izabrana i uprava Podgrmeča koju su činili: Milan Milančić Miljević, predsednik, Rasim Hromalić Singer i Zejnil Kičin, potpredsednici, te Slavko Tadić, intendant Vazduhoplovne baze Petog korpusa NOVJ, sekretar, pa Pero Vidaković Perican - blagajnik i članovi uprave: Hase Unkić i Hamdija Smajlović, zvani Aganović.
Nakon Skupštine fudbaleri Podgrmeča nastavili su igrati na Retku, ali podeljeni u dva tima, jer protivnika nije bilo, pošto tada na slobodnoj teritoriji nigde nije postojalo sportsko društvo ili fudbalski klub. Tada je sekretar kluba Slavko Tadić predložio da se na prijateljski susret pozovu članovi Engleske vojne misije, što su ovi rado prihvatili.
U subotu, 22. aprila 1944. godine odigrana je prva fudbalska utakmica između Podgrmeča i tima engleske i ruske vojne misije, na Retku. Nije  bilo stativa, ni mreže, a fudbaleri su nastupali bez dresova i kopački. FK Podgrmeč je na prvoj utakmici nastupio u sastavu: Mehmed Kičin, Pane Babić, Hilmo Kuželj, Hamdija Hadžiahmetović, Slavko Tadić, Hase Unkić, Šerif Biser, Hasib Unčić Bibo, Milan Milančić Miljević, Mahmut Hrnjić Caputa i jedan nepoznat borac, verovatno Zagorac.


Sanjani su željni pobede zaigrali u ovoj svojevrsnoj internacionalnoj utakmici, pa su pobedili „saveznike“ rezultatom 6:1. Golove Podgrmeč su postigli: Milan Milančić Miljević tri, Šerif Biser dva i Slavko Tadić. Igralo se bez sudije.
Englezi su tražili revanš utakmicu, pa su planirali pojačanje iz svojih misija u Ribniku i Bosanskom Petrovcu. Utakmica je bila zakazana za 25. maj 1944. godine, ali je morala biti otkazana zbog desanta fašističkih padobranaca na Drvar. Odigrana je tek na Ilindan, 2. avgusta 1944. godine.
Iako su Englezi dobili naručeno pojačanje na utakmici kojoj je prisustvovalo hiljadu gledalaca ponovo je pobedio Podgrmeč 1:0 golom Slavka Tadića. Za  ovu  utakmicu Sanjani su naručili i dobili jednu novu fudablsku loptu iz italijanskog Barija.
Posle druge utakmice delegacija Podgrmeč je posetila Englesku vojnu misiju u Sanskom Most i zamolila ih da im daju platna da sašiju dresove. Englezi su im tada dali crvene i plave padobrane avijatičara koji su se prisilno spuštali iz oštećenih aviona, pa su te boje, crvena i plava, tada odlučile i o bojama Podgrmeča (crvene majice i plavi šorcevi). Jula 1944. dobijena je i koža, pa su sanski obućari dobrovoljno izradili kopačke.
Danas se Podgrmeč takmiči u Drugoj ligi Federacije BiH, grupa zapad, a dresovi su žuto-zeleni. Istorija, pa smaim tim i prošlost, su, ipak, promjenljiva kategorija.

Podgrmeč pre Hajduka

Neposredno pre rata Podgrmeč je bio pobratim klub sa splitskim Hajdukom, Dalmatinci su dolazili na Memorijalni centar Korčanicu godinama gde su odrađivali letnje pripreme i igrali sa Sanjanima utakmice. Bili su smešteni u tadašnjem hotelu Splitske trgovine.
-Sve do 1974. godine Hajduk je nezasluženo nosio oreol prvog kluba nove Jugoslavije zbog svog odlaska na utakmicu u Bari. Međutim, Podgrmeč je brojnim dokumentima dokazao da je 4. aprila 1944. godine prvi klub u novoj Jugoslaviji formiran u Sanskom Mostu i to je posebna sportsko-istorijska ekspertska ekipa i potvrdila. Sve do raspada Jugoslavije Podgrmeč je zvanično bio prvi klub Nove Jugoslavije. Upravo te 1974. godine, 4. aprila, uz podršku i pomoć i Fudbalskog saveza Jugoslavije Podgrmeč je organizovao spektakularnu svoju promociju praznikom fudbala u Sanskom Mostu u povodu 30 godina postojanja kojoj su prisustvovali najistaknutiji sportski radnici iz nekadašnje Jugoslavije na čelu sa Vasom Stojkovićem, generalnim sekretarom FSJ, inače poznatim novinarom, Miljanom Miljanićem, Draženom Jerkovićem, Draškom Popovićem, Tonetom Florijančićem, a celi Podgrmeč živeo je te dane u znaku velikog jubileja Fudbalskog kluba Podgrmeč. FSJ timu iz Sanskog Mosta, kao prvom klubu nove Jugoslavije, uručio je zlatnu povelju - seća se novinar Tomo Marić, tada pripravnik u banjalučkom „Glasu“ koji je izveštavao sa pomenute svečanosti.


Tehvid Jakupović reprezentativac

Kada je Podgrmeč obeležavao 60 godina svog postojanja jedan od najboljih fudbalera podgrmečkog kraja svih vremena Tehvid Jakupović objavio je monografiju u kojoj je posebno istakao da je Fudbalski klub Podgrmeč bio prvi klub Titove Jugoslavije, opisujući i prvu utakmicu protiv britanske vojne misije s kojom je Podgrmeč odigrao istorijski meč.
Jakupović je, inače, bio jedini igrač iz ovog regiona koji je odigrao jednu utakmicu za reprezentaciju Jugoslavije, istina mladu, u društvu sa Milošem Milutinovićem, Dragoslavom Šekularcem, Milutinom Šoškićem... i ostao je fudbalska legenda Podgrmeča za sva vremena.


Rasadnik talenata

Fudbalski klub Podgrmeč bio je rasadnik sjajnih fudbalera. Uz pominjanog Tehvida Jakupovića poseban trag ostavili su Nikica Vezmar koji je igrao u prvoligašu Borcu 1961. godine i postigao prvoligaški gol za Banjalučane, na debiju protiv splitskog Hajduka, zatim Ranko Tešić, koji je igrao za brojne klubove iz BiH, Rade Miljavić, čuveni half drugoligaša Rudara iz Ljubije, Milorad Bilbija, jedan od najboljih fudbalera Borca svih vremena, Nedžad Kuruzović, golman Borca iz Banjaluke i Rijeke i mnogi drugi.

Izvorni grb Podgrmeča