XS
SM
MD
LG

Trauma koja se ne zaboravlja u Hercegovini

Merima Čelik

Često se na terenima muških nižih liga možemo susresti sa razno raznim prekidima utakmica. Dešavalo se tako nešto da igrači iz revolta napadnu službena lica. Međutim to kada se spomene u Premijer ženskoj ligi Bosne i Hercegovine, zvuči itekako tužno, iz razloga kako mi to volimo reći "Budimo džentlmeni, to su dame". 

Sezona 2015-16

Ekipi Mladosti iz Nević Polja i Mostaru ništa nije polazilo za rukom te sezone, pa su kasnije se ispostavilo ispali i jedni i drugi u niži rang takmičenja. Međutim sve se vraća na susret te dvije ekipe u Nević Polju 24. aprila 2016. godine. 

Mostar je prije početka plej auta i matematički ispao iz lige, nije imao nikakve šanse za opstane u društvu najboljih, dok je sa druge strane ekipi Mladosti trebao svaki bod da zadrži šanse i trku sa Lokomotivom Brčko i Radnikom iz Bijeljine. 

Naime, pomenuti meč koji je odigran u aprilu, odigran je pred nešto više od 100 gledalaca. Mostar je došao bez ikakvog opterećenja da odigra utakmicu, dok je Mladost bila pod pritiskom, znajući da su im potrebni bodovi.

Početak susreta odlično je počeo za Mostarke, koje su do osme minute imale dva gola prednosti, kada su mrežu zatresle Minela Gačanica i Amra Isaković. Ipak, Mladost se vratila golovima Josipe Strukar i Ermine Abdaković. Do kraja prvog dijela igre Amra Isaković je ponovo donijela prednost Mostaru i na poluvremenu bilo je 2:3 za gošće.

Za vrijeme utakmice pritisak na sutkinju Merimu Čelik koja je obavila odličan posao sa svojim pomoćniciama, bez ikakve potrebe vršila su obojica trenera, a nakon toga sa provokacijama počele su i igračice. Na utakmici se jasno moglo vidjeti da su golovi svi regularno postignuti, te da nije bilo propusta.

Sve je bilo dobro do 85. minuta, kada su postigle pogodak gošće za 3:6, da bi igračice Ana Bojanić i Dragica Denda počele vrijeđati sutkinju Merimu Čelik. Sutkinja iz Sarajeva je opravdano pokazala crveni karton Dendi zbog nesportskog ponašanja i odgurivanja iste, a potom očekivano prekinula susret. 

Delegat susreta Franjo Grganović iz Novog Travnika napisao je u svoj zapisnik sljedeće: 

- Utakmica organizirana u skladu sa propozicijama. Klub domaćin osigurao sve uvjete za odigravanje utakmice. U 85. minuti susreta dogodio se incident, kada su se domaće igračice drsko i nesportski ponašale prema glavnom sudiji pa je utakmica prekinuta. Domaće igračice izazvale su incident i u gledalištu. Detaljnije u delegatskom izvještaju, a službene osobe nisu ispraćene na korektan način.


SFK 2000 21 : 0 Spartak 2013
Iskra 0 : 2 Emina
Fortuna 3 : 1 Libero
Radnik Bumerang 3 : 0 FK Sloboda
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 SFK 2000 14 14 0 0 42
2 Radnik Bumerang 14 10 2 2 32
3 Emina 14 8 3 3 27
4 Iskra 14 6 2 6 20
5 Libero 14 5 3 6 18
6 FK Sloboda 14 2 2 10 8
7 Fortuna 14 1 3 10 6
8 Spartak 2013 14 1 3 10 6