XS
SM
MD
LG

Kuvalja: Trka "Beograd-Banjaluka" u julu ili septembru

Međunarodna biciklistička trka "Beograd - Banjaluka", koja trebala biti održana u aprilu, biće održana početkom jula ili u septembru, jer su organizatori bili primorani da je prolongiraju zbog pandemije virusa korona piše Glas Srpske .

Direktor trke Vladimir Kuvalja već je preduzeo neophodne mjere kako bi biciklisti iz tridestak zemalja svijeta i 14. put prevezli kilometre od Beograda do Banjaluke.

- Već smo Međunarodnoj biciklističkoj federaciji poslali prijedloge dva nova termina. Imamo veliku želju da ne prekidamo tradiciju započetu 2007. godine, ali prije svega moramo da mislim na zdravlje i da se izborimo sa ovom pošasti. Vjerujem da ćemo uspjeti kao što smo preko glave preturili i mnogo veće prbleme i da ćemo se vratiti normalnim aktivnostima. Naš prvi prijedlog je da održimo trku početkom jula, odmah nakon Trke kroz Srbiju koja i ove godine startuje u Istočnom Sarajevu. Rezervna opcija je septembar, pa ćemo vidjeti šta će da nam ponude ljudi iz UCI-ja - rekao je Kuvalja u izjavi za Glas Srpske.

Kako je trka trebalo da bude ordžana od 22. do 25. aprila, sve je u suštini bilo spremno. Etape Beograd - Bijeljina, Bijeljina - Vlasenica, Brčko - Teslić i Derventa - Banjaluka, prema prvim informacijama trebalo bi da ostanu nepromijenjene.

- Svjesni smo da je sport trenutno potpuno u drugom planu, ali sam poslije neformalnog kontakta sa resornim ministarstvom i čelnicima nekoliko gradova domaćina spoznao njihovu veliku želju da završimo započeti posao. Nadam se da će tako i biti - naveo je za Glas Srpske Kuvalja.

Ipak, treba imati na umu da su ovo nepredviđene okolnosti i da će kompletno društvo osjetiti posljedice.

- Neodržavanje trke bio bi dupli poraz za nas. Ipak, vjerujem da će na kraju sve biti u redu i da ćemo ponovo biti dobri domaćini. Možda će i trka biti vjesnik našeg novog početka i pobjede nad virusom - zaključio je Kuvalja.

Grafondo

Banjaluka će iduće godine biti domaćin granfondo svjetskog prvenstva u biciklizmu, a u maju ove godine trebalo je da bude domaćin kvalifikacione trke za ovogodišnje prvenstvo u Vankuveru.

- Morali smo da pomjerimo i ovu trku koja je na neki način generalna proba za iduću godinu. Novi termin je početak avgusta. Čak i ako se situacija smiri do sredine maja, nismo željeli da preuzmemo nepotreban i neodgovoran rizik i dovedemo ljude iz svih krajeva svijeta u Srpsku. Bolje je da se strpimo mjesec ili dva, nego ne daj bože da napravimo kontraefekat - rekao je Kuvalja.