XS
SM
MD
LG

Poslednji let Kelta

Foto: Youtube

Boston Seltiksi najtrofejniji su tim u istoriji NBA lige. Međutim, u poslednjih 30ak godina, nagutali su se dosta gorkih pilula uz jedan, za sada poslednji, let Kelta. Bilo je to u sezoni 2007/2008 kada su poslednji put došli do titule.

No da bi smo govorili o šampionskoj sezoni, moramo početi priču od prethodne sezone. Sezona 06/07 bila je izuzetno mučna. Prognozirano je bilo da Boston ostvari 30ak pobjeda a na kraju su imali skor 24-58. Znali su da nešto moraju uraditi i ljeto 2007. godine je bilo ljeto u kojem su uradili sota toga.

Sve je krenulo od Drafta pomenute godine. Na tom Draftu primarne opcije bile su Gren Oden i Kevin Durent. Budući da su Kelti birali kao peti, znalo se da neće imati pretjerano dobru opciju. Sijetl je već izabrao Durenta kao drugog pika a Boston je odlučio da će trejdovati peti pik, zajedno sa Dilonteom Vestom i Voli Serbijakom, u Sijetl  u zamjenu za Reja Alena. To je bio prvi potez i tako je urađen prvi korak ka stvaranju šampionske ekipe. 

Na tom Draftu Boston je izabrao još Pruita i nesuđenog stanovnika Zadra, Glena ''Bejbi'' Dejvisa. Međutim, Deni Ejndž je znao da ga čeka još mnogo posla.

Početko jula, napravljen je sledeći veliki potez. Odrađen je trejd sa Minesotom. Kelti su dobili Kevina Garneta a dali su dosta igrača. U trejd su bili uključeni Sebastijan Telfer, Tea Ratlifa, Rajana Gomeša, Ala Džefersona i Džeralda Grina. Boston je tako kroz trejdove došao o Alena i Garneta. Već su imali i Pola Pirsa pa je tako oformljena velika trojka. Međutim, klupa je bila izuzetno tanka.

Tokom ljeta doveli su Edija Hausa i Džejmsa Pouzija. Pokušali su čak nagovoriti i Redžija Milera da se vrati iz penzije ali im to nije pošlo za rukom. Probavali su sa još nekim igračima, poput Estebana Batiste, ali se ti igrači nisu snašli. Kada su vidjeli da ulaze sa malo igrača u završnicu sezone, odlučili su se za dva potpisivanja. U februaru su potpisali Pi Džej Brauna a u martu Sema Kasela, današnjeg pomoćnika Doka Riversa u Klipersima. Kasel je bio i poslednji dodatak šampionskoj ekipi.

Što se tiče same igre tokom sezone, Boston je igrao zaista fenomenalno. Prvih 12 mečeva kući su dobili, što je najbolji domaći start u njihovoj istoriji. Imali su 27-3 skor u prvih 30utakmica što je tada bio najbolji start u istoriji cijele lige. U cijeloj regularnoj sezoni izgubili su svega 16 mečeva. Zanimljivo je da su sva tri puta izgubili od Vašingtona i da je još Orlando imao pobjedu više (2-1) protiv Bostona.

Iako su izgledali moćno u regularnom dijelu, mnogo su se mučili u plej ofu. Odigrali su ukupno 26 mečeva što je rekord za jednu ekipu u plej ofu. Već prva serija sa Atlantom je nagovijestila da će biti muka. Boston je kući bio moćan i silan ali na gostovanjima nisu mogli do brejka. Bili su blizu u šestoj utakmici, kada je Alen promašio trojku za vodstvo na desetak sekundi do kraja a onda je i Rondo promašio trojku za produžetak. Ipak, u sedmom meču su potpuno nadigrali Atlantu i prošli su dalje.

U polufinalu su se sastali sa Kavsima, koji su godinu dana ranije igrali veliko finale. To je bila strašna serija u kojoj su odbrane bile čvrste većim dijelom serije. Boston je zaustavio LeBrona u prvom meču i dobio ga na mišiće, dok su u drugom bili sigurniji. Klivlend je uzvratio sa dvije sigurne pobjede na svom terenu. Peti meč bio je izuzetno važan. Iako su Kavsi dobro počeli, Boston i Pirs razbili su Kavse u trećem periodu i na kraju su slavili sa 96-89. U šestom meču smo gledali odbrane na nivou evropskih sa mnogo čvrstine. Ipak, LeBron je sa 32 poena odveo Kavse do pobjede 74-69. 

Sedmi meč bio je epski meč. Taj meč će ostati upamćen po fantastičnom duelu Pola Pirsa i LeBrona Džejmsa. Boston je dobro otvorio meč i na poluvremenu su imali dvocifrenu prednost. LeBron je dao sve od sebe da njegov tim napravi preokret ali Pirs je na sve imao odgovor. LeBron jeste postigao 45 poena a Pirs četiri poena manje, ali Boston je slavio sa 97-92 i prošao je u finale Istoka.

U finalu Istoka, Boston se sastao sa Detroitom. Prvi meč Kelti su dobili sjajnom igrom u odbrani. Predvođeni Ripom Hamiltonom, Pistonsi su napravili brejk u drugm meču te su došli do izjednačenja. Treći meč bio je izuzetno bitan a Boston ga je rutinski dobio. Detroit je na isti način odgovorio te su došli do 2-2. 

Boston je igrao jako dobro u petom meču ali sve do poslednje četvrtine. U nju su ušli sa 13 poena prednosti. Došlo je do opuštanja i na kraju je Detroit propustio šansu da napravi veliki preokret.  U šestom meču Detroit je igrao sjajno i imao je kontrolu meča. Sa osam poena prednosti ušli su domaći u poslednji period. Međutim, Boston je zategao odbranu tada, Pirs pogađao kad je trebalo i Boston je dobio poslednji period sa 29-13 te preokretom prošao u veliko finale.

Boston se u velikom finalu sastao sa Lejkersima. Lejkersi su bili dobri u prvoj utakmici ali je Boston došao do preokreta u drugom poluvremenu. U drugom meču Boston je bio suveren. Sa +22 su domaći ušli u poslednji period, gdje su se opustili. Lejkersi su samo smanjili zaostatak ali nisu imali snage za preokret. Treći meč bio je prepun nervoze a na kraju su Lejkersi slavili. Treba reći da je Saša Vujačić u tom meču odigrao možda svoj meč karijere jer je imao 20 poena.

A onda je na red došla sada već čuvena četvrta utakmica. Lejkersi su fenomenalno otvorili meč. Dobili su prvi period sa čak 35-14. Imali su i 24 poena prednosti. Međutim, Boston se nije predao. Napravili su jedan od najvećih preokreta u istoriji lige te su brejkom došli do pobjede. Lejkersi su u petom meču smanjili na 3-2. A onda je Boston ponizio Lejkerse u šestom meču, slavivši sa 131-92.

Tako je Boston došao do 17. titule u svojoj bogatoj istoriji a prve nakon 22 godine. Te sezone ponijeli su igrači Bostona brojna priznanja. Pirs je recimo bio MVP finala, Garnet defanzivac godine i u najboljoj petorci lige je bio. Alen, Pirs i Garnet su bili i na Ol Staru, kao i Rondo u meču za rukije.

Djelovalo je da bi Boston sa ovom ekipom mogao do još neke titule ali ipak nisu mogli. Naredne dvije godine šampioni su bili Lejkersi a onda je krenula vladavina LeBrona Istokom, gdje je osam godina zaredom vodio svoje ekipe do velikih finala.

Bilo kako bilo, ekipa Bostona iz 2008. godine ostaće upamćena kao ekipa koja je donijela za sada poslednji prsten Bostonu. Biće upamćeni i po surovoj dominaciji u regularnom dijelu ali i dramatičnim serijama u plej ofu. Na kraju su mnogi u ovoj seriji došli do zasluženog prstena. Garnet je radi prstena otišao iz Minesote, Pirs ga je osvojio sa ''svojim'' Bostonom a ovaj prsten je i za sada jedini za, često nepravedno potcijenjenog, Doka Riversa.