XS
SM
MD
LG

Prva liga od 14 klubova sve rješava

 Virus COVID 19 mnogo toga promijenio je ili bolje reći zaustavio, skoro u svim zemljama svijeta. Između ostalog i sport pa i najljepšu sporednu stvar na svijetu – fudbal. Svjetski fudbalski čelnici nastoje iznaći najbolja rješenja, nacionalni savezi osluškuju i traže kako isto prevazići.

Kada je pitanju takmičenje na nivou FS RS, mnogo je pitanja, kada i kako nastaviti, kako iznaći najbolja rješenja. Vremena je sve manje, odigrano je samo jedno kolo proljetnog dijela prvenstva  prve, drugih i regionalnih liga. Praktično krenulo se i stalo.

Nagađaju se nastavci, ali najoptimalniji  bi mogao biti druga polovina maja. Ko će to igrati? Prva liga i nekako, može doigrati do osamnaestog kola pa i doigravanje, „ubacujući"  i koju srijedu.

Šta će drugoligaši, regionalci i lige područnih saveza. Problem su finansije, fudbaleri koji rade ili su ostali bez posla a nisu profesionalci. Malo  je termina, prvenstva bi se završila polovinom jula, a za dvadesetak dana treba da započne nova sezona. Ko to može izdržati? Da li će biti onih  ljubitelja fudbala koji ga donacijama podupiru, i oni su problemu.

 Svi putevi vode u jedno a to je da se prvenstvo ne nastavi. Pauzu iskoristiti za koliko toliko poboljšavanje infrastrukture na terenima i očuvanju igračkog kadra.  

 Ideja je puno, možda je najbolja da se krene od najvišeg  stepena fudbalskog takmičenja kod nas, a to je Prva liga koja  rješava  sve.

 Znamo da će sezonu 2020/21 započeti sa dvanaest klubova. Brojka od četrnaest prvoligaša za narednu sezonu  mnogo toga donosi, rješava sve brige, ni u jednoj ligi niko ne bi ispao, a prvaci bi svoje mjesto našli u višim ligama.

Prvoligaši  bio digrali dvadeset šest kola i sedam doigravanja ,ukupno trideset tri kola. Timovi bi imali dovoljan broj utakmica sa optimalnim pauzama u polusezoni i među sezonama.

Sadašnjih devet prvoligaša zadržavaju status, normalno prvak postaje premijerligaš, a prema trenutnom stanju teško da svi naši timovi mogu ostati članovi fudbalske elite BiH.

Novi pet članova prve lige bile bi dvije prvoplasirane kipe „istoka" i „zapada" uz uslov da imaju pored seniorskog tima i tri omladinske selekcije koje su se takmičile u sezoni 2019/2020, a da to ne bude kao do sada da ih ima "samo na papiru".

Peti član bi  bio riješen baražom, trećeplasiranih ekipa „istoka" i „zapada"  uz uslov iz prethodnog stava, a koji bi se igrao pred početak naredne sezone.

Alternativa ovom prijedlogu je ravnomjerna popuna Prve lige drugoligašima „Istoka" i „zapada" do broja pet klubova po plasmanu  timova koji pored seniora imaju i najmanje tri omladinske selekcije koje su se takmičile u sezoni 2019/2020. godine.

Rješenjem popune Prve lige do broja četrnaest ostavlja se prostor da regionalni prvaci kao i do sada popunjavaju druge lige , odnosno da prvaci područnih liga popunjavaju regionalne lige ne narušavajući broj timova u ligama.

Ovako rješenje ostavlja prostora da i Područni fudbalski savezi bez „poteškoća" rješavaju svoj sistem takmičenja.

Prijedlog je zanimljiva i u interesu se da nam trenutni broj klubova od 312 se povećava. a ne smanjuje, uz pojedini fudbalski centri oživjeli a i povratila bi se vjera da je fudbal stvarno najljepša sporedna stvar na svijetu.


Jedinstvo 1 : 1 Kozara
Željezničar Sport Team 1 : 1 Slavija
Tekstilac 1 : 3 Modriča Alfa
Krupa 2 : 0 Rudar Prijedor
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Krupa 14 12 2 0 38
2 Rudar Prijedor 14 8 3 3 27
3 Kozara 14 6 4 4 22
4 Željezničar Sport Team 13 4 4 5 16
5 Modriča Alfa 13 4 2 7 14
6 Tekstilac 13 3 4 6 13
7 Slavija 13 2 7 4 13
8 Podrinje 13 3 4 6 13
9 Jedinstvo 13 2 2 9 8